KALİTELİ BİR UYKU NASIL UYUNUR, UYUMADAN ÖNCE VE UYKUMUZ KAÇTIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
Güne enerjik bir şekilde başlamak, sabahları tam vaktinde uyanabilmek, uykumuzun gelmemesi ve yorgunluğa karşı kendimizi korumak hepimizin en çok istediği şeydir. Peki bunu nasıl başarabiliriz? Bunun sihirli bir formülü var mı? İlaç mı kullanmak gerekiyor?
Uyku ve Uyku Bozuklukları konusunda yapılmış birçok araştırma vardır. Sonuçlarını herkesin bir kural olarak benimsemesi ve uygulaması kaliteli bir uyku ve mutlu bir yaşam için temel şarttır.
- Tıpkı çocuklar gibi aslında erişkinlerin de çok kesin uyuma alışkanlıkları vardır ve bu alışkanlıklar iyi oluşturulursa uyumanız çok kolaylaşacaktır. Bunun için kendinize her gece uykuya dalacağınız bir uyku saati seçmelisiniz. Her gece aynı saat yaklaşırken aynı aktiviteleri yapmanız, vücudunuza uykunun yaklaştığını hatırlatacak ve biyoritminizi ona göre ayarlayacaktır. Buna örnek olarak her gece yatmadan aynı saatte kitap ya da gazete okumak, meditasyon yapmak, hafif esneme hareketleri yapmayı verebiliriz.
- Eğer yattığınızda uyuyamadıysanız yataktan kalkın ve gevşemenizi sağlayacak aktiviteler yapın. Bir şeye odaklanın, bu nefes alıp verişiniz bile olabilir. Belirli bir süre bekledikten ve kendinizi uykulu hissetmeye başladıktan sonra yatağa gidin.
- Stres günlük yaşam ve başarı için bir miktar gerekli olsa da eğer endişe ve kaygı bozukluğu halini aldıysa uykuya dalmanızı güçleştirebilir. Bunun için stres yönetimini öğrenmeli ve yatmadan önce uygulamalısınız. Nefes egzersizleri bu konuda çok değerli ve yararlıdır. Memnuniyet duyduğunuz veya şükrettiğiniz şeyleri yazdığınız bir defterinizin olması da gevşeme konusunda başarılı bir tekniktir.
- Yattığınız ortamın serin olması, dijital teknolojilerden ve ışıktan uzak bir ortamda uyumak en doğru uyuma biçimidir. Tek başına bunu uygulamak bile uykunuzu yeterli hale getirerek sabah güne zinde başlamanızı sağlayabilir.
- Kafein içeren içecek ve gıdalar uyku bozukluğu bulunan kişiler için sınırlandırılmalı ve bu konuda bir uzman görüşü mutlaka alınmalıdır.