Kas gerginliği disfonisi, ses tellerinde bulunan küçük kaslar olan gırtlak kaslarının aşırı gergin veya gergin olması
nedeniyle sesin bozuk çıkmasıdır. Kas gerginliği disfonisi, ses telleri içinde ve çevresinde aşırı kas gerginliği nedeniyle sesinizin tonunda veya hissinde meydana gelen bir değişikliktir. Buna ses telleri ve gırtlağın diğer yardımcı kasları dahil olabilir. Kas gerginliği disfonisi, diğer durumların yanı sıra tahriş edici maddeler, larenjit veya hatta stres nedeniyle bir kas kullanım modelinin geliştiği bir “işlevsel disfonidir”. İlk neden ortadan kalksa da, ses kullanımıyla sonuçlanan aşırı sıkışma veya gerginlik nedeniyle ses değişiklikleri devam eder.
Kas gerginliğine bağlı disfoninin en sık görülen belirtileri şunlardır:
Kötüye kullanım veya yanlış kullanımdan kaynaklanan ses teli bozuklukları kolayca önlenebilir. Ayrıca, ses tellerinin çoğu bozukluğu tersine çevrilebilir. Sağlık uzmanınız en iyi tedaviyi şunlara göre belirleyecektir:
Tedavi aşağıdakilerden herhangi birini içerebilir:
Kas gerginliği disfonisi tedavisi, boğaz gerginliğini azaltmak ve ses verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için öncelikle bir konuşma-dil patoloğu ile ses terapisi içerir. Ses terapisi alırken aynı zamanda masaj, akupunktur, psikoterapi veya fizik tedavi gibi gerginliğin giderilmesine yardımcı olan tedavileri uygulamanız istenebilir. Ses terapisi, kas gerginliği modelini azaltmaya yardımcı olmak için genellikle birden fazla seanstan oluşur.
Doktorunuz, kas gerginliği disfonisinin altında yatan nedenleri ele almak için başka tıbbi veya cerrahi tedaviler önerebilir.
Stres, kas gerginliği disfonisi içinb başlıca nedenlerden biridir. Stresten bahsettiğimizde, kullanılan yaygın ifadelerden biri “gergin hissetmek”tir. Stres, vücuttaki kasların gerilmesine neden olduğundan, en yaygın olanı boyun ve omuzlar çevresinde yaşanan durumda kas gerginliğidir, ses tellerinde, boğaz ve gırtlaktaki gerginliğin sonucu olarak ses kısılması yaşanabilir.
Psikolojimiz ve duygusal durumumuz sesimizle bir şekilde bağlantılıdır. Sesle ilgilenen beyin bölgesi frontal lobdadır ve duygu ve özellikle duygusal istikrarla ilgilenen beyin bölgesi de frontal lobdadır ve amigdala olarak bilinen bir beyin bölgesi de vardır.
Bu konuda kesin tanı için doktor muayenesi en güvenilir yöntemdir.
Hafif vakaların çoğunluğunda sesin aşırı kullanımı, stres vb etmenler ortadan kalktığında sorun çözülmektedir. Şiddetli vakalarda zamanla sesin kötüleşmesi mümkündür, nadiren de olsa tedavi edilmeyen şiddetli disfoni ses tellerinde zarara sebep verebilir. Nodüller veya kistlerin oluşumuna sebep olabilir. Şiddetli vakalarda, KBB uzmanına danışmanızı öneririz.
Hafif semptomlarınız varsa başlangıçta stresi azaltarak, aşırı ses kullanımından kaçınarak ve bağırmaktan kaçınarak kendinizi tedavi edebilirsiniz. Masaj ve gergin kasları yatıştırmaya yardımcı olmak için düzen buhar inhalasyonu da yardımcı olabilir.
Semptomların kötüleşmesi durumunda, üç haftadan uzun sürerse kulak burun boğaz cerrahına danışmanızı öneriyoruz.
Sağlık Rehberi
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi
Bromelain nedir?
Migren botoksu kimler için uygundur?
Lenfödem nedir?
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu nedir?