Randevu Al

Genital Siğil Tedavisi

Genital Siğil nedir?

Genital siğiller, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların en yaygın türlerinden biridir. Siğillere neden olan virüs, insan papilloma virüsü (HPV) olarak adlandırılır. HPV’nin çeşitli türleri vardır ve neredeyse tüm cinsel olarak aktif insanlar bir noktada en az bir tip ile enfekte olacaktır.

Genital siğiller genital bölgenin nemli dokularını etkiler, küçük, deri renginde yumrular gibi görünebilirler. Çıkıntılar karnabahara benzeyebilir, genellikle siğiller gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Genital HPV’nin bazı türleri genital siğillere neden olabilir, diğerleri kansere neden olabilir. Aşılar belirli genital HPV türlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Genital Siğiller Nasıl oluşur?

 Genital siğiller, cinsel yolla bulaşabilen ve kişiden kişiye kolayca yayılabilen bir hastalıktır. Doğru ve zamanında tedavi edilmezse, rahim ağzı kanserine neden olabileceğinden oldukça tehlikeli olabilir. Bu nedenle, genital siğillerin erken teşhisi ve uygun tedavisi son derece önemlidir.

Genital siğiller vulvada büyüyebilir, Vajina duvarlarında, cinsel organların dış kısmı ile anüs arasındaki bölge. Anal Kanal, rahim ağzı, penisin ucu veya gövdesi, skrotum, anüs bölgelerinde büyüyebilir. Genital siğiller, enfekte olan bir kişiyle oral seks sonucunda da ağızda veya boğazda da oluşabilir. Genital bölgeyi etkileyen 40’tan fazla HPV türü vardır. Genital siğiller neredeyse her zaman cinsel temas yoluyla yayılır. Siğilleriniz görülemeyecek kadar küçük olsa bile, enfeksiyonu cinsel partnerinize bulaştırabilirsiniz.

Genital Siğil Belirtileri nelerdir?

Genital siğillerin en belirgin belirtileri; cinsel bölgedeki küçük et parçacıkları, tahriş ve kaşıntıdır. Bazen siğillerin çevresinde kızarıklık ve iltihaplanma da görülebilir. Genital siğil belirtileri, genital siğil teşhisi için önemli ipuçları sunar.

Genital siğillerin teşhisi için cinsel sağlık muayenesi, HPV testi ve görüntüleme tetkikleri yapılır. Doktor, siğillerin görünümüne ve yerleşim yerine göre tanı koyar ve uygun tedavi yöntemini belirler.

En yaygın genital siğil belirtileri;

  • Genital bölgede deri renginde veya farklı bir renkte olabilen küçük şişlikler.
  • Birbirine yakın birkaç siğilin neden olduğu karnabahar benzeri bir şekil
  • Genital bölgenizde kaşıntı veya rahatsızlık
  • Cinsel birleşme sırasında kanama
  • Genital siğiller o kadar küçük ve düz olabilir ki onları göremezsiniz. Ancak nadiren, bağışıklık sistemi zayıflamış bir kişide büyük kümeler halinde çoğalabilirler.

Genital Siğil nasıl tedavi edilir?

Genital siğillerin tedavisi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Doktor, siğillerin durumuna göre en uygun tedavi yöntemini belirler. Tedavi seçenekleri arasında kriyoterapi (soğukla tedavi), elektrokoterapi (elektrikle yakma), lazer tedavisi, cerrahi eksizyon ve terapötik krem uygulamaları yer alır.

Genital siğil tedavisi süreci ağrılı olabileceği için, hastanın rahatlığı göz önünde bulundurulur. Yanlış veya yetersiz genital siğil tedavisi, enfeksiyonun yayılmasına, tekrarlara ve diğer komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, mutlaka deneyimli ve uzman bir hekim tarafından cerrahi tedavi veya tıbbi tedavi yöntemlerinin uygulanması önemlidir.

Bazı ağrılı tedaviler sonrasında, enfeksiyonun yayılması, tekrarlar ve komplikasyonlar görülebilir. Doğru ve zamanında yapılan cinsel sağlık muayenesi ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması, genital siğillerin etkin bir şekilde tedavi edilmesini sağlar.

Genital Siğiller Riskli midir?

Cinsel olarak aktif olan çoğu kişi bir süre sonra genital HPV ile enfekte olur. Enfeksiyon riskinizi arttırabilecek faktörler şunlardır;

  • HPV aşısı yaptırmamak
  • Prezervatif olmadan veya birden fazla partnerle seks yapmak
  • Cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyon geçirmiş olmak
  • Cinsel geçmişini bilmediğiniz bir partnerle seks yapmak
  • Genç yaşta cinsel olarak aktif olmak
  • HIV veya organ nakli ilaçları gibi nedenlerle bağışıklık sisteminin zayıflamış olması

Genital Siğil komplikasyonları nelerdir?

HPV enfeksiyonu aşağıdaki gibi birçok sağlık sorunlarına yol açabilir;

Rahim Ağzı Kanseri; Genital HPV enfeksiyonu ile yakından ilişkilidir. Bazı HPV türleri vulva, anüs penis, ağız ve boğaz kanserleri ile de bağlantılıdır. HPV enfeksiyonu her zaman kansere yol açmaz. Ancak kadınların rahim ağzı kanserini kontrol eden pap testlerini düzenli olarak yaptırmaları önemlidir. Pap testleri, yüksek riskli hpv türleri ile enfekte olanlar için çok önemlidir.

Hamilelik sırasında sorunlar; Nadiren hamilelik sırasında siğiller büyüyebilir. Bu da idrar yapmayı zorlaştırır, vajinal duvardaki siğiller doğum sırasında vajinal dokuların gerilmesini engelleyebilir. Vulvadaki veya vajinadaki büyük siğiller sırasında gerildiğinde kanayabilir. Çok nadiren, genital siğili olan hamile bir kişiden doğan bir bebeğin boğazında siğil olabilir. Bebeğin hava yolunun tıkanmasını önlemek için ameliyat edilmesi gerekebilir.

HPV aşısı genital siğilleri önler mi?

Genital siğilleri önlemeye yardımcı olması için HPV aşısı olabilirsiniz. Ve eğer aktif bir cinsel hayata sahipseniz, partner sayınızı sınırlayabilirsiniz. Sadece sizinle cinsel birliktelik yaşayan tek bir partnerle birlikte olmak en güvenlisidir. Her cinsel birleşmede prezervatif kullanmak iyi bir fikirdir. Ancak bu sizi genital siğillerden tam olarak korumaz. Bunun nedeni HPV’nin vücudun prezervatifin kapatmadığı kısımlarına bulaşabilmesidir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Hastalık ve Önleme Merkezleri (CDC) 11 ve 12 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklar için rutin HPV aşısı önermektedir. Ancak aşı 9 yaş gibi erken bir yaşta da yapılabilir. Çocukların aşıyı cinsel ilişkiye girmeden önce yaptırmaları en idealdir. Çoğu zaman aşıların yan etkileri hafiftir, bunlar arasında aşının yapıldığı yerde ağrı, baş ağrısı, düşük dereceli ateş veya grip benzeri semptomlar sayılabilir.

CDC artık 11 ve 12 yaşındaki tüm çocuklara 6 ila 12 ay arayla iki doz HPV aşısı yapılmasını önermektedir. Kurum eskiden üç dozluk bir program önermekteydi. Ayrıca 9 ve 10 yaşlarındaki küçük çocuklar ile 13 ve 14 yaşlarındaki gençler de iki doz aşı olabilirler. Araştırmalar, 15 yaşın altındaki çocuklar için iki dozun işe yaradığını göstermiştir. Aşı serisine daha sonra, 15-26 arasında başlayan gençler ve genç yetişkinlerde üç doz almalıdır. CDC, ikinci dozun ilk dozdan 1 ila 12 ay sonra yapılmasını önermektedir. Üçüncü doz ise ilk dozdan 6 ay sonra yapılmalıdır.

CDC artık 26 yaşına kadar tam olarak aşılanmamış tüm kişiler için telafi HPV aşılarını önermektedir. ABD Gıda ve ilaç dairesi, gardasil 9 HPV aşısının 9 ile 45 yaş arası erkek ve kadınlar için kullanımını onaylamıştır. 27 ile 45 yaş arasındaysanız, HPV aşısı yaptırmanız gerekip gerekmediğine karar vermek için uzmana danışabilir, riskleriniz hakkında bilgi verebilirsiniz. Ne zaman aşı olmanız ve kaç doz aşı olmanız gerektiği hakkında konuşabilirsiniz.