Randevu Al

Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?

Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?

Sosyal Fobi, bireyin sosyal ortamlarda rezil olacağı konusunda belirgin ve sürekli korkusunun olduğu bir kaygı bozukluğudur. Kişiler başkalarıyla etkileşimde bulunmaktan ya da bir eylemi başkalarının yanında yapmaktan korkarlar ve bunlardan olabildiğince kaçınmaya çalışırlar. Başkalarının kendileriyle ilgili olarak zayıf, beceriksiz, aptal gibi yargılarda bulunacağını düşünürler. Ellerinin ya da seslerinin titrediğinin farkına varacaklarıyla ilgili kaygıları nedeniyle toplum önünde konuşmaktan, yemekten, içmekten ya da yazı yazmaktan kaçınabilirler.

 

Sosyal Fobinin yaşam boyu görülme oranı % 2-13 arasındadır. En sık görülen psikiyatrik hastalıklardan biridir.  Erken ve geç ergenlik dönemi arasında başlar (10-17 yaş).  Türkiye’de üniversite öğrencileri arasında yapılan araştırmaya göre öğrencilerin %24’ünde sosyal fobi hastalığın olduğu saptanmıştır.

 

Sosyal Fobinin Belirtileri Nelerdir?

Sosyal Fobide korkulan durumla karşılaşıldığında bedensel belirtiler ortaya çıkar. Bunlar yüz  kızarması, terleme, ağız kuruluğu, çarpıntı, nefes kesilmesi, nefes darlığı, mide barsak sisteminde rahatsızlık, ishal, kas gerginliği, titreme gibi.

 

Bu sırada aklından geçen düşünceler “güçsüzüm, yetersizim, çirkinim, beğenilmiyorum, sevilmeye layık değilim, hata yapmamalıyım, mükemmel olmalıyım, kaygılı olduğumu belli etmemeliyim, rahat davranmalıyım, kusursuz görünmeliyim, herkesin beğenisini kazanmalıyım” şeklindedir.

 

Bu düşünceler sonrasında oluşan kaçınma belirtileri ise korkulan ortama girmeme, korkulan ortamı terk etme, göz temasından kaçınma, ilgisiz şeyler düşünme şeklinde olabilir.

 

Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir

Sosyal Fobide ilaç tedavisi ve psikoterapi uygulanır. Hastanın durumuna göre bazen tek başına psikoterapi, bazen ilaç tedavisi uygulansa da genelde her ikisinin beraber uygulanmasında başarı daha yüksektir. Tedavi süresi, ortalama  9-12 aydır.

 

En sık uygulanan terapi şekli Bilişsel ve Davranışçı Terapidir.  Terapide, kaygı duyguları ve bu kaygıya karşı oluşan bedensel tepkileri tanıma, kaygı doğuran durumlardaki düşüncelerin ne olduğunu anlama, bunlara karşı başa çıkma stratejileri geliştirme gibi yöntemler uygulanır.