Lenfödem, çok fazla lenf sıvısının birikmesinden kaynaklanan şişliktir. Genellikle kollarınızı ve bacaklarınızı etkiler, ancak vücudunuzun diğer kısımlarında da olabilir. Bu şişlik, etkilenen bölgede ağrıya neden olabilir ve hareketi sınırlayabilir. Lenf, vücudunuzda lenf damarlarında dolaşan protein açısından zengin bir sıvıdır. Bakteriler, virüsler ve atıklar gibi şeyleri toplar ve bunları lenf düğümlerinize taşır. Lenf düğümleriniz daha sonra sıvıyı filtreleyerek vücudunuzdaki kirleri temizler. Lenfödem birkaç farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir . Bir tedavisi olmasa da şişliği azaltarak kendinizi daha iyi hissetmenizi ve hareket etmenizi sağlayan tedaviler mevcuttur.
Lenf sisteminiz hasar gördüğünde veya tıkandığında, sıvı cildinizin altındaki yumuşak dokuda birikebilir. Bu, bilinen bir neden olmadan veya genetik bir kusurunuz olduğu için olabilir. Ancak daha yaygın olarak, aşağıdakiler gibi şeylerden kaynaklanan hasarın bir sonucudur:
Kanser lenf sisteminize çeşitli şekillerde zarar verebilir. Kanserli bir tümör, lenf sıvısının düzgün bir şekilde boşalmasını fiziksel olarak engelleyebilir. Lösemi nedeniyle oluşan fazladan beyaz kan hücrelerinin birikmesi lenf hasarına yol açabilir. Kanser için radyasyon tedavisi veya kanser yayılıp yayılmadığını görmek için yapılabilen lenf düğümlerini çıkarmaya yönelik ameliyatlar da aynı şekilde Lenfödemin kanser tedavisinden sonra ortaya çıkması aylar veya yıllar alabilir.
Karın, meme veya genital bölge gibi lenf düğümleri ve damarlarının yakınında oluşan kanserlerin lenfödeme yol açma olasılığı daha yüksektir.
Lenfödemin iki türü vardır;
Primer lenfödem. Bu tür çok daha az yaygındır ve ABD’de her 100.000 kişiden yalnızca 1’ini etkiler. Lenf düğümleriniz veya damarlarınız düzgün gelişmediği veya tamamen eksik olduğu için oluşan genetik bir sorundur. Primer lenfödem belirtileri bebeklik, çocukluk, ergenlik veya yetişkinlikte başlayabilir.
İkincil lenfödem. Bu tür, lenf damarlarınıza veya düğümlerinize zarar veren başka bir durum veya hastalıktan kaynaklanır. En sık meme kanseri tedavisi görmüş kişileri etkiler. ABD’de her 1.000 kişiden yaklaşık 1’ini etkiler.
Skrotal lenfödem; Skrotumu etkileyen nadir bir lenfödem türüdür. Bazen genital lenfödem olarak adlandırılır, ancak genital lenfoma kadın anatomisine sahip kişilerde penisi, pelvisi ve labia’yı da etkileyebilir . Skrotal lenfödem birincil veya ikincil olabilir. Ancak çoğunlukla bir enfeksiyondan veya kanserden veya tedavisinden kaynaklanır. Tedavi edilmezse sakatlayıcı olabilir.
Lenfödemin en yaygın belirtisi bir veya iki kolda veya bacakta şişliktir. Parmaklara veya ayak parmaklarına kadar uzanabilen bu şişlik genellikle zamanla kademeli olarak gelişir. Ancak bazen aniden olur. İlk başta şişlik yumuşak ve sıvıdır. Zamanla daha yoğun ve lifli hale gelebilir ve cildinizin taneli görünmesine neden olabilir. Lenfödemin diğer belirtileri şunları içerebilir:
Lenfödemi ciddiyetine göre evrelere ayırırlar:
Lenfödem için tedaviniz, buna neyin sebep olduğuna ve ne kadar ciddi olduğuna bağlı olacaktır. Genellikle, lenf sıvısını şişmiş bölgeden fiziksel olarak uzaklaştırmayı amaçlayan fizik tedavi, kompresyon giysileri ve bandajlar gibi teknikleri içerir. Lenfödem konusunda özel olarak eğitim almış fizik tedavi uzmanları size bu tedaviler hakkında bilgi verebilir.
Tedaviler şunları içerebilir:
Kompresyon giysileri. Bu sıkı kumaş kolluklar veya çoraplar, lenf sıvısının dolaşımına yardımcı olmak için etkilenen uzuv üzerinde baskı oluşturur.
Bandajlar. Tam doğru şekilde sarıldığında, lenf sıvısını vücudunuzun gövdesine doğru itmeye yardımcı olurlar. Ayrıca, aşırı lenf sıvısının etkilenen uzvunuza geri dönmesini önlemeye yardımcı olmak için de takabilirsiniz.
Lenfödem masajı. Bu tür hafif masaj, sıvıyı şişmiş bölgelerden vücudun diğer bölgelerine taşır ve sağlıklı lenf damarları buradan sıvıyı uzaklaştırabilir. Bu masaj tekniklerini kendinizde nasıl kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. Buna manuel lenf drenajı da dendiğini duymuş olabilirsiniz .
Lenfödem pompası. Bir kompresyon kılıfı, lenf sıvısını dışarı atmak için zamanlanmış bir programda kolunuza veya bacağınıza baskı uygulayan ve kaldıran bir pompaya takılır.
Lenfödem egzersizi. Lenf drenajını desteklemek ve etkilenen uzvu güçlendirmek için etkilenen bölgedeki kasları nazikçe gerersiniz.
İlaçlar. Lenfödeminiz bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa doktorunuz antibiyotik yazabilir. Ayrıca ağrı kesici de yazabilirler.
Lenfödem ameliyatı
İleri düzeyde lenfödeminiz varsa ve diğer tedaviler işe yaramadıysa, doktorunuz aşağıdaki prosedürlerden birini önerebilir:
Lenfatik baypas . Bir cerrah, lenf sıvısının damar sisteminize akmasını sağlamak için lenf sisteminiz ile kan damarlarınız arasında bağlantılar oluşturur.
Lenf nodu nakli . Cerrahınız vücudunuzun başka bir yerinden sağlıklı lenf nodlarını lenfödemden etkilenen bölgeye nakleder.
Lifli doku çıkarılması. Eğer hareketlerinizi kısıtlayan sertleşmiş bir cildiniz varsa, doktorunuz liposuction veya cerrahi müdahale ile bu lifli dokuyu çıkarabilir.
Lenfödem şikayetiniz için dahiliye kliniğinden randevu alarak tedavinizi planlayabilirsiniz.
Kaynakça;
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-lymphedema
Sağlık Rehberi
Bel fıtığı ameliyatından sonra uygun uyku pozisyonu nedir?
Lasik göz ameliyatından sonra ne kadar süre güneş gözlüğü takmak gerekir?
Yenidoğan sarılığı nedir?
Ürtiker kurdeşen nedir?
Uyku apnesi nedir? belirtileri nelerdir?
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi