Randevu Al

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk (İki uçlu bozukluk ya da manik depresif hastalık olarak da bilinir), iki ayrı hastalık dönemi ile karakterize ruhsal bozukluktur. Bir dönemi taşkın duygudurumun olduğu kişinin kendini çok enerjik, özel, önemli, hissettiği uyku gereksiniminde azalmanın olduğu, konuşmaların arttığı,  düşüncelerin hızlandığı,  sonucu düşünülmeden heyecanlı faaliyetlerin yapıldığı (çok para harcama, hızlı araba kullanma, çok büyük projeleri hayata geçirmeye çalışma) mani dönemidir.

Diğer dönem hastada mutsuzluk, keyifsizlik, isteksizlik, özgüvende azalma, değersizlik, suçluluk duyguları, iştah değişiklikleri uyku bozuklukları, ölüm ve intihar düşüncelerin eşlik ettiği depresif  dönemdir.

Hastalar bu dönemlerde hem kendilerine hem de çevresindeki kişilere zarar verme riski taşıyan davranışlar sergileyebilirler.

Bipolar Bozukluk kimlerde görülür?

Erkek kadın oranı eşittir. Ortalama başlangıç yaşı 20-25 arasındadır. Hastalığın ortaya çıkma nedenleri arasında genetik etkenler çok önemli yer tutar. Genetik etkenler çok önemli yer tutar. Genetik zemin ile birlikte travmatik olaylar (doğum, ölüm, askerlik, evlenme, boşanma, taşınma, iş değiştirme vb. ) hastalık döneminin ortaya çıkmasını tetikleyebilir.

Bipolar Bozukluğun tedavisi

Hasta ve hekim işbirliği içinde olmalıdır. Tedavide ilaç önemli yer tutar. İlaç tedavisi yanında yaşamın düzene konulması (uyku ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, alkol ve madde kullanımının bırakılması vb.) ve hastalıkla ilgili yeterli bilgiye sahip olunması gerekmektedir.

Hekim, belirti ve şikayetler doğrultusunda tedaviye başlar. Hekimin bilgisi olmadan tedavi bırakılmamalıdır.

 Bipolar Bozukluğunun seyri

Birbirlerine zıt gibi görünen iki hastalık dönemi, alevlenme ve yatışma ile seyreder. Hastalık dönemleri arasında birçok kişi normal duygudurumlarına döner, günlük yaşamı kısmi etkileyen belirtilerle hayatını sürdürür. Bipolar bozukluk tedavi edilmezse, mani dönemi birkaç ay sürebilir, depresyon dönemi ise en az 6 aydır.

   Hastalığı tanımak, hastalık belirtilerini fark edebilmek erken müdahale açısından oldukça önemlidir. Hastanın yakınlarına da bu belirtiler anlatılarak onların da hastalık dönemini fark etmeleri ayrıca önem taşır.