Randevu Al

Mide Balonu Nedir, Nasıl Uygulanır?

Mide balonu uygulaması, mideye konan balon şeklinde bir materyalin mide içerisinde yer kaplaması sonucunda erken doyma hissi sağlaması ve sonuç olarak besin alımının azaltılmasına yarayan bir işlemdir. Obezite hastalığı tedavisinde 1985 yılından beri uygulanmaktadır.

 

Mide Balonu Uygulaması Nasıl Yapılır?

Mide balonu için kullanılan malzemeler silikon polimerlerinden jelatin kapsüllere kadar değişiklik göstermektedir. Hastalara gerekli anestezi işlemi yapıldıktan sonra endoskopi eşliğinde inik halde bulunan balon materyalinin mideye yerleştirilmesi ve sonrasında uygun şekilde şişirilmesi şeklinde uygulanır. Materyallerine göre sıvı veya hava ile şişirilmektedir. Mide içerisine yerleştirilmiş olan balonun hastada kalma süresi markasına göre değişiklik göstermekle birlikte çoğunluğu 6 ay kadar kalmaktadır.

Etki süresini tamamlayan balon materyali yine endoskopik yolla mideye girilip söndürüldükten sonra mide dışarısına alınır.

 

Mide Balonu Avatajı Nedir?

Mide balonu uygulamasının diğer uygulamalara göre avantajı midenin yapısının korunmasıdır. Mide balonu tam olarak şişmiş halindeyken mide boşalmasını geciktirmektedir. Hava ile şişirilen balonlar mide boşalmasını geciktirmeyebilmekte fakat mide duvarındaki gerilme alıcıları ile etki göstermektedir.

 

Mide Balonunun Yan Etkileri Nelerdir?

Mide balonu ile zayıflayanlarda en sık görülen yan etkiler karın ağrısı, bulantı ve kusmadır. Düşük oranlarda daha ciddi mide balonu yan etkileri bildirilmiştir. Bu konuda değinilmesi gereken bir konu, özellikle balon yerleştirilmesinin ardından ilk birkaç gün içerisinde görülen aşırı öğürme ve kusma ile birlikte hastanın balonu tolere edemediği ve çıkarılması gerektiği durumlar olabilmektedir. Ameliyat sınırını geçmemiş hastalarda uygulanmakla birlikte ameliyat edilmesi gereken hastalarda ameliyata daha düşük kiloyla girmek amaçlı hızlı kilo verdirebilmek için ameliyat öncesinde uygulanabilmektedir.

 

Mide Balonu Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Mide botoksuna benzer şekilde uygulama şeklinin basitliği ve kolaylığı yanında mide balonu uygulamasını engelleyen bazı durumlar mevcuttur. Bunlar arasında mide ülserleri, aşırı gastrit, daha önce mide ve yemek borusu ameliyatı geçirmiş olması, geniş mide fıtıkları ile birlikte endoskopi uygulanmasını riskli hale getiren kalp-akciğer hastalıkları ve kanama bozukluklarıdır.

 

Mide Balonu Uygulamasından Sonra Ne Zaman Kilo Veririm?

Mide balonu kullananlar, uygulama sonrasında en yüksek kilo kaybı ilk 3 ayda olmaktadır. 6. Ayın sonunda balon çıkarıldıktan sonra hastanın ulaştığı kiloyu korumasının en büyük etkeni düzgün beslenme bilinci ve kültürünü edinmesi ve buna uygun bir yaşam tarzı değişikliğine olan uyumudur. Bu nedenle beslenme ve diyet uzmanı ile birlikte psikolog takibinde bu sürecin devam ettirilmesi en yüksek faydanın sağlanmasına yardımcı olur. Bunların sağlanmaması durumunda eski kilolara geri dönülebilir.