Rahim ağzı, rahimin alt kısmıdır ve hamilelik sırasında bebeğin büyüdüğü yerdir. Rahim ağzı kanseri HPV adı verilen bir virüsten kaynaklanmaktadır . Virüs, cinsel temas yoluyla yayılır ve çoğu kadının vücudu HPV enfeksiyonuyla savaşabilir. Ancak bazen virüs kansere yol açabilmektedir. Rahim ağzı kanseri ilk başta herhangi bir belirtiye neden olmayabilir, daha sonra, pelvik ağrı veya vajinadan kanama yaşayabilirsiniz. Rahim ağzındaki normal hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesi genellikle birkaç yıl sürer. Sağlık uzmanınız, rahim ağzından hücreleri incelemek için bir Pap testi yaparak anormal hücreleri bulabilir. Ayrıca bir HPV testi de yaptırabilirsiniz. Sonuçlarınız anormalse, biyopsi veya diğer testlere ihtiyacınız olabilir. Düzenli taramalar yaptırarak , kansere dönüşmeden önce herhangi bir sorunu bulabilir ve tedavi edebilirsiniz. Tedavi ameliyat, radyasyon terapisi, kemoterapi veya bunların bir kombinasyonunu içerebilir. Tedavi seçimi tümörün boyutuna, kanserin yayılıp yayılmadığına ve hamile kalmak isteyip istemediğinize bağlıdır.
Rahim ağzı kanseri, rahim ve vajinayı birbirine bağlayan rahim ağzındaki hücreler değiştiğinde ortaya çıkar. Bu kanser, rahim ağzının daha derin dokularını etkileyebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz yapabilir), genellikle akciğerler, karaciğer, mesane, vajina ve rektum. Rahim ağzı kanserinin çoğu vakası, aşıyla önlenebilen insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonundan kaynaklanır.
Rahim ağzı kanseri yavaş büyür, bu yüzden ciddi sorunlara yol açmadan önce onu bulup tedavi etmek için genellikle zaman vardır. Pap testleri aracılığıyla gelişmiş tarama sayesinde her yıl kadın anatomisine sahip daha az insanı öldürüyor. 35-44 yaş aralığındaki kadın anatomisine sahip olanların yakalanma olasılığı en yüksektir. Yeni vakaların %20’sinden fazlası 65 yaş üstü kadınlarda, özellikle de düzenli tarama yaptırmamış olanlarda görülmektedir.
Rahim ağzı kanseri birden fazla formda ortaya çıkabilir, bunlar arasında şunlar yer alır:
Rahim ağzı kanseri, dokularınızda alışılmadık değişikliklerle başlar. Vakaların çoğu HPV enfeksiyonuyla bağlantılıdır. Farklı HPV tipleri cilt siğillerine, genital siğillere ve diğer cilt rahatsızlıklarına neden olabilir. Diğerleri vulva, vajina, penis, anüs, dil ve bademcikleri içeren kanserlerle bağlantılıdır.
Cinsel olarak aktif olan çoğu insan bir noktada HPV ile enfekte olur. Çoğu zaman, kendi kendine iyileşir. Ancak enfeksiyon geçmezse, rahim ağzı kanserine yol açabilir.
Aşağıdaki durumlarda rahim ağzı kanserine yakalanma riskiniz daha yüksek olabilir:
Sağlık Rehberi
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi
Bromelain nedir?
Migren botoksu kimler için uygundur?
Lenfödem nedir?
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu nedir?