Randevu Al

Göz Kapağı Estetiği

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ (Blefaroplasti)

Yaşlanmaya bağlı olarak yüz anatomisindeki değişikliklerin en fazla yansıdığı alan göz kapakları olup bunlar zaman zaman görme alanını engelleyecek düzeyde kapak sarkmaları, göz torbalarının oluşması, göz kenarlarında kaz ayağı denilen yan kırışıklıkların oluşması gibi estetik ve bazen de fonksiyonel bozukluklar olabilir. Derinin elastik liflerinin kaybı ve yağ dokularının fıtıklaşmasına bağlı olarak alt ve üst göz kapaklarında deformiteler oluşur. Derinin sarkması ve orbital yağ dokusunun fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bu duruma blefaropitoz denir. 

Blefaroplasti; doğal görüntülerini ve şekillerini bozmadan alt ve üst göz kapaklarına daha genç ve sağlıklı bir görünüm kazandırmayı amaçlamaktadır. Yaşlanma; deri, kas, yağ, kemik ve ligaman tutulma yerlerinde değişmelere yol açar.

Gözler yüzün odak noktasıdır ve gözlerin gençleştirme girişimleri öncesi ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Tek bir cerrahi teknik her hasta için uygun değildir. Gözyaşı oluğu deformitesi veya yanak torbaları gibi göz çevresinde yaşlanma bulguları olan hastalarda özel bir girişim uygulanmalıdır.

Geçmiş yıllarda göz kapağı ameliyatları yalnızca kapağı ilgilendiren ameliyatlar olarak düşünülerek düzeltici işlemler yapılmış ancak göz kapaklarındaki değişikliklerin yüz anatomisindeki diğer bozukluklardan etkilendiği anlaşıldıktan sonra, göz kapakları estetik ameliyatları yüz anatomisindeki diğer bozuklukların estetik olarak düzeltilmesiyle birlikte gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

Örneğin; göz altı torbalarını oluşturan yağların aşağı doğru yayılması sonucu oluşan çukurlar, yağları yukarı doğru kaldırarak, elmacık kemiklerinden alt göz kapaklarına doğru kesintisiz dümdüz bir yüzey oluşturarak düzeltilebilir. 

Yanaklarda ciddi bir sarkıklık varsa mutlaka kapak ameliyatlarıyla birlikte estetik hale getirilmelidir. 

Üst göz kapağı ameliyatında alında sarkmalar varsa yani alnınız ve kaşlarınız gözlerinizin üzerine yayılıyorsa “temporal lifting” (şakak germe) ile önce bunlar düzeltilmekte sonra kapak estetik işlemleri gerçekleştirilmektedir. 

Diğer yüz anatomisindeki bozukluklar düzeltilmeden yapılan kapak ameliyatlarında estetik iyileşme daha kısa süreli gerçekleşmekte ve estetik bozukluk tekrarlamaktadır.

Blefaroplasti her ne kadar göz kapaklarını hedeflese de, bütün periorbital bölgenin değerlendirilmesi ve tedavisi gereklidir.

  • Üst blefaroplastide amaç kaşın korunması, sabitlenmesi, yükseltilmesi ve üst göz kapağındaki dolgunluğun sağlanmasıdır. Göz kapağı düşüklüğü (pitozis) ve kaş pitozu ideal olarak blefaroplasti sırasında düzeltilirler.
  • Alt blefaroplastide alt göz kapağı ile yanak arasında daha yumuşak bir geçiş bölgesi oluşturmak esas amaçtır. Yanak torbalanmaları ve aşağı kaymış yanak yağ yastığı için tedavi gerekebilir.

Blefaroplasti işlem öncesinde;

  • Bütün hastalarda görme keskinliği ölçülmelidir. 
  • Göz hareketleri değerlendirilmelidir.
  • Standart fotoğraflar çekilmelidir.

Göz kapağı estetiği ameliyatlarından önce dikkat edilmesi gereken diğer noktalar da; operasyon öncesinde bir hafta süreyle kan sulandırıcı etkisi olan aspirin ve benzeri ilaçların, yeşil çay gibi bitkisel çayların ve E vitamini kullanılmaması önerilmektedir.

Ayrıca, hastaların göz tansiyonunun yüksek olması, göz kuruluğu, hipertansiyon ve tiroid hastalıklarının varlığı mevcutsa bildirmeleri gerekmektedir. 

 

Göz Kapağı Estetiği Ameliyatlarından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • İşlem sonrasında görmenizi engellemeyecek nitelikte göz kapaklarını örten bantlar olacaktır. İlk saatlerde bu bantlar üzerinde sızıntı ve kanamalar olabilmektedir.
  • Göz çevresinde şişlik ve morluk oluşabilir. Bu bölgeye işlem sonrası ödemi kontrol etmek amacıyla soğuk uygulaması yapılır. 
  • İşlem sonrasında ödemi kontrol etmek için başın yüksekte tutulması önerilir.
  • İşlem sonrası  6 hafta boyunca ödem arttıran uygulamalardan (ağır sporlar, solaryum, sauna, güneş banyosu, buhar banyosu) kaçınılmalıdır.
  • İşlem sonrası ilk zamanlar, göz çevresinde gerginlik, batma, yanma şikayetleri olabilir. Doktorun önerdiği ağrı kesiciler bu dönemde alınabilir. 
  • İşlem sonrası ilk haftalarda gözlerde oluşabilecek rahatsızlığı önlemek için güneş gözlüğünden fayda sağlanabilir.

 

Gözaltı Torbaları

Sıklıkla karşılaşılan ve göz estetiğini bozan bir diğer rahatsızlık da gözaltı torbalarıdır. Oluşumundaki en önemli sebep genetiktir. İkinci olarak da tiroid hastalığı sayılmaktadır. Göz altı torbaları daha yaşlı ve yorgun bir görünüm yaratır. Tedavide; fazla yağ dokularının alınması veya yerleşim yerlerinin değiştirilmesi yer alır.

Operasyonlar lokal anestezi altında yapılabilir. Alt göz kapağına yapılan müdahaleler, sıklıkla cildi kesmeye gerek olmayacak şekilde kapak içinden yapılabilir. Bu sayede operasyon sonrası iz kalma veya kapakta şekil bozukluğu olma sorunu önlenmiş olur.