Randevu Al

Kurban Bayramı ve Göz Yaralanmaları

Bayramlar tüm aile bireylerinin bir araya gelerek mutlu bir zaman geçirdiği günlerdir. Bu günlerde yaşanan sevinç anları yaşanan talihsiz kazalar ile altüst olabilmektedir. Tüm kazalar dikkate alındığında %10 gibi bir oranla gözlerin en sık etkilenen organ olduğu bildirilmektedir. Kazalar beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve vücudumuza zarar veren travmalar olduğundan, kaza riskinin arttığı durumların bilincinde olmak önemlidir.

 

Göz yaralanmalarına maruz kalınan önemli günlerden birisi de kurban bayramlarıdır. Kurban bayramlarında tüm vücut yaralanmaları gibi göz yaralanmaları da meydana gelmektedir. Kurban bayramlarındaki yaralanmaların en önemli nedeni kurban kesilmesi sırasında hayvanın tekme, boynuz, kafa vurma gibi davranışlarına maruz kalmak veya kurbanın kesilmesi, etinin ve kemiklerinin parçalanması sırasında yaşanan kazalardır.

 

“Kurbanın kesilmesinde yaşanan kazalarda önemli bir faktör hayvan kesiminde deneyimli olmayan bireylerin kesim işinde yer almasıdır.”

 

Bu sırada kesimde yer alan kişilerin baş bölgesinin hayvanın tekme, kafa veya boynuzuna maruz kalması körlük veya ciddi görme kaybı ile sonuçlanabilecek kazalara yol açmaktadır. Bu tarz yaralanmalarda acilen hastaneye başvurulmalıdır. Künt darbelere maruz kalmak göz çevresi kemiklerde kırılma ve kas sıkışmalarına yol açması yanında bizzat göz küresinde yırtılma, gözdeki lensin yerinden çıkması, göz içi kanamaları ve göz arkası tabakalarda çatlaklar ve yırtılmalara yol açabilir. Öte yandan hayvanın boynuzuna maruz kalmak göz küresinin içinin boşalmasına varacak düzeyde ciddi yaralanmalara neden olabilir. Kemik kırma işlemleri sırasında ise fırlayarak uçan kemik parçaları göze saplanabilir ve hatta göz içine girebilir.

 

Gözde delici yaralanma olduğunda gözden kan akıyorsa kanı silmek için bile olsa asla göze bası uygulanmamalıdır. Böyle durumlarda vakit kaybedilmeden en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İlk müdahale sırasında yapılan ameliyat sonrası tekrarlanan ameliyatlara gerek duyulabilmektedir. Zamanında ve doğru müdahaleler ile çoğu yaralanmada gözün kaybını veya görme yetisinin kaybını önlemekteyiz. Bununla birlikte bu tarz göz yaralanmaları ne kadar mükemmel tamir edilir ise edilsin bazı gözlerde kalıcı görsel kayıplar gelişebildiği unutulmamalıdır. Böyle acı sonuçları yaşamamak için sorumsuzca davranışlardan uzak durularak önlemler alınması çok önemlidir.

 

“Her yüz insandan birinin hayatı boyunca en az bir kez göz yaralanmasına maruz kaldığı bildirilmektedir.”

 

Bu nedenle göz kazalarının yaşanma riskinin olduğu durumların bilincinde olunmalı ve sorumluluk sergilenerek gerekli önlemler alınmalıdır. Yıl içinde koruyucu gözlük veya yüz siperliği gibi basit önlemler alınmadığı için iş kazaları ile binlerce insanın göz yaralanmasına maruz kaldığını göz önünde bulundurduğumuzda bu konunun önem ve ciddiyeti daha iyi anlaşılacaktır. Sevdiklerimizle ile birlikte güzel günler geçirdiğimiz bayramlarımızın özellikle de Kurban Bayramının üzücü anlara dönüşerek bayram sevincini kaybetmemize yol açmasını istemiyorsak göz yaralanmaları ve diğer tüm yaralanmalara yol açabilecek riskli durumlardan uzak durmalıyız.