Varis Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Varis oluşumu damar genişlemesi olarak bilinir. Damarların şişmesi ve kan toplaması olarak ifade edilir. Toplardamarlardaki kapakların iyi çalışmaması nedeniyle, kalıcı biçimde genişlemesidir. Kadınlarda daha fazladır. Çoğunlukla bacaklarda görünür.

Varisin Nedenleri Nelerdir?

Kalıtsal faktörler önemlidir. Ebeveynlerde varis bulunması, varisin görülme olasılığını artırır. Hastaların üçte ikisinde ailesel geçiş görülür. Gebelikte ve doğum kontrol hapı kullanımında daha sıktır. Hareketsizlik ve uzun süre ayakta durma varis oluşumunu artırır. Ofiste çalışanların arada kalkıp hareket etmeleri gerekir. Kanın toplandığı bacakları rahatlatmak için günde en az 45 dakikalık yürüyüşler kan dolaşımı sağlayacak ve varis oluşumunu önleyecektir.  Uzun süren yolculuklar, ayaklarda şişlik ve ağrıya; sonrasında varis oluşmasına neden olur. Sıcak varislerin düşmanıdır. Aşırı sıcak suyla banyo, sauna ve hamam kullanmaktan kaçınmak gerekir. Sıcağın aksine soğuk varisli damarları daraltır, rahatlatır, şişlikleri, ağrıları hafifletir. Soğuk suyla masaj yapabilirsiniz. Nedenlerden birisi de aşırı kilodur.  Vücudun taşıyabileceğinden fazla kiloda olmak damar içi basıncı artırır. Fazla kilolardan kurtulmak varis oluşmasını engelleyecektir. Uzun topuklu ve sert tabanlı ayakkabı kan dolaşımına engel olacaktır; bu da varis riskini artırır.

Varis Tipleri Nelerdir?

Varis genellikle 3 tip olarak gruplandırılır.

Büyük Varisler

4-15 mm arasındadır, deri üzerinde doğrudan çıkıntı yaparlar.

 

Orta Boy Varisler

2-4 mm arasındadır, deri üzerinde hafif çıkıntı yaparlar.

 

Kılcal Varisler

1-2 mm’den küçük kırmızı ve mor renklidir, deride çıkıntı yapmazlar.

 

Varis Tanısı Nasıl Konulur?

Varis gözle görülür derecede belli olan bir hastalıktır. Ancak doktor, muayene sonrası ayrıntılı teşhis için ultrasonografi isteyebilir veya kendisi yapabilir.

 

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • İlk adım genellikle varis çorabı olmaktadır. Varis çorabı, genişleyen damarların desteklenmesini sağlar. Bu sayede ağrılarınız azalacaktır.
  • Bacaklarınızı yukarı kaldırmanız da, toplar damarlarınızda biriken kanın yayılmasını sağlayacaktır.

 

Skleroterapi ve Köpük Tedavisi

Genişlemiş olan damarların içine kimyasal bir maddenin enjekte edilmesiyle yapılmaktadır. Varisin büyüklüğüne göre ilaç yoğunluğu ayarlanır. Damar çapı geniş ise ilaç hava ile karıştırılarak köpük haline getirilir. İlacın yarattığı reaksiyon ile varisli damarlar büzülür ve yapışır. Bu tedavi yöntemi, varisler üzerinde oldukça etkili bir yöntemdir. Kılcal, orta ve hatta büyük varislere uygulanmaktadır.

 

Lazer ve radyofrekans ile endovaskülar (damar içi ablasyon)

Orta ve büyük damarların tedavisinde daha çok kullanılır. Damar içine özel bir kateter ile girilir.  Radyofrekans ve lazer damar duvar yapısını ısı ile tahriş eder ve varisli damar duvarının yapışması sağlanır. Özellikle iç varislerin tedavisinde etkindir.

 

Lazer ile Cilt Uygulaması

Ciltteki ince ve kılcal varislerin, bu uygulamalar ile silinmesi mümkündür. Yüzdeki kılcal damar genişlemelerine de uygulanır ve etkin sonuç verir. Lezyonların yoğunluğuna göre birkaç seans gerekebilir.

 

Varis Operasyonu

Bu yöntemde, varis oluşturan toplardamarlar ameliyatla çıkarılmaktadır.

Hekim kendi muayene bulguları ve hastanın beklentilerini dikkate alarak, bu yöntemlerin birisini veya birkaçını aynı hastada uygulayabilir.

 

Merkezimizde bu tedavi yöntemlerinin tümü, varis tedavisinde uygulanmaktadır.