Randevu Al

Rinoplasti (Burun Estetik Ameliyatı) Nedir?

Burun estetiği ameliyatı nedir? 

Rinoplasti de denilen bu ameliyat burnun dışının yeniden şekillendirilmesidir. Hem iskelet hem de yumuşak dokular yüz ile uyumlu ve orantılı bir hale getirilir. 

Burun estetiği hangi durumlarda yapılır? 

Sadece estetik amaçla hastanın isteği ile yapılabileceği gibi, burnun içinde, yani orta bölmesindeki eğriliklerin düzeltilmesinde de yardımcı olacak şekilde de uygulanabilir. Bu durumda septorinoplasti adını alır. 

Hangi durumlarda ameliyat gerekli? 

Hastanın burun orta bölmesi (septum)daki eğrilikler sadece burun içi ile sınırlı ameliyatla (septoplasti) yeteri kadar düzeltilemeyecekse sağlık açısından şarttır. Hasta bu durumda sürekli burun tıkanıklığından şikayetçidir. Estetik olarak da hasta burnu sebebiyle sıkıntı duyuyor veya utanıyor ise, yahut sadece şeklini beğenmiyorsa da psikolojik açıdan yapılması mümkündür. 

Burun ameliyatını yaşı var mıdır? 

Erkekler için 17-18, kadınlar için 16-17 yaşına gelmesi beklenmelidir. Genellikle gençlere uygulansa da, ameliyatın üst yaş sınırı yoktur. 

İdeal burun nasıl olmalıdır? 

Herkese uyacak standart bir burun yoktur. İnsanların birbirleriyle olan ilişkilerinde ilk odaklanılan yer gözlerdir. Ancak burunda veya diğer yüz bölgelerinde herhangi bir bozukluk veya asimetri varsa dikkati önce bu yerler çeker. Bu durumda rinoplasti veya diğer düzeltmelerin yapılması uygun olabilir. İdeal burun olarak yüzün uzunluk ve genişliği ile oranlarına, burnun kendi içindeki oranlarına ve simetrik olmasına gayret gösterilir. Bunun için burnun boyutları değiştirilebilir, ucu inceltilebilir veya kaldırılabilir, burun-dudak ve burun-alın açısı düzeltilebilir. Ancak herkese aynı ameliyat uygulanamaz. Günümüzde tabii görünümlü burunlar elde edilen cerrahiler tercih edilmektedir. 

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır? 

Ameliyat genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Cerrahi teknik olarak içten veya dıştan yapılabilir. Burnun durumuna göre ve hekimin tecrübesine göre tercih edilir. Dıştan yapıldığında da iz kalmaz. Ameliyatta klasik cerrahi malzeme veya yeni teknoloji ile üretilmiş aletler kullanılabilir. 

Burun estetiği ameliyatı zor bir ameliyat mı ve ne kadar sürer? 

Tecrübeli bir uzman tarafından yapıldığında burnun durumuna göre 1-3 saat kadar sürer. Bu sebeple hemen her zaman genel anestezi tercih edilir. Hasta ve hekim açısından zorluğu, ciddi ameliyat kategorisine girmeyecek tipte ki ameliyatlardandır. 

Ameliyat sonrası dönem nasıldır? 

Ameliyat sırasında burun içine tampon konur ve 1-2 gün içinde alınır. Ayrıca burnun dışına da alçı veya metal destek kalıbı konur. Bu destek plaka bir hafta sonra alınır. İlk iki gün içinde burun tıkanıklığı olabilir. Yüzde burun çevresi ve göz çevresinde şişlik ve göz altlarında morluklar oluşur. Bunlar da hastanın cilt yapısına bağlı olarak 5-10 gün içinde geçer. İlk günlerde yüze buz uygulamak ve başı-omuzları yüksekte yatması gerekir. Yine de ameliyat sonrası 2-3. günden itibaren hastalar gündelik işlerini görebilirler.

Burun estetiği ameliyatları başarılı mı? 

Ameliyatın başarısı sadece doktor değil, hasta ve yakınları tarafından da değerlendirilir. Bu sebeple ameliyattan önce hastanın beklentileri hekim tarafından tam olarak bilinmelidir. Hasta beklentileri ile hekimin yaptıkları ne kadar örtüşürse ameliyat da o kadar başarılı olacaktır. Ancak bazı durumlarda hastanın istekleri fazla abartılı olabilir; bu durumda hekimin hastayı cerrahi teknik ve ameliyat konusunda ikna etmesi ve yönlendirmesi gerekir, hastanın beklentilerinin ne kadar karşılanacağını anlatması gerekir. Bunun mümkün olmadığı durumda ise hekim ameliyattan vaz geçmelidir. Bütün bunlara rağmen nadiren ikinci bir ameliyat ile küçük düzeltmeler gerekebilir, bu oran % 5-10 arasındadır. Yani genel başarı oranı % 90-95 arasındadır. 

Bu ameliyatı estetik cerrahlar mı yoksa kulak burun boğaz uzmanları mı yapmalı? 

Eğitimini aldıysa Kulak Burun Boğaz veya Plastik Cerrah tarafından yapılabilir. Ancak burun orta bölmesine müdahale gerektiren durumlarda (ki bu % 80-90 oranında gerekir) KBB uzmanlarının bu konudaki tecrübesinin daha fazla olduğu gerçektir. Sonuçta, hekimin bu cerrahi konusundaki eğitim ve tecrübesi birinci derecede rol oynar. 

Hastaların ameliyat gecesi dikkat etmesi gereken şeyler var mı? 

Ameliyattan önceki gece yarısından sonra her hangi bir gıda yememeli ve içmemelidirler. Sakin ve rahat bir uyku sonrası hastanın moralinin yüksek olması hem hastayı hem hekimi olumlu etkileyecektir. Hastanın aspirin ve alkol kullanmaması tavsiye edilir. 

Hasta kaç günde taburcu oluyor? 

Aynı gün veya bir gün sonra taburcu olabilir. 

Ameliyat sonrası kaç günde işe başlayabilir? 

Hastanın burnuna bir darbe gelmeyecekse ve burnun dışındaki küçük metal plaka ile işe gitmesinde sakınca yoksa 2-3 günde işine dönebilir. Ancak standart uygulama 7-10 gün istirahattir. Bu dönemde hem şişlikler azalır,  hem de iç ve dış tamponlar alınmış olur. Kemiklerdeki kaynama için ilk ay küçük veya büyük darbelerden hasta burnunu korumalıdır.