Randevu Al

Pediatride Menenjit Aşısının Önemi

Menenjit, beyni saran zarların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ciddi bir rahatsızlıktır. Bakteriyel enfeksiyon kaynaklı olan ve insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ederek ölümle sonuçlanabilen menenjit hastalığı, temas ya da öksürük ile insandan insana bulaşır. 

Oldukça ciddi bir hastalık olan menenjite karşı önlem alınması ve aşı yaptırılması kritik önem taşır. 

Menenjitin özellikle 0-5 yaş arası çocuklarda daha sık görülmesinden dolayı, doğumdan belirli bir süre sonrasında bebeklere menenjit aşısı yaptırılması gerekir. Türkiye’de şu an uygulanan iki tane menenjit aşısı türü bulunmaktadır. Menenjit aşısının türü ve aşı yaptıracak kişinin yaşına göre aşının ne zaman ve hangi dozda uygulanacağı değişiklik gösterebilir. 

Menenjit mikroorganizmalarına karşı üretilen aşı; A, C, Y ve W135 türlerine karşı etkili olan bir aşıdır.

Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşı takviminde yer almamasından dolayı, insanlar menenjit aşısı yaptırmaya gerek olup olmadığı konusunda tereddüt yaşarlar. Ancak, tedavi edilmediği veya önlem olarak aşı yapılmadığı takdirde beyin hasarı, işitme kaybı, uzuv kaybı, böbrek hasarı yada ölümle sonuçlanması gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir hastalık olduğu için, hastalıktan korunma amaçlı menenjit aşısı yaptırılması büyük önem taşır.

Menenjit aşısının genel anlamda güvenli bir aşıdır. Ancak, aşının yapıldığı bölgede kızarıklık ve ağrı, ateş ,yorgunluk gibi yan etkiler gözlenebilir.

Menenjit aşısını sağlık ocağında ücretsiz olarak yaptırmak mümkün değildir. Özel aşılar arasında yer alan menenjit aşısı, genellikle hastanelerde uygulanan bir aşıdır. 

Yapılan araştırmalara göre, menenjit aşısının koruyuculuğunun %95-100 dür. Aşılama sonrasında, kişi menenjit hastalığına karşı ömür boyu bağışıklık kazanır.