Randevu Al

Sistit nasıl tedavi edilir?

Sistit, mesanenin iltihaplanmasıdır. İdrarınızı yaparken ağrı hissetmenize ve pelvik bölgenizde rahatsızlık hissetmenize neden olabilir. Bu semptomlarla başa çıkmak zorlayıcı olabilir, hızlı bir şekilde tedavisini gerçekleştirmek önemli olabilir. Sistit oldukça basit tedavi edilebilen, kendinizi daha iyi hissetmenizi ve mesanenizi sağlıklı tutmanızı sağlayacak birçok tedavi seçeneğine sahip bir rahatsızlıktır. Bakteriyel bir enfeksiyonunuz varsa, antibiyotikler tedavilerde ilk tercih olabilir. Sistik tedavisine başladıktan sonra birkaç gün içerisinde iyileşmeyi gözlemleyebilirsiniz. Eğer enfeksiyon seviyesi ciddiyse, bir hafta daha ilaç tedavisine devam etmeniz gerekebilir. Kronikleşen sistik rahatsızlıklarınız varsa, bir uzmana danışabilirsiniz. Sistit tedavisi evde de gerçekleştirilebilen bir tedavidir. Karnınıza sıcak bir ped koymak, bol su içmek ve kafein ya da acı baharatlardan kaçınmak semptomlarınızı hafifletebilir.

Sistitiniz olduğunu düşünüyorsanız veya idrar esnasında ağrı hissediyorsanız, bir uzmana danışabilirsiniz.

Sistit Belirtileri nelerdir?

Mesane iltihapları, yaşamsal fonksiyonlarınızı oldukça zorlaştırabilir. En yaygın sorunlar idrar esnasında ağrı, karnın alt kısmında ağrı ayrıca sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissetmektir. Bazı kişilerin bellerinde ağrı, yüksek ateş veya idrarlarında kan görülebilir. Bu korkutucu olabilir. Kadınlar mesane enfeksiyonlarına daha sık yakalanırlar çünkü daha kısa tüpleri vardır. Kadınların yaklaşık üçte biri 24 yaşına kadar, yarısı ise 32 yaşına kadar mesane enfeksiyonu geçirmektedir. Her yıl, cinsel olarak aktif kadınlar yıllık 0,5 ile 0,7 mesane enfeksiyonu geçirmektedir.

Sistitin ana nedeni dışkıdan kaynaklanan E. coli bakterileridir. Tüm vakaların %75 ila %95’ini e.coli bakterileri tarafından oluştururlar. Klebsiella pneumoniae ve Proteus mirabilis gibi diğer bakteriler de sistit sebebi olabilir. Cinsellik, belirli doğum kontrol yöntemlerini kullanmak, hamile olmak veya menopozu geçmiş olmak gibi durumlar sistit olma olasılığınızı artırabilir. Diyabet, HIV veya kanser tedavisi görmek gibi tedavileri de sistit riskinizi artırabilir. Menopozu geçmiş kadınlar, mesaneyi etkileyen hormon değişiklikleri nedeniyle özellikle risk altındadır. Diyabetli bir kadının mesanesinde bakteri varsa ancak semptom yoksa, bu durum diyabeti olmayanlara göre daha yaygındır. Bu, diyabetli olmanın sistit olma şansınızı artırdığını göstermektedir.

Bazı sabunlar veya çok baharatlı yiyecekler gibi sistiti başlatabilecek şeyleri bulup kullanmayarak sistite yakalanma şansınızı azaltabilirsiniz. Başka bir mesane enfeksiyonuna yakalanmamak için yapabileceğiniz basit şeyler vardır. Bunlar arasında çok su içmek, sık sık idrara çıkmak gibi yöntemler yer alır. Ayrıca banyo yapmak yerine duş almak ve özel bölgelerinizi tahriş edebilecek ürünlerden uzak durmak da yardımcı olur. Mesane enfeksiyonu belirtileri geçmediği veya kötüleştiği takdirde, tedavi olmak çok önemlidir. Tedavi edilmemesi böbreklerinize zarar verebilir.

Sistit nasıl teşhis edilir?

Sistit semptomları için uzman randevusu alabilirsiniz, Can Hastanesi’nde gerçekleştirdiğimiz Sistit muayenelerinde sağlık geçmişinize ayrıntılı bir değerlendirme sonrasında sizinle mevcut belirtileriniz hakkında değerlendirmelerde bulunulacaktır. Emin olmak için idrar testi sonrasında test idrarınızda bakteri, kan veya irin bulunabilir. İdrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini düşünen kadınların idrar örneklerinin yaklaşık yüzde 84’ünde kötü bakteri görülmektedir.

İdrar testinizde bakteriyel bir enfeksiyon belirtisi varsa, idrar kültürü adı verilen özel bir test gerekebilir. Bu test, soruna neden olan bakteriyi tam olarak belirler. Bunu bilmek doğru ilacı seçmenize yardımcı olur. Kadınlarda bu vakaların yüzde 86’sına genellikle E. coli bakterileri neden olur. Bazen doktorlar başka bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için röntgen veya ultrason gibi görüntüleme testleri de yapabilirler. Eğer durumunuz interstisyel sistit gibi görünüyorsa, daha fazla kontrol gerekebilir. Sistoskopi yapılabilir. Mesane dokusunu kontrol etmek için biyopsi alınabilir. Başka bir test olan potasyum duyarlılık testi, mesanenizin potasyuma nasıl tepki verdiğini gösterebilir. Tüm bunlar gerçekten interstisyel sistitiniz olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur.

Vajinal akıntı veya tahrişin sistit olasılığını azalttığını belirtmek gerekir. İdrar esnasında ağrı veya çok fazla tuvalete gitme ihtiyacı hissetmek gibi yaygın bir semptomunuz bile varsa, enfeksiyon olasılığı çok artar ve yaklaşık yüzde 50’ye çıkar. Sistit şüpheniz olduğunda uzman gözetiminde tedavi planlaması ve tanı için destek almanız, mesane sağlığınız için önemli olacaktır.

Sistit evde nasıl tedavi edilebilir?

Sistitiniz varsa, basit yaşam tarzı değişiklikleri ve yaşamsal ipuçları oldukça yardımcı olabilir. Mesane ağrısını azaltmak için karnınızın alt kısmında bir ısıtma yastığı kullanın. Vücudunuzun sistiti daha da kötüleştirebilecek şeyleri dışarı atmasına yardımcı olmak için bol su için. Ancak, kahve gibi içeceklerden ve narenciye, baharatlı yiyecekler gibi yiyeceklerden uzak durun. Yediklerinizi değiştirmek de sistit sorunlarını azaltabilir. Gazlı içecekler, kafein, narenciye ve C vitamini yüksek gıdalardan uzak durmayı deneyebilirsiniz. Bu maddeler genellikle mesane sorunlarını daha da kötüleştirir.

Sistit için Ne Zaman Profesyonel Yardım Alınmalıdır?

İdrarınızı yaparken ağrı hissetmek, sürekli tuvalete gitme isteği duymak veya pelvis rahatsızlığı hissetmek sistit belirtileri olabilir. Bunları yaşıyorsanız, erkenden tıbbi yardım almak çok önemlidir. Sık sık enfeksiyon geçiriyorsanız, semptomlarınız şiddetliyse, idrarınızda kan görüyorsanız veya ateşiniz varsa bu hayati önem taşır. Kadın hastalıkları uzmanına danışarak hangi tür sistitiniz olduğunu anlayabilir ve tedavinizi planlayabilirsiniz.

Erken yardım almak, sistiti iyi yönetmek ve komplikasyonlardan kaçınmak için çok önemlidir. Sağlık uzmanlarınızla birlikte çalışarak ve onların tavsiyelerine uyarak semptomlarınızı azaltabilir ve mesanenizi daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.