Bel fıtığında cerrahi kararı görüntüleme yöntemleri ve hastanın nörolojik muayenesi sonucunda karar verilebilecek bir durumdur. Bel fıtığı olan hastalarda cerrahi tedavinin zamanlaması da oldukça önemlidir. Fıtığın omuriliğe ya da sinir köküne baskısı olan durumlarda operasyonla baskı yapan fıtık kısmı çıkarılarak sinirin rahatlaması sağlanır.
Bel fıtığı operasyonlarında açık cerrahi, endoskopik bel fıtığı cerrahisi gibi değişik yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemler hastanenin teknik olanakları ve cerrahın tecrübesine göre seçilir.
Bel fıtığında acilen operasyon gerektiren iki durum vardır. Bunlardan ilki düşük ayak diye isimlendirilir. Baskı altında olan sinir tarafındaki ayağın, ayak bileğinden itibaren yukarı çekilememesi durumudur. Genellikle ilk altı saatte operasyon yapılırsa tamamına yakını düzelir. İlk 24 saatten daha geç kalınmamalıdır. Gecikilen her saat kuvvet kaybının düzelmesini engelleyecektir.
İkinci acil durum ise idrar tutamama ya da yapamama durumudur. Bu hastalarda ya idrar tutma kontrolü tamamen kaybolur -ki bu durumda hasta sürekli idrar kaçırır- ya da hasta mesanenin tamamını idrar yaparak boşaltamaz. Sık sık idrar yapma isteği olmasına rağmen rahatlama hissi olmaz.
Acil durumlar dışında da bel fıtığı eğer cerrahi düzeyde ise uzun süre beklemek kuvvet kaybının ve his bozukluklarının kalıcı olmasına yol açabilir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi
Bel Ağrısı
Bel Ağrısı
Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi)
Bel Fıtığı Tedavisinde Cerrahi
Bel Kayması Tedavisi
Beyin Hastalıkları (Tümörler) Tedavisi
Beyin ve Sinir Tümörleri
Boyun Ağrısı
Boyun Düzleşmesi ve Vagus
Boyun Fıtığı (Servikal Disk Hernisi)
Diğer Omurga Hastalıkları
Duruş Bozuklukları
Karpal Tünel Sendromu
Kübital Tünel Sendromu
Omurga ve Hareketleri
Sinir Sıkışmaları
Skolyoz (Omurga Eğriliği)
Yürüme Bozuklukları