Randevu Al

Diyet Yaparken Doğru Bilinen Yanlışlar

Herkesin hayali en kısa sürede, en fazla kiloyu verebilmektir. Bu amaç uğruna yapılan yanlışlar sonucunda sağlık problemleri ortaya çıkabilir ve vücudunuz daha fazla yağ depolayabilir.

Peki biz diyet sürecinde neleri eksik veya hatalı yapıyoruz;

Uzun süre aç kalmak :

Ne kadar aç kalırsak o kadar hızlı kilo veririm diye düşünmek en çok yapılan hatalardan biridir. Vücudumuz öğün sonrası besinleri  sindirmek için enerji harcamaktadır. Öğün sayısını düşürmek ve vücudu aç bırakmak, metabolizmayı kıtlık moduna sokarak kilo verimini yavaşlatır.

Çok düşük kalori ile beslenmek:

Kişinin yaşına, fiziksel aktivitesine, yaşam şekline, kan tahlil sonucuna ve kullanıyorsa ilaçlarına göre beslenme programı hazırlanmalıdır.Yeterli ve dengeli olmayan bir beslenme modeli kişinin yağ kütlesinin azalmasına değil, sağlıklı doku kayıplarını kaybetmesine neden olur.

Ara öğünsüz beslenmek:

Günde 3 ana ve 1-2 ara öğün şeklinde planladığımız beslenme modeli ile kan şekeri regülasyonu sağlanır ve bir sonraki öğündeki iştah kontrolünü sağlayarak, daha düşük kalorili beslenmeyi sağlar.

Ekmeği tamamen beslenmeden çıkarmak:

Beyaz undan yapılan ekmek ve unlu gıdalar fazla insülin salgısına yol açarak yağ depolanmasını arttırır. Fakat ekşi mayalı, tam buğday, siyez, karabuğday gibi sağlıklı tahıllardan yapılan ekmeklerden günde 3-4 dilim kullanmak sağlıklıdır. İçerdikleri B vitaminleri, lifler sayesinde tokluk hissi verirler ve kolesterol seviyesinin düşürülmesine katkı sağlarlar. Ekmek yerine öğünlerde bulgur, kinoa, esmer pirinç, kara buğday, kurubaklagiller de kullanılabilir.

Light ürünleri sıkça ve fazlaca tüketmek :

Az yağlı veya light ürünlerin enerjleri, normal ürünlere göre %25 daha düşüktür. Dolayısı ile "kalorisiz "değildirler. Özellikle light içeceklerde kullanılan tatlandırıcıları, vücut şeker olarak algılayıp, insülin yanıtını arttırmaktadır. Diyabet, hiperlipidemi gibi özel durumlarda tercih edilmeleri uygundur. Etiket okuyarak birim başına düşen enerji ve karbonhidratları hesaplayarak tercih edilmelidirler.

Limonlu su içmek:

Sabah aç karına içilen limonlu su veya sirkeli su yağ yakımını sağlamaz. Gastrit, ülser gibi mide sorunları yaşayan kişilerde hassasiyeti daha da arttırabilir.  Güne su ile başlamak zaten sağlıklı olmanın koşuludur. Mide yanması şikayetiniz yoksa aroma vermek için önerdiğimiz limonlu su sadece "günlük su tüketimini sağlamak" amaçlıdır. Hiçbir besin tek başına yağ yakmaz…

Şişkinlik yapar diye az su içmek :

Vücudun su tutmasına neden olan en önemli faktörlerden birisi az su içmektir. Sindirim enzimlerinin çalışması, metabolik atıkların vücuttan uzaklaştırılması, elektrolit dengesi için günlük kilogram başına 30 ml su içilmesi önemlidir. Az su içtiğinizde ise vücut tüm bu süreçler için aldığınız her sıvıyı tutma yoluna gidecektir.

Sık tartılmak:

Tartıdaki sonucu etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Regl öncesi, seyahat, yolculuk, tatil sonrası, stresin yoğun olduğu zamanlar, az su içmek… Tüm bunlar ödeme neden olur. Siz de tartıdaki rakamı fazla görür ve diyet tedavinizi bozar, motivasyonunuzu kaybedersiniz. İşin doğrusu haftada 1-2 kez sabah aç karına tartılmaktır. Asıl önemli olan ise bu süreçte "incelmektir". Biz diyetisyenlerin kullandığı vücut-yağ analiz cihazları ve mezura ölçümü ile yağ kaybını en net şekilde görebilirsiniz.

Uzun süre kullanılan form çaylar:

Yapılan çalışmalarda "form" serisi olarak üretilen çayların 2 haftadan uzun süre kullanılması, bağırsakta emilimi sağlayan yapıların bozulmasına neden olduğu belirtildi. Bu nedenle kısa süreli ve ihtiyaç halinde (kabızlıkta, ödem  sorunu olduğunda) kullanılabilirler.

Şeker içeriyor diye meyve tüketmemek:

İçermiş olduğu karbonhidrat, vitamin, mineral ve lifler sayesinde günde 2-3 porsiyon meyve alınması sağlıklı bir beslenme planının olmazsa olmasıdır. İçeriğinde fruktoz bulunduğu için dikat edilmesi gereken porsiyon miktarıdır. ( 1 orta boy elma / 1 orta boy portakal/ 2 küçük mandalina / 3 kuru kayısı / 2 kuru incir / 1/2 nar gibi). Meyveler sınırsız tüketebileceğimiz besin grunundan değildirler. Fazla alınması  göbek ve bel çevresi yağlanmayı arttırır, karaciğer yağlanmasına da neden olabilir.

Yağı tamamen kesmek :

Hücre zarının yapısında yer alan yağlar, A, D, E, K vitamininin emilmesinde ve hormonların yapılmasında rol oynarlar. En iyi enerji kaynaklarıdır. Diyette aldığımız enerjinin %20-30‘luk kısmı sağlıklı yağlardan gelmelidir. Zeytinyağı, avokado, zeytin, badem, fındık, ceviz en iyi yağ seçenekleridir. Öğünlerde yeteri kadar alındığında tokluk sağlayarak kilo verme sürecine de yardımcı olmaktadırlar. Önemli olan yine porsiyon kontrolüdür.

 

Dyt. Burcu Gökçe

Beslenme ve Diyet Uzmanı