Randevu Al

Ödem nedir?

“Ödem”, şişkinlik için kullanılan tıbbi terimdir. Vücudun bazı kısımları yaralanma veya iltihaptan şişer. Küçük bir alanı veya tüm vücudu etkileyebilir. İlaçlar, hamilelik, enfeksiyonlar ve diğer birçok tıbbi sorun ödeme neden olabilir. Ödem, küçük kan damarlarınızın yakındaki dokulara sıvı sızdırmasıyla oluşur. Bu ekstra sıvı birikir ve bu da dokunun şişmesine neden olur. Vücudun hemen hemen her yerinde olabilir.

Ödem çeşitleri nelerdir?

Periferik ödem. Bu genellikle bacakları, ayakları ve ayak bileklerini etkiler, ancak kollarda da olabilir. Dolaşım sisteminizde, lenf düğümlerinizde veya böbreklerinizde bir sorun olduğunun işareti olabilir.

Pedal ödemi. Bu, ayaklarınızda ve alt bacaklarınızda sıvı toplandığında olur. Yaşlıysanız veya hamileyseniz daha yaygındır. Kısmen ayaklarınızda çok fazla his olmadığı için hareket etmeyi zorlaştırabilir.

Lenfödem;  Kol ve bacaklardaki bu şişlik çoğunlukla vücudunuzdan mikropları ve atıkları filtrelemeye yardımcı olan dokular olan lenf düğümlerinizdeki hasardan kaynaklanır. Hasar, ameliyat ve radyasyon gibi kanser tedavilerinin sonucu olabilir. Kanserin kendisi de lenf düğümlerini tıkayabilir ve sıvı birikmesine yol açabilir.

Akciğer ödemi. Akciğerlerinizdeki hava keseciklerinde sıvı toplandığında akciğer ödeminiz olur. Bu, nefes almanızı zorlaştırır ve uzandığınızda daha da kötüleşir. Hızlı bir kalp atışınız olabilir, boğuluyormuş gibi hissedebilir ve bazen kanlı köpüklü tükürük öksürebilirsiniz . Aniden gerçekleştiğinde acil olarak hastaneye başvurmalısınız.

Beyin ödemi. Bu, beyinde sıvı birikmesiyle oluşan çok ciddi bir durumdur. Başınızı sert bir şekilde vurduğunuzda, bir kan damarı tıkandığında veya patladığında ya da tümörünüz veya alerjik reaksiyonunuz olduğunda meydana gelebilir.

Makula ödemi. Bu, gözün arkasında ışığa duyarlı doku olan retinanın merkezinde bulunan makula adı verilen gözünüzün bir bölümünde sıvı biriktiğinde meydana gelir. Retinadaki hasarlı kan damarları bölgeye sıvı sızdırdığında meydana gelir.

Ödem neden olur?

Burkulmuş ayak bileği, arı sokması veya cilt enfeksiyonu gibi şeyler ödeme neden olur. Bazı durumlarda, enfeksiyon gibi, bu yardımcı olabilir. Kan damarlarınızdan gelen daha fazla sıvı, şişmiş bölgeye daha fazla enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücresi koyar. Ödem ayrıca diğer durumlardan veya kanınızdaki maddelerin dengesi bozulduğunda da ortaya çıkabilir.

Düşük albümin. Doktorunuz buna hipoalbüminemi diyebilir. Kandaki albümin ve diğer proteinler, kan damarlarınızdaki sıvıyı tutmak için sünger gibi davranır. Düşük albümin ödeme katkıda bulunabilir, ancak genellikle tek neden bu değildir.

Alerjik reaksiyonlar. Ödem çoğu alerjik reaksiyonun bir parçasıdır. Alerjene yanıt olarak, yakındaki kan damarları etkilenen bölgeye sıvı sızdırır.

Akışın engellenmesi. Vücudunuzun bir bölümünden gelen sıvının drenajı engellenirse, sıvı geri gelebilir. Bacağınızdaki derin toplardamarlardaki bir kan pıhtısı bacak ödemine neden olabilir. Kan veya lenf adı verilen başka bir sıvının akışını engelleyen bir tümör ödeme neden olabilir.

Kritik hastalık. Yanıklar, yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar veya diğer kritik hastalıklar, sıvının neredeyse her yerdeki dokulara sızmasına izin veren bir reaksiyona neden olabilir. Bu, vücudunuzun her yerinde ödeme neden olabilir.

Konjestif kalp yetmezliği. Kalp zayıfladığında ve kanı daha az etkili bir şekilde pompaladığında, sıvı yavaşça birikerek bacak ödemi oluşturabilir. Sıvı hızla birikirse, akciğerlere sıvı girebilir. Kalp yetmezliğiniz kalbinizin sağ tarafındaysa, ödem karında gelişebilir.

Karaciğer hastalığı. Siroz gibi ciddi karaciğer hastalıkları sıvı tutmanıza neden olur. Siroz ayrıca kanınızda düşük seviyelerde albümin ve diğer proteinlere yol açar. Sıvı karına sızar ve ayrıca bacak ödemine neden olabilir.

Böbrek hastalığı. Nefrotik sendrom adı verilen bir böbrek rahatsızlığı şiddetli bacak ödemine ve bazen tüm vücutta ödeme neden olabilir.

Hamilelik. Hafif bacak ödemi hamilelikte yaygındır. Ancak derin ven trombozu ve preeklampsi gibi hamileliğin ciddi komplikasyonları da ödeme neden olabilir.

Baş travması , düşük kan sodyumu (hiponatremi olarak adlandırılır), yüksek irtifalar, beyin tümörleri ve beyindeki sıvı drenajında ​​bir tıkanıklık (hidrosefali olarak bilinir) beyin ödemine neden olabilir. Baş ağrıları, kafa karışıklığı, bilinç kaybı ve koma da buna neden olabilir.

İlaçlar. Birçok ilaç ödeme neden olabilir, bunlara şunlar dahildir:

  • NSAID’ler (ibuprofen ve naproksen gibi)
  • Kalsiyum kanal blokerleri
  • Kortikosteroidler (prednizon ve metilprednizolon gibi)
  • Pioglitazon ve rosiglitazon
  • Pramipeksol

Şişmeye neden olduklarında genellikle hafif bacak ödemi olur .

Ödemin belirtileri nelerdir?

Belirtileriniz şişliğin miktarına ve nerede olduğuna bağlı olacaktır. Enfeksiyon veya iltihaptan (sivrisinek ısırığı gibi) kaynaklanan küçük bir bölgedeki ödem hiçbir belirtiye neden olmayabilir. Öte yandan, büyük bir alerjik reaksiyon (arı sokması gibi) tüm kolunuzda ödem oluşturabilir ve bu da ağrıya neden olabilir ve kolunuzun hareketini sınırlayabilir.

Gıda alerjileri ve ilaca karşı alerjik reaksiyonlar dil veya boğaz ödemine neden olabilir. Bu, nefes almanızı engellerse yaşamı tehdit edici olabilir. Bacak ödemi bacakların ağır hissetmesine neden olabilir. Bu yürümeyi etkileyebilir. Ödem ve kalp hastalığında , örneğin, bacaklar kolayca her biri 2 veya 5 kg daha ağır olabilir. Şiddetli bacak ödemi kan akışını engelleyerek ciltte ülserlere yol açabilir. Akciğer ödemi nefes darlığına ve bazen kanda düşük oksijen seviyelerine neden olur. Akciğer ödemi olan bazı kişilerde öksürük olabilir. Bazı ödem türlerinde, cilde bastırdıktan sonra bir süre kalan bir girinti veya “çukur” olabilir. Buna çukur ödem denir. Doku normal şekline geri dönerse buna çukur olmayan ödem denir. Bu, doktorunuzun ödeminizin nedenini anlamasına yardımcı olabilecek bir semptomdur.

Ödem nasıl tedavi edilir?

Ödemi tedavi etmek için, genellikle altta yatan nedeni tedavi etmeniz gerekir. Örneğin, alerjilerden kaynaklanan şişliği tedavi etmek için alerji ilaçları alabilirsiniz. Sıvı drenajındaki bir tıkanıklıktan kaynaklanan ödem bazen drenajın tekrar akmasıyla tedavi edilebilir. Bacaktaki bir kan pıhtısı kan incelticilerle tedavi edilir. Pıhtıyı parçalayıp drenajı normale döndürürler. Kan veya lenfi tıkayan bir tümör bazen ameliyat, kemoterapi veya radyasyonla küçültülebilir veya çıkarılabilir.

Konjestif kalp yetmezliği veya karaciğer hastalığına bağlı bacak ödemi, furosemid (Lasix) gibi bir diüretikle (bazen ”su hapı” olarak adlandırılır) tedavi edilebilir. Daha fazla idrara çıkabildiğinizde, bacaklardaki sıvı kana geri akabilir. Ne kadar sodyum yediğinizi sınırlamak da yardımcı olabilir.