Mide Bulantısı Nedir? Belirtileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Mide bulantısı çoğu zaman sindirim sistemi rahatsızlıkları, besin-ilaç zehirlenmesi, alkol-nikotinin aşırı tüketimi, migren, gastrit-ülser, gıda intoleransı, stres-anksiyete, gebelik, araç tutması(hareket hastalığı) veya ilaç kullanımına bağlı(kemoterapi vs.)ikincil olarak yaşadığımız nedenlerden dolayı midenin üst bölümünde hissedilen bir rahatsızlıktır.
Bulantı ile ilişkili semptomlar arasında baş dönmesi, kusma, baygınlık, ağız kuruluğu, ishal, ateş, karın ağrısı ve idrara çıkmada azalma bulunur.
Mide bulantısı birçok tıbbi tedavinin de yaygın bir yan etkisidir, ancak buna katlanmak durumunda değilsiniz. Mide bulantınızı yönetebilmek için yapabileceğiniz şeyler var, ilaç kullanımı, alternatif tıp da dahil, doktorunuzun reçetelendireceği ilaçlar da bulantılarınızı hafifletebilir.
Mide Bulantısı için evde tedavi yöntemleri
Peki mide bulantısı durumunda nelere dikkat etmeliyiz?
- Uyandığınızda ve gün içinde birkaç saatte bir kuru yiyecekler tüketebilirsiniz. Bunun sebebi genellikle mide boşken mide bulantısının daha yoğun hissedilmesidir. Galeta, kızarmış ekmek ve leblebi kuru gıdalara örnek verilebilir.
- Aç karnına sıvı içmek de tam tersi mide bulantısı hissine katkıda bulunabilir. Yemekleriniz sırasında içecekleri yavaşça yudumlamaya veya katı yiyecekleri yedikten 30 ila 60 dakika sonra tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Yiyeceklerin kokusu sizi rahatsız ediyorsa, hoş olmayan veya yoğun kokuları olan yiyeceklerden kaçının. Buna çözüm olarak mutfaktan başka bir ortamda yemek yiyebilirsiniz.
- Yağlı, kızarmış veya baharatlı yiyeceklerden kaçının. Bu yiyeceklerin sindirimi daha uzun sürdüğünden, şişkinlik ve mide bulantısına sebebiyet verebilir.
- Az az sık sık beslenerek mideyi fazla doldurmaktan ve aynı zamanda uzun süre boş kalmasından kaçının.
- Günün yoğunluğunda, yemek yemeye fırsat bulamayacağınız zamanlarda öğünlerinizdeki gıdaları protein kaynaklarından seçerek tokluk süresini uzatın.
- Taze zencefil bazen mide bulantısını azaltmada yardımcı olur. Ancak pıhtılaşma önleyici ilaçlar alıyorsanız taze zencefil tüketmemelisiniz.
Alternatif mide bulantısı tedavileri
Mide bulantısı için deneyebileceğiniz bazı tamamlayıcı veya alternatif tıp tedavileri de vardır . Çoğu alternatif tıp tedavisinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Kendinizi daha rahat ve kontrol sahibi hissetmenize yardımcı olabilirler. Bu seçeneklerin çoğu güvenli olsa da, herhangi bir tedaviye başlamadan önce sağlık uzmanınızla görüşün. Mide bulantısına yardımcı olabilecek bazı tedaviler şunlardır:
- Meditasyon ve nefes egzersizleri gibi rahatlama teknikleri
- Hipnoz
- Fiziksel tepkiler üzerinde kontrol sahibi olmanıza yardımcı olacak biyolojik geribildirim izleme cihazları
- Akupunktur veya akupresür
- Mide bulantısı gibi kaygıyı tetikleyen olayları yönetmenize yardımcı olmak için hayal gücünü kullanan sistematik duyarsızlaştırma
Reçeteli Mide Bulantısı İlaçları
Diğer önlemler işe yaramazsa, doktorunuz mide bulantınıza yardımcı olacak bir ilaç yazabilir. Farklı tipteki ilaçlar farklı tipteki mide bulantıları için işe yarar. Belirli ilaçlar hakkında sorularınız varsa doktorunuza danışın. Bazı tipteki mide bulantısı ilaçları şunlardır:
- Beyinde mide bulantısına neden olabilen bir kimyasal olan serotoninin etkilerini engelleyen serotonin (5-HT3) antagonistleri
- Kusma refleksini bloke eden NK-1 reseptör antagonistleri
- Beyninizde bulantı ve kusmayı tetikleyen maddeleri engellemek için çalışan dopamin antagonistleri
- Daha sakin ve rahat hissetmenize yardımcı olabilecek kaygı önleyici ilaçlar olan benzodiazepinler
Sağlığınızı etkileyecek her türlü semptomun çözümü için sağlık personellerine mutlaka danışmanızı tavsiye ederiz, doktorunuzun kullanımınıza müsaade etmeyeceği ilaçları kullanmaktan kaçınmanız sağlığınız için önemlidir.