Tırnaklar da aynı saçlar gibi genel sağlık ile direkt ilintilidir. Tırnaklarda gözlenen kalınlaşma, renk değişikliği, çöküklük, çizgilenme bazı organ hastalıklarının belirtisi olabilmektedir.
Ayrıca tırnak uzaması, geçirilen hastalıklar, beslenme, ilaç kullanımı, darbe gibi faktörlerden etkilenmektedir.
Normal şartlarda el tırnakları ayda ortalama 3.5 mm, ayak tırnakları ise ayda ortalama 1.6 mm uzamaktadır. Dolayısıyla tırnakta görülen bir bozukluğun tedavisi ve düzelmesi uzun süre almaktadır.
Mantar hastalıkları en sık görülen tırnak hastalıklarındandır. Daha çok nemli, sıcak ortamlarda gözlenir. Ayakların sürekli kapalı kalması ve terleme mantar riskini arttırabilmektedir. Tırnaklar sarı kalınlaşmıştır, altında birikinti oluşabilir. Bulaşıcı olduğundan kimse kimsenin terliğini giymemelidir.
Sedef hastalığı; sadece tırnağı tutabilir. Sedef hastalığında en çok toplu iğne başı büyüklüğünde çukurluklar, tırnak boşalması, kalınlaşması ve sarı renk tırnak değişikliği dikkat çekmektedir. Tırnak batması; ise yanlış tırnak kesimi, terleme ve yanlış ayakkabı seçimi sonrası gelişebilen ve kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen çok sık görülen bir tırnak hastalığıdır. Ayak tırnakları düz, el tırnakları kavisli kesilmelidir.