Eğer migren teşhisi konulduysa ve sık sık migren ağrısı çekiyorsanız, bunu önlemek için yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Önleyici tedavi olarak 2010 yılından bu yana migren botoksu kullanılmaktadır. Migren botoksu, migren atakları geçiren, migren sebebi ile yaşam kalitesi olumsuz etkilenecek düzeyde şikayetleri olan ve sık migren atağı geçiren hastalar için uygulanmaktadır.
Ayda en az 15 veya daha fazla baş ağrısı günü yaşıyorsanız ve en az 3 ay boyunca en az 4 saat sürüyorsa kronik migreniniz olabilir. Migrenler günlük yaşamı etkileyebilir ve yaşam kalitesini etkileyebilir. Migreni olan kişilerin işe veya okula gitmeme olasılığı daha yüksektir ve anksiyete veya depresyon gibi diğer rahatsızlıklardan muzdarip olma olasılıkları daha yüksektir. Çalışmalar, Botoks’un migren günlerini azaltabileceğini öngörmektedir.
Botoks, Clostridium botulinum adlı bakteri tarafından üretilen bir nörotoksindir. Ancak güvenlidir çünkü toksin midede sindirilmez ve dozu bozulmuş gıdalarda alacağınız miktardan çok daha azdır. Doktorlar, Botoks enjeksiyonlarının yüzdeki kasları gevşettiği için kırışıklıkları gidermeye yardımcı olabileceğini öngörürler. Ayrıca serebral palsi gibi bir sinir hastalığı nedeniyle tik ve spazm yaşayan kişilere de yardımcı olabilir.
Migren ağrısı çeken kişiler kırışıklıklarını tedavi etmek için Botoks kullandıklarında, doktorlarına baş ağrılarının daha iyi olduğunu söylediler. Bu yüzden doktorlar bunu migren ağrısı tedavisi olarak incelemeye başladılar.
Kronik migren baş ağrısı çeken yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada , Botox enjeksiyonları, bu baş ağrılarının olduğu toplam gün sayısını veya diğer baş ağrısı türlerini azalttı. Ayrıca her ay daha fazla “kristal berraklığında” — ağrısız — gün geçirdiler ve işten daha az izin günü bildirdiler. Başka bir çalışmada, iki tur Botox enjeksiyonu yaptıran kişilerin neredeyse yarısı, her ay baş ağrısı yaşadıkları gün sayısının yarı yarıya azaldığını bildirdi. Beş tur tedaviden sonra, bu oran kişilerin yaklaşık %70’ine çıktı.
Doktorlar, Botoks’un migren baş ağrıları için işe yaradığını düşünüyor çünkü beyninizden ağrı sinyalleri taşıyan nörotransmitter adı verilen kimyasalları engelliyor. Botoks, bu yolda bir engel gibi. Kimyasallar başınızın ve boynunuzun etrafındaki sinir uçlarına ulaşmadan önce onları durduruyor.
Migren ağrılarını azaltmak veya önlemek için her 12 haftada bir başınıza ve boynunuza birkaç kez botoks enjeksiyonu yaptıracaksınız. Toplamda 30 ila 40 enjeksiyona ihtiyacınız olabilir ve başınızın her iki tarafına eşit sayıda enjeksiyon yapılır. Belirli bir noktada migren ağrınız varsa, oraya daha fazla enjeksiyona ihtiyacınız olabilir. İlk tedavinizden 2 ila 3 hafta sonra sonuçları görebilirsiniz. Bu tür botoks tedavisini, kırışıklıklar veya diğer kozmetik amaçlar için değil, kronik migren ağrıları için bu enjeksiyonları uygulamak üzere eğitim almış bir doktordan yaptırmalısınız.
Kronik migren ağrısı çeken ve botoks kullanan kişilerde en sık görülen yan etkiler boyun ağrısı ve baş ağrısıdır. Nadirdir, ancak Botoks’a karşı alerjik reaksiyon gösterebilirsiniz . Bunun belirtileri kurdeşen, nefes darlığı veya alt bacaklarınızda şişlik olabilir.
Botoks yaptırdıktan 1 hafta sonra bile baş ağrılarında azalma fark edebilirsiniz. Çalışmalarda, 3. haftaya kadar ortalama baş ağrısı günü sayısı haftada 1 ila 2 gün azaldı. Baş ağrıları tedavi boyunca azalmaya devam etti. Bazı kişilerin işe yarayıp yaramadığını ve devam edip etmemeleri gerektiğini belirlemek için iki veya üç enjeksiyon döngüsüne ihtiyacı olabilir. Üç tedavi döngüsü içinde iyileşme fark etmediyseniz doktorunuzla görüşün.
Etki etmesi birkaç hafta sürer. Alnınızın ağırlaştığını hissedebilirsiniz ve yüz kaslarınızın hepsini hareket ettiremeyebilirsiniz. Bunun nedeni, bu kasların geçici olarak felç olmasıdır. İlk birkaç ay içinde baş ağrılarında iyileşmeler fark etmelisiniz, ancak iyileşme görmek üç döngü alabilir. Doktorunuz ilerlemenizi görmek için baş ağrılarınızı ve migrenlerinizi takip etmenizi isteyebilir.
Botoks yalnızca kronik migren teşhisi konmuş 18 yaş üstü yetişkinler içindir. Genellikle oral önleyici tedavilere yanıt vermeyenler içindir. Botoks, kas güçsüzlüğüne yatkın olan kişilere önerilmez. Miyastenia gravis veya amiyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi bazı nöromüsküler rahatsızlıkları kötüleştirebilir.
Doktorunuz yedi baş ve boyun kasına botoks enjekte edecektir. Doktorunuz 31 bölgeye 155 ünite enjekte edecektir. Yaklaşık 15 dakika sürecektir. Her 12 haftada bir enjeksiyona ihtiyacınız olacak.
Enjeksiyon bölgeleri şunlardır:
Botoks yaklaşık 10 ila 12 haftada etkisini yitirir. Her 12 haftada bir enjeksiyon yaptırmanız gerekecektir. Nadiren, bağışıklık sisteminiz Botoks’a karşı antikor geliştirebilir. Bu antikorlar Botoks’u yabancı bir madde olarak algılar ve onunla savaşmaya çalışır. Bu antikorlar Botoks’un etkisini azaltır. Bu durum, daha yüksek dozlar alıyorsanız veya tedaviler arasındaki süre 12 haftadan kısaysa daha olasıdır. Enjeksiyonların işe yaramadığını düşünüyorsanız veya beklenenden daha erken etkisini yitiriyorsa doktorunuza haber verin.
Sağlık Rehberi
Bel fıtığı ameliyatından sonra uygun uyku pozisyonu nedir?
Lasik göz ameliyatından sonra ne kadar süre güneş gözlüğü takmak gerekir?
Yenidoğan sarılığı nedir?
Ürtiker kurdeşen nedir?
Uyku apnesi nedir? belirtileri nelerdir?
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi