IQ testi, bir kişinin zihinsel yeteneğini genellikle bir akran grubuna göre tespit edebilmek için standartlaştırılmış bir yöntemdir. 90 ile 109 arasındaki IQ puanları normal veya ortalama zekayı gösterir. IQ, özellikle çocukları eğitim ihtiyaçları için uygun bir ortama yerleştirmeye yardımcı olmak üzere iş yerleştirme ve eğitim hizmetleri için popüler bir araç olmaya devam etmektedir.
Zeka testindeki sorular, çalışma belleği, sözel kavrama, işlem hızı ve algısal muhakeme gibi çeşitli kategorileri değerlendirir. Tüm bu bireysel puanlar, genel ortalama IQ’nuzu oluşturmak için birleştirilir. Ortalama IQ puanları genellikle sözel ve performans ölçeklerinin bir kombinasyonudur. Genellikle, bireyler bir alanda diğerinden daha güçlüdür; bu nedenle, bu puanların kombinasyonu zekayı daha iyi belirleyebilir.
IQ testleri genellikle kişinin şu özelliklerine odaklanır:
Bilim insanları ve psikologlar zekayı değerlendirmek için 1800’lerin sonlarında testler tasarlamaya başladılar. 1905’te Fransız psikolog Alfred Binet ilk zeka testini tasarladı. Kısa bir süre sonra Alman psikolog William Stern zihinsel keskinliği tahmin etmek için daha doğru bir yöntem geliştirdi ve “zeka katsayısı” terimini ortaya attı. Sosyal, duygusal ve fiziksel beceriler ve pratik zeka veya “sağduyu” olarak bilinen şey gibi diğer becerileri de içerecek şekilde daha çok yönlü testler tasarlandıkça IQ üzerine araştırmalar devam ediyor.
Bir kişinin IQ’sunu etkileyebilecek birçok faktör vardır, örneğin:
Özetle, IQ, bir kişinin zekasını ölçmek için yaygın olarak kullanılmasına rağmen, IQ kavramı yıllar içinde önemli ölçüde itibarsızlaştırılmıştır.
IQ puanınız sizi tanımlamaz ve hayatınızın ne kadar başarılı olduğuyla ilgili bir etkisi yoktur. IQ, gerçek yaşam durumlarında iyi kararlar almak için önemli olan yetenekleri ölçmez. Bu nedenle, zeka IQ sınırlarının çok ötesine uzanabilir çünkü bir kişinin iş verimliliği, yaşam durumlarına uyum sağlama yeteneği ve duygusal sağlığı IQ puanına göre tahmin edilemez.
100 puanın ortalama IQ olduğu ve bunun üzerindeki her puanın kişinin yaşına göre ortalama zekanın üzerinde olduğu söylenir. IQ, belirli bir IQ’ya sahip olması beklenen kişileri dikkate alan istatistiksel bir hesaplamaya dayanır. Bu nedenle, IQ puanları bir birey için yaşa göre akran grubuna göre hesaplanır. Bir kişinin IQ’su izole bir şekilde var olmaz. IQ puanı, bir kişinin sonuçlarının kendi yaşındaki diğer kişilerin sonuçlarıyla nasıl karşılaştırıldığını temsil eder.
Yetenek testleri ile zeka katsayısı (IQ) testleri arasındaki farklar şunlardır:
Çoğu yetenek testi belirli bir beceri setini değerlendirir; bilişsel yetenek testleri geniş bir yetenek yelpazesini ölçebilir ve her yetenek için ayrı puanlar sağlayabilir. Bilişsel yetenek testi standart testler veya oyun tabanlı değerlendirmeler yoluyla yapılabilir.
Bunlar genellikle mantıksal, görsel, uzamsal, sınıflandırma, analojik ve desen odaklı sorular dahil olmak üzere geniş bir soru yelpazesini kapsayan standart testlerdir. IQ, test puanı ile yaşınızdaki kişilerin ortalama test puanı arasındaki sapma ile belirlenir. IQ, genel zeka için kaba bir ölçüt olarak kabul edilir.
Çocuğunuzun üstün zekalı olup olmadığını belirlemek kolay bir iş değil, muhtemelen çoktan keşfetmiş olacağınızı düşündüğümüz birçok tanım, özellik, değerlendirme, teori ve bilgi bolluğu mevcut. Bir çocuğun üstün zekalı olup olmadığını belirleyebilmenin birçok yolu vardır, temelinde “Üstün zekalılık nedir?” tanımında yer aldığı gibi, “çocuklar yetenekleri yaşlarına göre normların önemli ölçüde üzerinde olduğunda üstün zekalıdır” şeklinde tariflenir. Burada yetenekler çeşitli alanlarda sergilenebilir, yaratıcılık, entelektüellik, müzikallik, akademik olarak matematik, dil sanatları veya fen gibi belirli konu alanlarında da kendisini gösterebilir.
Üstün yetenekli çocuklar bu özelliklerin bazılarını gösterebilir ancak hepsini göstermeyebilir; her çocuk farklıdır. Çocuğunuzun yeteneklerinin kapsamını belirlemek için, test veya tam bir değerlendirme aradığınız cevaplardan bazılarını sağlayabilir. Üstün yetenekli eğitimi gerektiren federal zorunluluklar veya ulusal politikalar olmadığından, ebeveynlerin bir test veya değerlendirme aramadan önce bölgelerinde hangi üstün yetenekli tanımlama politikalarının ve prosedürlerinin yürürlükte olduğunu gözden geçirmeleri önemlidir.
Üstün yeteneklilik testine mi gireceğinize yoksa tam profesyonel bir değerlendirmeye mi başvuracağınıza karar vermek, genel hedeflerinize ve cevap aradığınız sorulara bağlı olacaktır.
Aslında, çocuğunuzun değerlendirilmesi hakkında bilgi aramanıza yol açan belirli soruları not almanız yararlı olabilir. Çocuğunuzun yetenekleri hakkında ne keşfetmeyi umuyorsunuz? Sonuçları belirli bir programa kabul edilmek için kullanacak mısınız? Eğer öyleyse, hangi testleri kabul ediyorlar? Sonuçları çocuğunuzun okuluyla paylaşacak mısınız? Bir öğrencinin öğrenme profilini anlamada hangi testleri en bilgilendirici buluyorlar? Çocuğunuzun performansı veya davranışları hakkında endişeleriniz mi var?
Öte yandan, çocuğunuzun yetenekleri, güçlü yönleri, zorlukları ve ihtiyaçları hakkında daha eksiksiz bir resim arıyorsanız, uzmanlar basit testler yerine çocuğun yeteneklerinin kapsamlı bir değerlendirmesini öneriyor. Değerlendirmenin gerekçesi genellikle bir çocuğun göreceli güçlü ve zayıf yönlerinin anlaşılması ve bunların eğitim ve sosyal ortamlarla nasıl ilişkili olduğu konusunda bir anlayış geliştirme ihtiyacına odaklanır.
Çocuğunuzun ne zaman test edilmesi gerektiği konusunda , testin genellikle altı ile dokuz yaşları arasında en güvenilir ve en öngörücü olduğuna inanılır. Birçok değerlendirmenin iki yaşındaki çocuklara uygulanması onaylansa da, profesyoneller arasında, çocuğun okula başlamaya hazır olmasından önce test yapılmasına nadiren ihtiyaç duyulduğu ve daha küçük yaşlarda test yapılmasının güvenilir sonuçlar sağlamayabileceği konusunda fikir birliği vardır.
Sonuç olarak, test puanlarının veya tam bir değerlendirmenin sonuçlarının çocuğunuzun kim olduğunu değiştirmediğini unutmayın. Sonuçlar, çocuğunuzu daha iyi anlamanız için size belirli kelimeler ve araçlar sağlamayı amaçlamaktadır.
Sağlık Rehberi
Ferritin nedir?
Depresif bozukluk nedir?
Katarakt kaç yaşında başlar?
Bebeklerde demir değeri kaç olmalı?
Kanser tedavisinde psikolojik destek
Selülit nasıl geçer?
Gözlük reçetesi nasıl okunur?
Ameliyat sonrası dikiş izleri nasıl geçer?
Göbek fıtığı nedir?
Bebeklerde yürüme bozukluğu nasıl anlaşılır?