Randevu Al

Boyun Ağrısı

Boyun ağrısı oldukça sık karşılaşılan bir problemdir.  İnsanların yaklaşık %70’i hayatlarında en az bir kez boyun ağrısı ile karşılaşır. Boyun  hareketsiz olan göğüs kafesi ile göreceli olarak ağır bir yapı olan baş arasında oldukça hareketli bir yapıdır. Dar alanda hayati yapıları bir arada tutar , kafaya gerekli hareketi yaptırırken koruyucu bir kılıf gibi mekanik destek sağlar .Konumu ve işlevi dolayısıyla çeşitli travmalara açıktır.

 

Sık Karşılaşılan Boyun Ağrıları Nedenleri

1) Myofasial Ağrı Sendromu

Sürekli, derin,kasılma tarzı ağrıdır.Tekrarlayan küçük travmalar, kas yorgunlukları ile yavaş ve sinsi başlayabileceği gibi bir travmayla ani olarak da başlayabilir. Psikolojik stres,uyku bozukluğu, soğuk ve rüzgarlı hava, uygun olmayan postürde uzun süre kalma gibi nedenler tetikleyici olabilir. Son zamanlarda bilgisayar başında geçirilen zamanın artmasına paralel olarak daha sık görülmeye başlanmıştır. Boyun ve omuz kaslarında gerginlik, kaslarda gergin band ve noktaların varlığı muayenede tespit edilir.

2) Servikal Disk Bozuklukları (Boyun Fıtıkları)

Omurgalar arasında jel yapıda bulunan diskin fıtıklaşarak sinir yapılara teması ile oluşan ağrı ve kas spazmı servikal disk bozukluğunun ana semptomlarıdır. Ağrı sıklıkla bıçak saplanması, yanma, sızı şeklindedir. Enseden başlayıp omuz ve kola yayılan ağrı  kimi zaman boyunda az ve kolda fazladır. Sadece kolda olan ağrı da olabilir. Uzun süreli sinir basısında duyu kaybı, kaslarda güçsüzlük gelişebilir.

3) Servikal Faset Sendromu
 

Boyunda omurganın arka tarafında yer alan ve boyun hareketlerinde önemli görevleri olan faset eklemlerin hasarı boyun ağrılarına neden olabilir. Şiddetli ani bir travma yada küçük küçük uzun zaman devam eden travmalar eklem hasarına neden olabilir. Ensede başa doğru yayılan boyun hareketleri ile artan tek yada çift taraflı ağrı vardır.Dokunmakla faset eklemler hassasdır

 
4) Spondiloz

 

Yaşla birlikte omurgada beliren yıpranma ,dejenerasyon boyun ağrılarının en sık nedenidir.40 yaş sonrası sıklığı artar.

 

5) Whiplash Yaralanması 
 

Boyunun aşırı geriye-öne hareket etmesi ile gelişen yaralanmadır. Sıklıkla otomobil içi kazalarda görülür. Kafanın aşırı geri hareketi sonucu bağlar, ligamanlar, faset eklemler hasar görür. Travma sonrası ilk 24 saatte boyun baş ağrısı, baş dönmesi, kollarda his ve güç kaybı, yutma bozukluğu, görme ve işitme bozukluğu görülebilir.
   

Tedavi:

Ağrı kesici ve kas gevşeticiler iki haftadan uzun olmamak koşulu ile kullanılabilirler. Şiddetli ağrılı durumlarda kortilosteroid tedavi eklenebilir. Şiddeti kontrol edilemeyen boyun ağrılarında bazı antidepresan ve antikonvülsiv ilaçlar tedaviye eklenebilir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon tedavinin önemli bir bölümüdür. 

 

Önce hastaya hastalığın doğal seyri ve olası komplikasyonları ile ilgili bilgi verilir. 

 

Yüzeysel ve derin ısı tedavisi ile  kas spazmı azaltılır, yumuşak doku esnekliği ile  kanlanma artırılır. Böylece hem ağrılar azaltılır hem iyileşme sürecini başlatılır.

 

Elektroterapi yöntemleri  (TENS, Vakum gibi) ağrı kesici özellikleri ile ilaç kullanımını ve bunlara bağlı komplikasyonları azaltır.

 

Lazer tedavisinin ağrıları azaltmada etkisinin olduğu literaturde gösterilmiştir. 

 

Traksiyon uygulamaları, omurgaları birbirinden ayırması ile sinir geçişlerini genişletir ve yumuşak doku  elemanlarını gererek iyileşme sürecine katkıda bulunur. 

 

Fizik tedavi modalitelerinin uygulaması sonrası hazır olan yumuşak dokular egzersiz programına alınır. 

 

Birçok çalışmada kronik boyun ağrısı olan hastaların boyun kas güçlerinin normal hastalardan daha düşük olduğu bulunmuştur. Egzersiz kısa sürede nöral adaptasyon yolu ile etkili olurken kas doku değişikliği daha uzun zaman alacaktır.

 

Egzersiz programı germe, güçlendirme, endurans egzersizlerini içermelidir.

 

Hastaların gözetim altında yaptıkları egzersizlerden daha fazla fayda gördükleri çalışmalar ile saptanmıştır.

 

Fizik Tedavi uygulamalarının hemen arkasından yapılan gözetimli egzersizler hastaya maksimum faydayı sağlar. Akupunktur, kuru iğneleme tedavide yararlanılan diğer modalitelerdir.