Üriner inkontinans olarak da bilinen idrar kaçırma, kişilerin ve ailelerinin psikolojik, fiziksel, sosyal ve ekonomik durmunu olumsuz yönde etkileyen, hijyenik sorunlara yol açan ve hayat kalitesini düşüren oldukça yaygın görünen bir sorundur. İstemsiz idrar kaçırma durumudur ve bu durum psikolojik stres, sosyal izolasyon ve depresyonla ilişkilidir. Kişinin özgüvenini azaltır, cinsel aktiviteden kaçınmasına ve günlük hayatta problemler yaşamasına sebep olur. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülebilmektedir. Kadın hasta grubunda, pelvik taban kaslarının zayıflaması sonucu karın içi basıncını arttıran öksürme, gülme, hapşırma veya egzersiz gibi aktiviteler esnasında, istemsiz olarak idrar kaçırma yakınmaları ortaya çıkmaktadır. İdrar kaçırma birkaç damla olabileceği gibi, bir pedi ıslatabilecek boyutta da olabilir.
Üriner inkontinans nedenlerini ve sıklığını artıran birçok faktör mevcuttur. Bunlar arasında;
Ayrıca bazı ilaçlar, kafein ve alkol alınması idrar miktarını artırarak inkontins riskini yükseltebilmektedir.
İdrar yollarının etkilendiği bölümle ilişkili olarak farklı idrar kaçırma tipleri vardır.
İdrar kaçırma hastalar tarafından da bazen fazla önemsenmeyen, tıbbi açıdan da yeterince sorgulanmayan önemli bir sağlık sorunudur. Bu durum da rahatsızlığın tedavisini geciktirmektedir. Bunun sebebi; hastaların doktora baş vurmaması, hayat konforunu ve yaşam kalitesini etkilese de bu rahatsızlığı hastalık olarak değil de doğal bir süreç olarak düşünmeleridir. Hastalığın teşhis ve tedavisi için, her yaşta ama özellikle menopoz sonrası dönemde, herhangi bir nedenle başvuran tüm kadın hastalarda; inkontinans şikayetleri hekimler tarafından sorgulanmalıdır.
Tanı için; öykü, fizik muayene (abdominal, genital, rektal, nörolojik muayeneler), laboratuar ve görüntüsel değerlendirmeler yapılmalıdır.
Hastalardan anamnez (öykü) alırken;
İdrar Kaçırma Tedavi seçenekleri için;
İdrar Kaçırma Tedavisi için ilk basamak olarak özellikle;
Ayrıca, hastalara Pelvik taban kaslarını kuvvetlendirecek “Pelvik Taban Egzersizleri (Kegel egzersizleri)” öğretilir. Egzersizleri günde minimum 30-45 defa, yatarak, oturarak ve ayakta olacak şekilde farklı pozisyonlarda yapılması önerilir.
Hastaların idrarı tutmak ister gibi genital bölgedeki kaslarını sıkmaları istenir.
5 saniyelik kontraksiyonlar-kontraksiyonlar arasında en az 10 saniye relaksasyon. İdrar kaçırma probleminiz var ise, profesyonel yardım istemekten çekinmeyin.
İdrar Kaçırma Problemi Yaşayanlar için Hayatınızı kolaylaştırabilecek önerilerimiz;
Sağlık Rehberi
Jinekomasti nasıl tedavi edilir?
Göze perde inmesi neden olur?
Akıllı Lens Operasyonu Nasıl Yapılır?
Erken Boşalma Nedir?
Astigmat nedir?
Skolyoz nedir?
Oruç Tutarken İlaçlarınızı Nasıl Almalısınız?
Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?
Gebelik zehirlenmesi nedir?
Safra kesesi iltihabı nasıl temizlenir?