Yalancı gebelik, psikolojik gebelik olarak da adlandırılabilir. Çünkü bu durum, psikolojik bir bozukluğun fiziksel yansıması olarak açıklanır. Yalancı gebelik durumunda, kadında gebelik olmadığı halde vücudunda gerçek bir gebeliği taklit eden belirtiler görülebilir. Çeşitli hastalıklar veya psikolojik rahatsızlıklar kadında kendini hamile gibi düşünmeye iter ve bunun sonucunda yalancı gebelik ortaya çıkar.
Yalancı gebelik belirtileri, normal bir gebelikte görülen belirtiler ile aynıdır. Bu yüzden kişi, kendini gerçekten hamile olduğuna inandırır. Kadının karnı ve memeleri büyüyebilir, adeti kesilebilir, göğüsten süt gelebilir, bulantı ve kusma görülebilir. Bağırsak hareketleri karındaki bebeğin hareketi gibi hissedilirken yükselen tansiyon ise bebeğin kalp atışları gibi hissedilebilir. Aynı şekilde karın ağrısı, doğum sancısı gibi algılanabilir. Hatta yalancı gebelik yaşayan bazı kadınlar, ultrason esnasında bebeğin göründüğünü iddia eder.
Eğer yalancı gebelik sorunun altında yatan depresyon gibi psikolojik bir hastalık varsa kişinin profesyonel destek alması gerekir. Merkezi sinir sistemi veya endokrin sistemle ilgili sorunlar varsa tedavi edilmesi ya da kişideki bu durumun hangi sebepten kaynaklandığının çözülmesi gereklidir.
Yalancı gebelik yaşayan kadınlar, gebelikte görülen belirtiler ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvururlar. Yalancı gebeliğin tanısını koyabilmek için hamilelikte yapılan testlerin aynısı yapılır. Hekim tarafından öncelikle pelvik muayene, fiziksel muayene yapılır. Sonraki aşamada hastadan idrar tahlili ve ultrason görüntüsü istenebilir. Tetkikler sırasında gebeeliğe dair hiçbir bulgu rastlanmaz ise gebeliğin gerçek olmadığı anlaşılır.
Yalancı gebeliğin tedavisinde jinekolog ve psikiyatristin uyumlu çalışması ile iyi sonuçlar alınması mümkündür. Negatif çıkan gebelik testinin sonuçları hastaya çok dikkatli ve hassas bir şekilde aktarılmalıdır. Çünkü hastayı gebe olmadığı konusunda ikna etmek çok zordur. Tedavide psikoterapi uygulanması, algının devamı halinde psikolojik izlem ve gerekirse antipsikotik ilaç kullanımı başlatılabilir.
Sağlık Rehberi
Kanda kreatinin düşüklüğü nedir nasıl tedavi edilir?
Vücutta sıvı atımı nedir? Elektrolit dengesizliği tedavisi
Obezite kaç kiloda başlar?
Ödem nedir?
Çocuğum üstün zekalı mı nasıl tespit ederim?
Hemoglobin seviyesini nasıl arttırabilirsiniz?
Gastrit belirtileri nelerdir?
MS Multiple Skleroz Hastalığı nedir?
Saç Ekimi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Kalp krizinin belirtileri nelerdir?