Randevu Al

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)

Derinin elastik liflerinin kaybı ve yağ dokularının fıtıklaşmasına bağlı olarak alt ve üst göz kapaklarında deformiteler  oluşur. Derinin sarktığı ve orbital yağ dokusunun fıtıklaşmasıyla karakterize olan bu duruma blefaropitoz denir. Gözler yüzün odak noktasıdır ve gençleştirme girişimleri öncesi ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir.

Brefaroplastinin amacı doğal görüntüleri ve şekillerini bozmadan alt ve üst göz kapaklarına daha genç bir görünüm kazandırmaktır.Yaşlanma; deri, kas, yağ, kemik ve ligaman tutulma yerlerinde değişmelere yol açar.

Tek bir cerrahi teknik her hasta için uygun değildir.Gözyaşı oluğu ( tear through) deformitesi veya yanak torbaları gibi göz çevresinde yaşlanma bulguları olan hastalarda özel bir girişim uygulanmalıdır.

Her ne kadar blefaroplasti göz kapaklarını hedeflesede bütün periorbital bölgenin değerlendirilmesi ve tedavisi gereklidir.

Üst blefaroplastide amaç kaşın korunması , sabitlenmesi , yükseltilmesi ve üst göz kapağındaki dolgunluğun sağlanmasıdır.Kaş pitozu ve göz kapağı pitozu ideal olarak blefaroplasti sırasında düzeltilirler.

Alt blefaroplastide alt göz kapağı ile yanak arasında daha yumuşak bir geçiş bölgesi oluşturmak esas amaçtır.Yanak torbalanmaları ve aşağı kaymış yanak yağ yastığı tedavi gerektirebilir.

Blefaroplasti öncesi bütün hastalarda görme keskinliği ölçülmeli göz hareketleri değerlendirilmeli ve standart fotoğraflar çekilmelidir.

Sedasyon ile birlikte lokal anestezi veya genel anestezi adı altında işlem yapılır. Ameliyat sonrasında damla ve oftamik pomad kullanılır. Baş elevasyonu ve buz uygulaması yapılır.

Yaşlanmaya bağlı olarak yüz anatomisindeki değişikliklerin en fazla yansıdığı alan göz kapakları olup bunlar zaman zaman görme alanını engelleyecek düzeyde kapak sarkmaları, göz torbalarının oluşması, göz kenarlarında kaz ayağı denilen yan kırışıklıkların oluşması gibi estetik ve zaman zaman fonksiyonel bozukluklar olabilir.

Geçmiş yıllarda göz kapağı ameliyatları yalnızca kapağı ilgilendiren ameliyatlar olarak düşünülerek düzeltici işlemler yapılmış ancak göz kapakalarındaki değişikliklerin yüz anatomisindeki diğer bozuklukladan etkilendiği anlaşıldıktan sonra göz kapakları estetik ameliyatları yüz anatomisindeki diğer bozuklukların estetik olarak düzeltilmesiyle birlikte gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

Örneğin göz altı torbalarını oluşturan yağların aşağı doğru yayılması sonucu oluşan çukurlar yağları yukarı doğru kaldırarak elmacık kemiklerinden alt göz kapaklarına doğru kesintisiz dümdüz bir yüzey oluşturarak düzeltiyoruz.

Yanaklarda ciddi bir sarkıklık varsa mutlaka kapak amaeliyatlarıyla birlikte estetik hale getiriyruz. Üst göz kapağı ameliyatında da alında sarkmalar varsa yani alnınız ve kaşlarınız gözlerinizin üzerine yayılıyorsa temporal lifting (şakak germe) ile önce bunlar düzeltilemekte sonra kapak estetik işlemleri gerçekleştirilmektedir. Diğer yüz anatomisindeki bozukluklar düzeltilmeden yapılan kapak ameliyatlarında estetik iyileşme daha kısa süreli gerçekleşmekte ve estetik bozukluk tekrarlamaktadır.

Yaşlanma; deri, kas, yağ, kemik ve ligaman tutulma yerlerinde değişmelere yol açar. Buna bağlı yüz anatomisindeki değişikliklerin en fazla yansıdığı alan göz kapaklarıdır. Zaman zaman görme alanını engelleyecek düzeyde kapak sarkmaları, göz torbalarının oluşması, göz kenarlarında kaz ayağı denilen yan kırışıklıkların oluşması gibi estetik ve bazen de fonksiyonel bozukluklar olabilir.

Derinin elastik liflerinin kaybı ve yağ dokularının fıtıklaşmasına bağlı olarak alt ve üst göz kapaklarında deformiteler oluşur. Derinin sarktığı ve orbital yağ dokusunun fıtıklaşmasıyla karakterize olan bu duruma blefaropitoz denir. Brefaroplastinin amacı; doğal görüntüleri ve şekillerini bozmadan alt ve üst göz kapaklarına daha genç bir görünüm kazandırmaktır.

Göz Kapağı Estetiği Kimler İçin Uygundur?

Hastaların durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle 30 yaş üstü, ailesinde kapak sarkması geçmişi olan, sağlıklı olan ve ciddi göz hastalıkları olmayan kişiler için uygundur. Fakat, göz kapaklarındaki fazlalık, görüş açısını ve görüş mesafesini olumsuz etkiliyorsa, operasyon yaşının daha erkene çekilmesi mümkündür.

Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?

Gözler yüzün odak noktasıdır ve gençleştirme girişimleri öncesi ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. Tek bir cerrahi teknik her hasta için uygun değildir. Ameliyat öncesi değerlendirme ile ameliyatta hangi işlemlerin birlikte uygulanacağı belirlenir. Blefaroplasti operasyonu, göz kapaklarını hedeflese de bütün periorbital bölgenin değerlendirilmesi ve tedavisi gereklidir.

  • Üst blefaroplastide amaç: Kaşın korunması, sabitlenmesi, yükseltilmesi ve üst göz kapağındaki dolgunluğun sağlanmasıdır. Kaş pitozu ve göz kapağı pitozu ideal olarak blefaroplasti sırasında düzeltilir. Daha iyi gizlenmesi için kesi, göz kapağının doğal katlantısı içerisinden yapılır. Hastanın durumuna göre gerektiği hallerde, göz kapağının iç üst kısmındaki boşluklara yağ dolgusu da uygulanabilir.
  • Alt blefaroplastide amaç: Alt göz kapağı ile yanak arasında daha yumuşak bir geçiş bölgesi oluşturmaktır. Alt kirpiklerin hemen aşağısında veya göz kapağının içerisinde bir kesi yapılır. Bu kesi ile birlikte şişkinlik yapan dokular düzeltilir, deri fazlası çıkartılır. Yanak torbalanmaları ve aşağı kaymış yanak yağ yastığı durumlarının da tedavisi gerekebilir.

Göz kapağı estetiği, hastanın durumuna bağlı olarak sedasyon ile birlikte lokal anestezi veya genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Blefaroplasti ile Birlikte Uygulanan Estetik Operasyonlar

Geçmiş yıllarda göz kapağı ameliyatları yalnızca kapağı ilgilendiren ameliyatlar olarak düşünülerek düzeltici işlemler yapılmış ancak göz kapaklarındaki değişikliklerin yüz anatomisindeki diğer bozukluklardan etkilendiği anlaşıldıktan sonra, göz kapağı estetik ameliyatları yüz anatomisindeki diğer bozuklukların estetik olarak düzeltilmesiyle birlikte gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Diğer yüz anatomisindeki bozukluklar düzeltilmeden yapılan kapak ameliyatlarında, estetik bozukluklar tekrarlamaktadır.

Örneğin; gözyaşı oluğu deformitesi veya yanak torbaları gibi göz çevresinde yaşlanma bulguları olan hastalarda özel bir girişim uygulanmalıdır. Göz altı torbalarını oluşturan yağların aşağı doğru yayılması sonucu oluşan çukurlar, yağları yukarı doğru kaldırarak elmacık kemiklerinden alt göz kapaklarına doğru kesintisiz dümdüz bir yüzey oluşturarak düzeltilmelidir. Üst göz kapağı ameliyatında, alında sarkmalar varsa yani alnınız ve kaşlarınız gözlerinizin üzerine yayılıyorsa “temporal lifting (şakak germe)” ile önce bunlar düzeltilmekte, sonra kapak estetik işlemleri gerçekleştirilmelidir.

Göz Kapağı Estetiği Öncesi Değerlendirme

  • Bütün hastalarda görme keskinliği ölçülmelidir.
  • Göz hareketleri değerlendirilmelidir.
  • Standart fotoğraflar çekilmelidir.

Öncesinde dikkat edilmesi gereken diğer noktalar; operasyon öncesinde bir hafta süreyle kan sulandırıcı etkisi olan aspirin ve benzeri ilaçların, yeşil çay gibi bitkisel çayların ve E vitamini kullanılmaması önerilmektedir. Ayrıca, hastaların göz tansiyonunun yüksek olması, göz kuruluğu, hipertansiyon ve tiroid hastalıklarının varlığı mevcutsa bildirmeleri gerekmektedir.

Göz Kapağı Estetiği Operasyonundan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler?

  • Göz kapağı estetiği sonrası göz çevresinde hassasiyet ve bir miktar rahatsızlık olabilir.
  • Ağrı hissedilmesi durumunda doktorun önerdiği ağrı kesicilere başvurulabilir.
  • Göze soğuk kompres uygulanması ve başı yukarda tutarak yatılması, morarmayı ve şişmeyi azaltacaktır. Birkaç gün boyunca göz banyosu yapılması ve göz damlası kullanılması tavsiye edilecektir.
  • Göz kapağı derisi ince olan hastalarda ameliyattan sonra hızla şişme ve morarma görülmektedir. İlk hafta sonunda bu şişlikler ve morarmalar gerileyecektir.
  • İlk haftanın sonunda makyaj yapılabilir. Ameliyattan sonra bir süre ışık hassasiyeti ve gözyaşı salgılanmasında artış olabilir.

Ameliyattan sonraki gün ayağa kalkabilirsiniz ancak doktorunuzun öneri ve uyarılarını dikkate almalısınız. Hızlı iyileşme süreci için aşırı aktivitelerden 2-3 hafta kadar uzak durmalısınız. Ayrıca güneş ışınları ve rüzgar sebebiyle tahriş oluşmaması için 3-4 hafta boyunca renkli camlı gözlük kullanmanızda fayda vardır. Ne kadar hızlı iyileştiğinize ve nasıl hissettiğinize bağlı olarak işe geri dönme süreniz değişiklik gösterir.