Randevu Al

Yumurtlama Dönemi Hesaplama Yöntemleri

Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?

Çeşitli yumurtlama hesaplama yöntemleri bulunmaktadır:

  • Takvim Yöntemi

  • Bazal Vücut Sıcaklığı Yöntemi

  • Servikal Mukus Yöntemi (Yumurtlama Yöntemi)

  • Servikal Pozisyon Yöntemi (Rahim Ağzını Elle Muayene Yöntemi)

 

Takvim Yöntemi

Kadınların en doğurgan olduğu zamanı belirleyebilmesi için adet döngüsünün detaylarını 8 ila 12 ay boyunca bir takvime kaydetmesi gereklidir. Bunun için adet dönemlerinin birinci günleri takvim üzerinde 1. gün olarak işaretlenmelidir. Adet döngüsünün uzunluğu aydan aya değişebilir; her döngünün kaç gün sürdüğü de yazılmalıdır.

 

Yumurtlama gününü hesaplamak için takvimde kaydedilen en kısa döngünün gün sayısından 18 çıkarılır. Sonuç, bir sonraki adet döneminin ilk gününe eklenir. Elde edilen gün not edilir. Not edilen gün, kadının doğurgan olduğu ilk günü belirler. Son gün için ise en uzun döngünün gün sayısından 11 gün çıkarılır.

 

Bir kadının ilk adet günü 25 Ocak 2021 olsun ve döngüsü 27 gün sürsün;

 

27-18: 9 rakamı elde edilir. Bu çıkan sonuç bir sonraki adet günü olan 20 Şubat 2021 tarihine eklenir. Sonuç: Şubat 28 çektiği için 1 Mart 2021 tarihine denk gelir. Buna göre bu kişinin yumurtlama şansının yüksek olduğu ilk gün 1 Mart 2021 olacaktır (yumurtlama dönemi 1 Mart ile 7 Mart 2021 arasındaki sürede gerçekleşecektir).

 

Bazal vücut ısısı yöntemi

İnsanların sabah hareket etmeden önceki vücut sıcaklığına bazal vücut ısısı denir. Bu ısı yumurtlama ile artabilir. Bazal vücut ısısının birkaç ay boyunca günlük olarak kaydedilmesiyle yumurtlama günleri tahmin edilebilir. Bazal vücut sıcaklığı kadından kadına farklılık gösterebilir. Yumurtlamadan sonra salgılanan progesteron hormonu, vücut ısısını 0,2 C ile 0,5 C arasında yükseltir ve bir sonraki adet dönemine kadar yüksek ısıda tutar, söz konusu bu yükselmeye termalleşme denir Bunun ölçülmesi bazal vücut ısısı yönteminin temelini oluşturur.

 

Vücut sıcaklığında görülen ani artış her zaman için yumurtlama ile eş zamanlı gerçekleşmeyebilir, fakat hemen hemen her kişide bu ısı artışından sonraki üç gün içinde yumurtlama gerçekleşir. Vücut sıcaklığının en üst noktaya ulaştığı zamandan 2 ila 3 gün öncesinden, yumurtlamanın gerçekleştiği zamandan 12 ila 24 saat sonrasına kadar hamile kalma olasılığı en yüksek noktadadır.

Bazal vücut sıcaklığının ölçülmesi için özel olarak hassas üretilen bazal vücut termometreleri bulunmaktadır.

 

Servikal mukus yöntemi

Yumurtlama döneminde servikal mukusta yani rahimin ağsındaki akıntıdaki değişiklikleri takip etme yöntemidir. Hormonlar, yumurtlama öncesi ve sırasında mukusta değişikliklere sebep olabilir. Mukustaki değişimleri takvime kaydetmek gerekli ve önemlidir, mukusun yapısına göre "yapışkan", "kuru" veya "kaygan" şeklinde not edilebilir.

 

Adet döneminden hemen sonra, mukusun olmadığı “kuru günler” vardır. Ancak yumurtlama dönemi yaklaşırken yumurta olgunlaşmaya başladığında, vajinada mukus miktarı artar, vajinal açıklıkta görünür hale gelir. Bu mukus beyaz veya sarı tonlarda, bulanık ve yapışkandır. Bunula birlikte yumurtlamadan hemen önce mukus miktarı en yüksek seviyesine çıkar. Bu günlerde mukus ise berrak ve kaygandır. Bireyin en doğurgan olduğu zaman bu dönemdir. Doğurgan dönemin başlamasından hemn hemen dört gün sonra mukus yapısı yine değişir. Mukus miktarı hızla azalır, ve tekrar yapışkan, bulanık bir hal alır. Adet döneminin öncesinde ise tekrar kuru dönem başlayabilir.

 

Servikal pozisyon yöntemi

Servikal mukus salgılanması, rahim ağzında çeşitli fiziksel değişikliklere de neden olur. Kişinin kendini elle muayene ederek, rahim ağzındaki bu değişiklikleri tanımlaması mümkündür. Doğurgan olmayan dönemde serviksin dış ağzı kapalıdır, daha serttir ve elle kolayca ulaşılabilir. Yumurtlama döneminin yaklaşması ve buna bağlı olarak östrojen hormonunun artışı ile birlikte serviks yumuşar, yukarı çekilir ve dış ağız açılır. Yumurtlamadan ortalama 3-4 gün önce bu yumuşama belirginleşir. Bu dönem doğurganlık oranının yükseldiği anlamına gelir. Bu dönemin bitmesiyle birlikte rahim ağzı tekrar daha sert bir yapıya döner.

 

Adet düzensizliği olan kadınlar yumurtlama dönemini nasıl hesaplar?

Üreme dönemindeki her kadın ortalama 28 günde bir âdet kanaması görür.

Adet düzensizliği;

  • 21 günden az ve 35 günden fazla aralıklarla gerçekleşen kanama
  • 3 ya da daha fazla periyot boyunca âdet görülmemesi,
  • âdet süresinin normalden kısa ya da uzun sürmesi

âdet düzensizliği olarak değerlendirilir.

 

Çoğunlukla bu durumlar hormonal düzensizlikten kaynaklanabilir. Yumurtalık kisti, miyom, polip gibi oluşumlara bunun yanı sıra diyabet, depresyon gibi hastalıklara da bağlı olarak görülebilir.

 

Adet düzensizliği olan kadınların yumurtlama dönemini, adet dönemi takibi yöntemleriyle hesaplaması mümkün olmayacaktır. Bu durumda yumurtlama dönemi, eczanelerde satılan yumurtlama kitleri yardımıyla hesaplamaya çalışılabilir. Fakat adet düzensizliğinin nedenleri araştırılmalı ve tedavisi için mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurulması gerekir.