Randevu Al

Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Gebelikten korunmak, çok eski çağlardan bu yana pek çok farklı yöntem ile birlikte bugüne kadar taşınmış bir taleptir. Bir doğum kontrol yöntemi seçmek zor olabilir, doğum kontrol yöntemleri arasında riskli ve sağlığınıza zarar verebilecek yöntemler de bulunmaktadır. Günümüzde modern tıp yöntemleri ile birlikte uygulanan birçok doğum kontrol yöntemi mevcuttur. Burada doğum kontrol yöntemlerini seçerken, barındırılan risklere göre, çeşitli gruplara ayrılabilmektedirler. Gebelikten korunma yöntemleri kişiye özel tercih edilmelidir, kişilerin yaşına, ek hastalıklarına, aile planlaması ve sağlık durumları hatta yaşam tarzları da göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Kişiye en uygun yöntemi seçmek için Can Hastanesi kadın doğum uzmanları ile birlikte karar verebilirsiniz.

Gebelikten korunmanın hangi yöntemleri vardır?

Doğum kontrolü (kontrasepsiyon) kullanmayı düşünüyorsanız, çeşitli seçenekleriniz vardır. Siz ve eşiniz için doğru doğum kontrol yöntemini seçmenize yardımcı olması için aşağıdaki soruları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Bariyer yöntemleri; Örnekler arasında erkek ve kadın prezervatiflerinin yanı sıra diyagram, servikal kapak ve kontraseptif sünger yer alır.

Kısa etkili hormonal yöntemler; Örnekler arasında doğum kontrol haplarının yanı sıra vajinal halka, deri bandı ve kontraseptif enjeksiyon yer alır. Bunlar kısa etkili yöntemler olarak kabul edilir, çünkü bunları günlük haftalık veya aylık olarak kullanmayı hatırlamanız gerekmektedir.

Uzun etkili hormonal yöntemler; Örnekler arasında bakır RİA, hormonal RİA ve kontraseptif implant yer alır. Bunlar uzun etkili yöntemler olarak kabul edilir, çünkü takıldıktan sonra üç ila 10 yıl veya bunları çıkarmaya karar verene kadar dayanırlar.

Sterilizasyon: Bu kalıcı bir doğum kontrol yöntemidir. Örnekler arasında kadınlar için tüp ligasyonu ve erkekler için vazektomi yer alır.

Spermisit veya vajinal jel: Bunlar doğum kontrolü için hormonal olmayan seçeneklerdir. Spermisit, spermi öldüren veya hareket etmesini engelleyen bir tür doğum kontrol yöntemidir. Vajinal pH düzenleyici jel spermin hareket etmesini engeller, böylece döllemek için yumurtaya ulaşamazlar. Bu ürünleri cinsel birliktelikten hemen önce vajinaya yerleştirirsiniz

Doğurganlık farkındalığı yöntemleri: Bu yöntemler, genellikle bazal vücut ısısına ve servikal mukusa dayanarak ayın hangi günlerinde hamile kalınacağını (doğurgan olduğunuzu) bilmeye odaklanır. Hamile kalmaktan kaçınmak için doğurgan olduğunuz günlerde veya yakınlarında cinsel birleşme yaşanmaz veya bariyer doğum kontrol yöntemi kullanılır.
Korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebeliği önlemek için kullanılabilen ertesi gün hapı gibi acil doğum kontrol yöntemlerinden haberdar olmak da önemlidir.

Doğum kontrol yöntemleri nasıl çalışır?

Çeşitli doğum kontrol yöntemleri, farklı şekillerde işleyişlere sahiptir. Genel itibariyle doğum kontrol yöntemleri şu aşamalarda işlevsel olmaktadır.

  • Spermin yumurtaya ulaşmasını engellemek
  • Spermleri etkisiz hale getirmek
  • Her ay bir yumurtanın serbest kalmasını önlemek
  • Döllenmiş bir yumurtanın rahme tutunmaması için rahim zarı değişiklikleri
  • Servikal mukusu kalınlaştırmak, böylece spermin kolayca geçişini engellemek

Doğum kontrol yöntemleri ne kadar etkilidir?

Herhangi bir doğum kontrol yönteminin etkili olabilmesi için tutarlı ve doğru bir şekilde kullanılması gerekir. RİA, kontraseptif implantlar ve sterilizasyon gibi sizin çok az çaba göstermenizi gerektiren kontraseptifler daha düşük gebelik oranları ile ilişkilidir. Buna karşılık, doğurganlığın izlenmesini veya periyodik cinsel perhizi gerektiren yöntemler daha yüksek gebelik oranları ile ilişkilidir.

Doğum Kontrol yöntemleri kalıcı mıdır?

Tercih edeceğiniz doğum kontrol yöntemi, üreme ile ilgili hedeflerinize bağlıdır. Yakın gelecekte hamilelik planlıyorsanız, kısa etkili hormonal bir yöntem veya bariyer yöntemi gibi kolayca durdurulabilen veya hızlı şekilde geri döndürülebilen bir yöntem tercih edebilirsiniz. Hamileliği daha uzun süre önlemek istiyorsanız, RİA gibi uzun etkili bir yöntemi seçebilirsiniz, gelecekte herhangi bir zamanda hamile kalmak istemediğinizden eminseniz, sterilizasyon gibi kalıcı bir yöntemi tercih edebilirsiniz. Hayatınızın farklı aşamalarında farklı doğum kontrol yöntemlerinin, dönemsel yaşam beklentilerinize göre uygun olduğunu görebilirsiniz.

Doğum Kontrol yöntemleri pahalı mıdır?

Yaşam tarzımıza uygun bir doğum kontrol yöntemi seçmek önemlidir. Bazı insanlar için en uygun doğum kontrol yöntemi, kullanımı kolay, rahatsız edici yan etkileri olmayan veya cinsel deneyimi bozmayan bir yöntem olabilir. Bir çok kişi için ise, kolaylık kavramı, reçeteye gerek olmaması anlamına gelmektedir. Bir doğum kontrol yöntemi seçerken, önceden plan yapmaya veya katı bir ilaç programına uymaya ne kadar istekli olduğunuzu göz önünde bulundurmalısınız.

Bazı doğum kontrol yöntemleri görece olarak ucuzken, bazı doğum kontrol yöntemleri daha maliyetlidir. Sigorta sağlayıcınız kapsamında değerlendirerek, karar verirken masrafları da göz önünde bulundurabilirsiniz. Danışmak için Can Hastanesi Kadın Doğum Uzmanlarını tercih ettiğinizde, kişisel yaşam ve tercihlerinizi de göz önünde bulundurarak, gebelikten korunma tercihinizde sizlere en uygun yöntemin seçiminde uzman desteği alabilirsiniz.

Doğum Kontrol yöntemlerinin yan etkileri nelerdir?

Tercih edeceğiniz yöntem ve kişinin sağlık geçmişi oranınca yan etki gösterme ihtimaline sahiptir. Bu konuda doğum kontrol yöntemiyle ilişkili olası yan etkilere karşı toleransınızı göz önünde bulundurabilir, uzman desteği alabilirsiniz. Doktorunuzla tıbbi geçmişiniz ve doğum kontrol seçiminizi nasıl etkileyebileceği hakkında konuşabilirsiniz.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlar mı?

Erkek ve kadın prezervatifleri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı güvenilir koruma sağlayan tek doğum kontrol yöntemidir. Karşılıklı tek eşli bir ilişki içerisinde değilseniz, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için tetkik yaptırmadıysanız, kullandığınız diğer doğum kontrol yöntemlerine ek olarak her cinsel birliktelikte yeni bir prezervatif kullanılmalıdır.

Doğum kontrol yöntemleri, gebeliği önlemenin yanı sıra, daha kısa adet döngüleri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskinde azalma veya bazı kanserlerin riskinde azalma gibi faydalar sağlayabilmektedir. Bu faydalar sizin için önemliyse, doğum kontrol seçeneği seçiminizi etkileyebilir.

Doğum kontrol yöntemi seçimi nasıl yapılır?

Sizler için en iyi doğum kontrol yöntemi, güvenli olan ve rahatça kullanabildiğiniz, tutarlı ve doğru bir şekilde kullanabildiğiniz yöntemdir. Tercih ettiğiniz doğum kontrol yöntemi yaşamınız boyunca değişebilir, burada doğum kontrol yöntemi seçerken göz önünde bulundurmanız gereken faktörler şunlardır;

  • Yaşınız ve sağlık geçmişiniz
  • İstediğiniz çocuk sayısı veya ne kadar sürede hamile kalmak istediğiniz, üreme ile ilgili hedefleriniz
  • Medeni durum, cinsel partner sayısı, ne sıklıkla cinsel birliktelik yaşadığınız ve partner tercihleri dahil olmak üzere ilişki faktörleriniz
  • Gebeliği önlemek noktasında etki düzeyi, yan etkileri, maliyet ve enfeksiyon önleme kapasitesi

Gebelikten korunmak noktasında mevcut seçeneklerinizi bilmek, karar sürecinizin önemli bir parçası olacaktır. Hangi doğum kontrolünün sizin için doğru olduğuna karar verirken kendiniz ve ilişkileriniz hakkında gerçekçi bir değerlendirme yapmak da aynı derecede önemlidir.

Gebelikten korunmak Dini inançlar veya kültürel uygulamalar ile uyumlu mudur?

Bazı doğum kontrol yöntemleri, belirli dini kural ve kültür geleneklerinin ihlali olarak kabul edilebilir. Bir doğum kontrol yönteminin risklerini ve faydalarını kişisel inanç, tercihleriniz üzerinden değerlendirmelisiniz.