Obezite en genel anlamıyla, bir boy için sağlıklı olandan daha fazla kiloya sahip olmak anlamına gelir. Obezite ciddi, kronik bir hastalıktır. Diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler olmak üzere diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.
Obezite sorunu yaşayan kişilerde şu sağlık sorunlarının görülme olasılığı daha yüksektir;
Bir kişinin kilosunun obeziteyle ilişkili hastalıklara yakalanma riskini artırıp artırmadığını belirlemek için üç şey kullanılabilir:
Uzmanlar bir kişinin aşırı kilolu olup olmadığını belirlemek için genellikle BMI’ye güvenir. BMI, boyunuza ve kilonuza göre vücut yağ seviyenizi tahmin eder.
25.0’dan başlayarak, BMI’niz ne kadar yüksekse, obeziteyle ilişkili sağlık sorunları geliştirme riskiniz o kadar yüksektir. Bu BMI aralıkları risk seviyelerini tanımlamak için kullanılır:
Kilonuzu ve boyunuzu girdiğinizde BMI’nizi veren hesaplayıcılara sahip birçok web sitesi bulunmaktadır.
Bireyler için BMI bir tarama aracıdır, ancak vücut yağlanmasını veya sağlığı teşhis etmez. Sağlık uzmanınız sağlık durumunuzu ve risklerinizi değerlendirebilir. BMI’niz hakkında sorularınız varsa, sağlayıcınızla görüşün.
Vücut yağını ölçmenin diğer yöntemleri arasında deri kıvrımı kalınlığı ölçümleri (kumpasla), su altı tartımı, biyoelektrik empedans, çift enerjili x-ışını absorpsiyometrisi (DXA) ve izotop seyreltmesi bulunur. Ancak, bu yöntemler her zaman kolayca bulunmaz.
Bel çevresi 35 inçten (89 santimetre) büyük olan kadınlar ve bel çevresi 40 inçten (102 santimetre) büyük olan erkeklerde kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riski artmıştır. “Elma biçimli” vücuda sahip kişilerde (bel kalçalardan daha büyüktür) de bu rahatsızlıklar için risk artmıştır.
Bir hastalık için risk faktörüne sahip olmak, hastalığa yakalanacağınız anlamına gelmez. Ancak yakalanma şansınızı artırır. Yaş, ırk veya aile geçmişi gibi bazı risk faktörleri değiştirilemez.
Risk faktörleriniz ne kadar fazlaysa, hastalığa veya sağlık sorununa yakalanma olasılığınız da o kadar yüksektir.
Obeziteniz varsa ve aşağıdaki risk faktörlerine sahipseniz kalp hastalığı, felç ve böbrek sorunları gibi sağlık sorunları geliştirme riskiniz artar:
Kalp hastalığı ve felç için diğer risk faktörleri obezite nedeniyle ortaya çıkmaz:
Sağlık Rehberi
Uyku apnesi nedir? belirtileri nelerdir?
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi
Bromelain nedir?
Migren botoksu kimler için uygundur?
Lenfödem nedir?
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?