Sağlıklı yaşamın gereği olarak, düzenli uygulayacağınız bir egzersiz edinin.
Eğer ailenizde varis hastalığı varsa, bu sizin de bu hastalıkla karşılaşma olasılığınızın yüksek olduğu anlamına gelir. Özellikle kadınlar gebelik döneminde büyük risk altındadır ve mutlaka korunma önlemi alınmalıdır. (varis çorabı, bol sıvı alımı, egzersiz vb)
Gebelik dönemi, sadece ailesinde varis hastalığı olanlar için değil; bebeğin büyüdükçe karındaki toplardamara baskı yapması, hormonal değişiklikler, kilo problemleri, kabızlık gibi sorunlar nedeniyle tüm kadınlar için varislerin en çok belirginleştiği dönemdir. Bu nedenle koruyucu önlemlerin alınması faydalıdır.
Varis şikayetlerini en etkin bir şekilde azaltan yöntemlerden birisi bacak elevasyonudur (yükseltme ). Bu uygulama bacak altına orta sertlikte destekler konularak ve bacaklar göğüs seviyesinin üzerinde olacak şekilde yapılmalıdır.
Sigara ve alkol (özellikle ağır alkollü içecekler) tüketimini azaltmanın, şikayetlerin azalması ve genel sağlık için katkısı belirgindir.
Beli sıkan dar kıyafetler, bacağın belirli bölgelerini sıkan kıyafetler, çok yüksek topuklu ayakkabılar, varisli kişiler için uygun değildir. Bu tür kıyafetlerin sık kullanıldığı dönemlerde şikayetlerde artma meydana gelecektir.
Bacak bacak üstüne atarak oturmak, venöz yetmezliği olan kişilerin şikayetlerinde artmaya neden olabilir.
Sıcak uygulamalar damarların genişlemesine neden olduğu için; çok sıcak termal sular, bacağa uygulanan sıcak masajlar, sauna ve banyoda aşırı sıcak su kullanımıda kaçınılması gerekenler arasındadır.
Karın içi basıncı artıran tüm durumlar (obezite, kabızlık, ağır kaldırmak) Varis hastaları için zararlıdır ve kesinlikle önlenmelidir. Çoğu hastada obezite ve çoğunda da kabızlık şikayetlerin ilerlemesinde baş sorumludur.
Uzun süre ayakta ve oturarak çalışan kişilerin, varis olma olasılığı artar. Bu kişiler çalışma sırasında uygulayacakları egzersizler ile bacak toplardamarlarındaki kan dolaşımını artırabilirler