COVID 19 virüsünün yeni çeşitleri ile ilgili bilgilerimiz giderek artmaktadır. Son zamanlarda bilim insanları bu varyantların nasıl yayıldığını, daha ciddi bir enfeksiyona yol açıp açamayacaklarını ve en önemlisi de onaylanmış aşıların insanları yeni coronavirüs çeşitlerine karşı koruyup koruyamayacağını araştırmaktadır.
Virüsler sürekli olarak mutasyona uğrarlar ve zamanla virüsün yeni varyantları ortaya çıkar. Bazen yeni varyantlar zaman içerisinde kaybolur. Bazen de gelişen bu yeni varyantlar var olmaya devam eder. Pandemi döneminde hem ABD’de hem de dünyada çok sayıda COVID- 19 çeşidi tanımlanmıştır.
COVID-19 enfeksiyonuna neden olan coronavirüs geniş bir virüs ailesinin üyesidir. Coronavirüs ismi bu virüs üzerindeki taç benzeri çıkıntılardan gelmektedir. Bilim insanları virüsün üzerindeki bu çıkıntılarda oluşan değişimi de incelemektedir. En çok incelenen konu genetik değişikliklerin virüsü, virüsün yayılımını ve enfekte ettiği kişilerdeki sonuçları nasıl değiştirdiği olmuştur.
Şu an dünyada var olan COVID-19 varyantları şunlardır:
İngiltere’de 2020 yılının sonbaharında B.1.1.7 adı verilen ve büyük mutasyonlar içeren bir varyant tanımlandı. Bu mutasyonlu virüs diğer varyantlardan daha hızlı ve daha kolay yayılmaktadır. 2021 yılının Ocak ayında İngiltere’deki uzmanlar bu virüsün diğer varyant virüslere kıyasla daha yüksek ölüm riskine yol açtığını rapor ettiler. Elbette bu bilgiyi doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Daha sonra bu virüs çeşidi dünyada birçok ülkede tespit edildi. Bu varyant ilk defa 2020 yılı Aralık ayında ABD’de tespit edilmiştir.
Güney Afrika’da, İngiltere varyantından bağımsız olarak B.1.351 adı verilen başka bir mutasyonlu virüs tespit edildi. İlk defa 2020 yılı Ekim ayında saptanan bu virüs, İngiltere’de saptananla bazı ortak özelliklere de sahiptir.
Ocak ayı başlarında, Japonya’da bir havalimanında Brezilya’dan gelen yolcuların rutin taraması sırasında P.1 adı verilen Brezilya varyantı tespit edildi. Bu mutasyonlu virüs, vücutta savunma sistemi tarafından tanınmasını etkileyebilecek bazı ek özelliklere sahiptir.
Yakın zamanda yapılan çalışmalar şu an ruhsat almış aşıların bu virüs çeşitlerini tanıyabildiğini düşündürdü. Bu konu çok yoğun olarak araştırılmakta olup birçok çalışma devam etmektedir.
Toplum sağlığını korumaya yönelik aşılama, sosyal mesafe kuralları, el hijyeni, maske kullanımı, izolasyon ve karantina önlemlerine tavizsiz şekilde uymak COVID 19 virüsünün global yayılımını sınırlandırmak için temel şarttır.
Tüm bu sorular halihazırda yapılmakta olan çalışmalarla cevap bulacaktır.
Sağlık Rehberi
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi
Bromelain nedir?
Migren botoksu kimler için uygundur?
Lenfödem nedir?
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu nedir?