Safra Kesesi Nedir?
Safra kesesi, karaciğerimizin altında bulunan armut şekilli bir organdır. İçerisinde yağların sindiriminde çok önemli olan safra bulunur.
Safra Kesesi Taşı Nedir?
Safra kesesi taşları safra kesenizin içerisinde oluşur. Küçük taşlar şeklinde olabileceği gibi tüm safra kesesini de kaplayabilirler. Normalde safra kesemiz yemekler arasında dolar. Sonrasında, yağlı bir yemek yediğimiz zaman safra kesesi, içeriğini bağırsağa boşaltır. Bazı durumlarda safra taşları, kesenin çıkışını kapatır ve içeriğini boşaltmasını engeller. Bunun dışındaki durumlarda ise sadece bir rahatsızlık hissi ile kendini belli ederler. Taşlar, eğer kesenin dışarısında atılırsa pankreas ve karaciğerin de salgılarının akışını bozabilir.
Safra Kesesi Taşlarının Bulguları Nelerdir?
Birçok durumda bu taşlar herhangi bir bulguya neden olmaz. Eğer bulguya sebep olurlarsa en sık şunlar saptanır:
Eğer bulgular başladıysa zaman zaman şiddetlenip daha sonra şiddetinizi azaltabilir ve zaman içerisinde daha şiddetli bulgulara neden olabilir.
Safra Kesesi Taşları Ciddi Problemlere Neden Olur mu?
Bazı durumlarda aşağıdaki ciddi sorunlarla karşılaşılabilir.
Safra Kesesi Taşlarına Özel Tetkikler Var mıdır?
Evet vardır, genellikle Ultrason gibi çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tespit edilirler. Tek başına safra kesesi taşlarınızın bulunması bulgularınızı açıklamayabilir, bu gibi durumlarda doktorunuz ek bazı tetkiklere gereksinim duyabilir.
Safra Kesesi Taşlarından Korunmak Mümkün mü?
Evet, mümkündür. Çok hızlı kilo verdirmeyi vaat eden diyetlerden kaçınmalı, lif içeriği ve sebze içeriği zengin diyetlerle beslenmeyi seçmelisiniz. Ayrıca diyetteki yağ içeriğini düşürmek de olumlu bir yaklaşımdır. Bununla beraber, tamamen yağsız bir diyetin de yine safra kesesi taşı oluşumunu arttırabileceğini hatırlatmakta yarar vardır.
Sağlık Rehberi
Lenfödem nedir?
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu nedir?
Kas gerginliğine bağlı disfoni; Stres ses kısılmasına sebep olur mu?
Diz kireçlenmesi nasıl tedavi edilir?
El terlemesi nasıl tedavi edilir?
Probiyotik nedir?
Alerjik konjonktivit (Pembe Göz) nedir?
Magnezyum eksikliği nedir?
Yüksek Trigliserid hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir?