Birçok insan parlak, ışıltılı bir gülümseme ister. Neyse ki, bunu elde etmenin birçok yolu var. Profesyonel tedavi yöntemleri ile de doğal ve ışıltılı bir gülümsemeye kavuşabilirsiniz. Dişlerimizin beyazlığı gündelik yaşantımızda hijyen, özgüven ve estetik görünüm açısından önemli bir yer tutuyor. Dişlerimizin yeterince beyaz görünmemesinin sebepleri ise fizyolojik nedenlerin yanı sıra; sigara, antibiyotik kullanımı, kahve ve çay tüketimi gibi iç- dış sebeplerle de olabilir. Diş beyazlatma konusunda bir uzmana danışmanız durumunda, kişiye özel tedavi yöntemleri ile birlikte uzun soluklu beyaz dişlere sahip olabilirsiniz.
Diş beyazlatma, dişlerin daha iyi görünmesini sağlamanın popüler bir yoludur. Rengi solmuş veya lekeli dişlerin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur. Beyaz dişler ise gülüşlerinizden daha emin ve mutlu hissetmenizi sağlayabilir. Beyaz dişlere sahip olmak ruh halinizi de iyileştirecektir.
Gündelik yaşamda dişler belirli yiyecekleri yemekten, bazı içecekleri içmekten, sigara içmekten veya sadece yaşlanmaktan dolayı dahi renk değiştirebilir. Dişlerin donuk veya sarı görünmesine neden olabilecek rutin yaşam akışımızı etkilerini diş beyazlatma tedavileri ile iyileştirebiliriz.
Diş beyazlatma yöntemleri lisanslı bir diş hekimi tarafından yapılır. Diş beyazlatma işlemi, fırça veya ince bir şerit kullanımı ile peroksit bazlı diş beyazlatma ürünleri dişe uygulanarak gerçekleştirilir. Bu işlem genellikle 10 ila 14 gün boyunca günde bir veya iki kez uygulanır. Bu işlem dişleri bir veya iki ton aydınlatır. Diş beyazlatma yöntemleri kullanılan teknik ve uygulama alanlarına göre farklılık göstermektedir.
Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
Ev tipi diş beyazlatma: Evde diş beyazlatma olarak bilinen tedavi yöntemi için ağız içerisinden ölçü alınarak kişiye özel beyazlatma plankları hazırlanır. Plağın gün içerisinde 4-6 saatlik bir kullanımı gerçekleştirilecek şekilde, ortalama 10-15 gün yada gece uykusu süresince 8-10 gün boyunca kullanılması gerekmektedir.
Klinik ortamda diş beyazlatma: Bu yöntem için “Lazerle diş beyazlatma yöntemi” olarak da isimlendirme yapılabilmektedir. Uzman diş hekimleri tarafından uygulanır, uygulama süresi diğer yöntemlere göre çok daha kısa sürmektedir. Diş hekimi tarafından dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını yada lazer yardımıyla aktif hale getirilerek, beyazlatma işleminin uygulanmasıdır. Ortalama 1 saatlik bir tedaviyi ifade eder.
Tek diş beyazlatma (içten beyazlatma): Kanal tedavisi olan hastaların, renk değiştiren dişleri için uygulanır. Dişteki dolgu sökülerek, açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır ve diş geçici dolgu ile kapatılarak, istenilen renk elde edilene kadar 3 gün aralıklı seanslarla tedavi uygulanmaktadır.
Gülüşünüzü daha parlak hale getirmenin birçok doğal yolu vardır. Kabartma tozu, hindistan cevizi yağı kullanımı dişlerinizin daha beyaz görünmesini sağlayabilir. Bu maddeler lekeleri nazikçe çıkarır ve dişlerinizin daha beyaz görünmesini sağlar.
Bu doğal diş beyazlatma yöntemleri işe yarasa da, dikkatli olun. Herhangi bir yeni beyazlatma tedavisine başlamadan önce mutlaka diş hekiminizle konuşun. Bunları çok fazla veya yanlış kullanmak dişlerinize zarar verebilir, bu nedenle talimatları izleyin ve sağlığınız için ağız ve diş bakımına özen gösterin
Diş beyazlatıcı diş macunları gülüşünüzü parlak tutmanın basit ve ekonomik bir yoludur. Dişlerinizdeki lekeleri ve renk değişikliklerini gideren hafif aşındırıcılara veya kimyasallara sahiptirler. Bu ürünler dişlerinizi süper beyaz yapmaz, ancak iyi görünmelerini sağlamaya yardımcı olurlar. Diş beyazlatıcı bir diş macunu seçerken içeriğine bakın. Silika, hidrojen peroksit ve kabartma tozu gibi bileşenler dişlerinizin daha beyaz olmasına yardımcı olur. Bunu lekeleri nazikçe çıkararak veya renk değişimini parçalayarak yaparlar. En iyi sonuçlar için bu içeriklere sahip ürünleri seçin.
Diş beyazlatıcı diş macunları gülüşünüzü parlak tutmak için kolay ve kullanışlıdır. Profesyonel tedaviler kadar güçlü değildirler. Ancak, dişlerinizin en iyi şekilde görünmesini sağlamak için günlük kullanıma yönelik ideal bir seçim olabilir. Tüm diş macunları hafif aşındırıcılar içerdikleri için yüzey lekelerini giderir. Bazı beyazlatıcı diş macunları ek leke giderme etkinliği sağlayan nazik parlatıcı veya kimyasal maddeler içerir. Beyazlatıcı diş macunları yalnızca yüzey lekelerini temizler ve ağartıcı içermez; reçetesiz ve profesyonel beyazlatma ürünleri dişin derinlerindeki rengi açan karbamid peroksit veya hidrojen peroksit içerebilirler. Beyazlatıcı diş macunları dişin rengini yaklaşık bir ton açabilir. Buna karşılık, diş hekiminizin muayenehanesinde uygulanan reçeteli beyazlatma dişlerinizi üç ila sekiz ton daha açık hale getirebilmektedir.
Diş beyazlatma gülüşünüzün daha iyi görünmesini sağlayabilir, ancak olası yan etkileri bilmek önemlidir. Diş hassasiyeti, diş eti tahrişi ve hatta zaman içinde diş minesine zarar verebilirsiniz. Yaygın bir yan etki diş hassasiyetidir. Beyazlatma ürünlerindeki ağartıcılar dişlerinizi sıcağa, soğuğa ve hatta havaya karşı daha hassas hale getirebilir. Bu hassasiyet genellikle beyazlatma işlemi tamamlandıktan sonra geçer. Ancak, riski azaltmak için her zaman diş hekiminizin veya ürün üreticisinin talimatlarına uyun.
Diş eti tahrişi dikkat edilmesi gereken bir diğer yan etkidir. Beyazlatıcılar, özellikle diş etlerine doğrudan temas ettiklerinde diş etlerinizi tahriş edebilir. Ürünü doğru kullanmak ve talimatlara uymak bu riski azaltmaya yardımcı olabilir.
Diş beyazlatma ürünlerini çok fazla kullanmak nadir durumlarda diş minenize zarar verebilir. Bu mine, dişlerinizin sert dış tabakasıdır. Böyle bir hasar dişlerinizi daha hassas hale getirebilir ve çürük olasılığını artırabilir. Beyazlatma ürünlerini her zaman belirtildiği şekilde kullanın ve beyazlatmanın güvenli ve etkili olmasını sağlamak için diş hekiminizle sık sık görüşün.
Diş beyazlatmanın yan etkilerinden kaçınmak için her zaman diş hekiminizin veya ürün üreticisinin talimatlarına uyun. Dişlerinizi dinlendirmek için beyazlatmaya ara vermek de akıllıca olacaktır. Dikkatli davranarak ve önlemler alarak, dişlerinizin sağlığına zarar vermeden daha parlak bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz.
Beyazlatma işleminden sonra dişlerinizi beyaz tutmak, diş ve ağız sağlığınızı ihmal etmemek önemlidir. Lekeleri durdurmak ve dişlerinizin parlamasını sağlamak için bazı alışkanlıklara uymanız gerekir. Bu, dişlerinizi lekeleyebilecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmaya özen göstermek anlamına da gelebilir.
İyi bir ağız hijyeni de dişlerinizi beyaz tutmak için hayati önem taşır. Her gün fırçalayın ve diş ipi kullanın, beyazlatıcı bir diş macunu kullanın ve düzenli diş temizliği yaptırın. Bu eylemler lekelerin giderilmesine ve dişlerinizin parlak kalmasına yardımcı olur. Zaman zaman dişlerinizi beyaz tutmak için rötuş tedavileri kullanmanız gerekebilir. Bu, evde kullanılan beyazlatma şeritleri veya jelleri ya da diş hekiminizin uygulayacağı profesyonel tedaviler olabilir. Bu alışkanlıkları günlük rutininize eklemek lekeleri önlemeye yardımcı olur ve gülüşünüzün uzun süre parlak kalmasını sağlar.
Diş beyazlatma sonuçları bir kişiden diğerine farklılık gösterebilir. Birkaç temel faktör dişlerin ne kadar iyi beyazlatılabileceğini etkiler. Bu faktörler, bekleyebileceğiniz beyazlatma sonuçları için önemlidir.
Önemli faktörlerden biri, dişlerinizin renginin değişmesinin arkasındaki nedendir. Lekeler kahve, çay veya tütün gibi şeylerden kaynaklanıyorsa, beyazlatma daha iyi sonuç verebilir. Ancak lekeler bazı ilaçlar, yaşlanma veya genler gibi içsel nedenlerden kaynaklanıyorsa, uzman desteği ile tedavi planlamasında bulunmanız gerekebilir. Lekelenme seviyesi de önemlidir. Çok lekeli dişler daha güçlü beyazlatma tedavilerine veya daha fazla seansa ihtiyaç duyabilir. Ancak dişleriniz sadece hafif lekeli ise, daha basit beyazlatma yöntemleri daha iyi sonuç verebilir.
Mevcut diş rahatsızlıkları da beyazlatmayı etkileyebilir. Diş eti çekilmesi, hassas dişler veya çürükler gibi sorunlar beyazlatmayı daha az etkili hale getirebilir. Eşit olmayan veya pek de iyi olmayan sonuçlara yol açabilirler. Özel ihtiyaçlarınızın karşılandığından emin olmak için bir diş hekimiyle konuşmanız önemlidir. Beyazlatma sonuçlarını etkileyen karmaşık faktörleri anlamak çok önemlidir. Bunları bilerek, size en uygun planı oluşturmak için diş hekiminizle birlikte çalışabilirsiniz. Bu şekilde, diş beyazlatmadan mümkün olan en iyi sonuçları alabilirsiniz.
%10 karbamid peroksit içeren diş beyazlatma ürünleriyle ilgili yapılan çalışmalarda,
diş minesinin yüzeyinin sertliği veya mineral içeriği üzerinde hiçbir etki görülmemiştir .
Diş beyazlatma işleminin dişin sinirinin sağlığı üzerinde zararlı bir etkisi olduğuna dair bir kanıt yoktur.
Diş beyazlatma işleminin kalıcılığı, kişinin diş yapısına göre değişir ve ortalama 6 ay ile 2 yıl arasında bir süredir. Ancak bu, dişlerin asla başlangıçtaki rengine dönmeyeceği anlamına gelmez. Sürekli kahve, sigara, kırmızı şarap gibi leke bırakıcı maddelerin tüketilmesi ve kişinin beslenme alışkanlıkları dişlerin tekrar sararmasına neden olabilir.
Diş beyazlatma işlemi ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma yöntemleri ile gerçekleştirilebilir. Ofis tipi diş beyazlatma işleminden sonra dişlerde geçici süreli sıcak – soğuk hassasiyeti meydana gelebilir.
Ortaya çıkan bu durum genellikle bireyin konforunu ciddi olarak etkileyecek düzeyde değildir. Sıcak ya da soğuk yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi halinde ortaya çıkar. Diş beyazlatma sonrası oluşan hassasiyet geçene kadar sıcak ve soğuk yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınılmalıdır.
Sağlık Rehberi
Ferritin nedir?
Depresif bozukluk nedir?
Katarakt kaç yaşında başlar?
Bebeklerde demir değeri kaç olmalı?
Kanser tedavisinde psikolojik destek
Selülit nasıl geçer?
Gözlük reçetesi nasıl okunur?
Ameliyat sonrası dikiş izleri nasıl geçer?
Göbek fıtığı nedir?
Bebeklerde yürüme bozukluğu nasıl anlaşılır?