Lipödem, bacaklarınızda ve bazen kollarınızda anormal yağ birikmesidir. Ağrılı olabilir ve günlük hayatınızı etkileyebilir. Lipödem kadınlarda daha yaygındır. Genellikle vücudun her iki tarafını eşit şekilde etkiler. Lipödem, kalçanızın, uyluklarınızın, alt bacaklarınızın ve bazen de kollarınızın vücudunuzun geri kalanıyla orantısız görünmesine neden olabilir.
Lipödemin erken evrelerinde bacaklarınız daha büyük, beliniz dar ve üst vücudunuz daha küçük olabilir. Kalçanız, uyluklarınız ve alt bacaklarınız geniş olabilir, ancak ayaklarınız genellikle bundan etkilenmez. Bazen lipödem kolları da etkileyebilir, ancak eller genellikle etkilenmez. Etkilenen cilt yumuşak ve serin hissedilir ve “portakal kabuğu” dokusunda çukurcuklar oluşabilir.
Etkilenen uzuvlarınızda ağrı, hassasiyet veya ağırlık hissi olabilir ve kolayca morarabilirsiniz. Lipödem insanları farklı şekilde etkiler. Bazı kişilerde hayatlarını etkilemeyen hafif semptomlar görülür. Diğerleri fiziksel sorunlarla mücadele edebilir, vücutlarındaki değişikliklerden kendilerini sorumlu tutabilir ve ruhsal sağlık sorunları yaşayabilir.
Bacakların büyümesine veya şişmesine neden olabilecek başka şeyler de vardır. Eğer bir uzvunuzun tamamında veya bir kısmında ya da vücudunuzun başka bir yerinde şişlik varsa, lenfödem olabilir . Vücudun herhangi bir yerini etkileyebilmekle birlikte genellikle kollarda veya bacaklarda gelişir ve lenf sistemi düzgün çalışmadığında ortaya çıkar. Bazen, sıvı birikmesi bacakların, ayak bileklerinin veya ayakların şişmesine neden olabilir. Buna ödem denir . Lipödem durumunda ayaklar genellikle etkilenmez.
Eğer doktorunuz lipödeminiz olduğunu düşünürse tedavi için sizi bir uzmana yönlendirebilir. Lipödem için direkt bir tedavi mevcut değil fakat hastalığın daha da kötüleşmesini önleyecek ve ilerlemesini azaltacak tedaviler mümkün. Tedaviniz, semptomlarınızın ne kadar şiddetli olduğuna ve sizi nasıl etkilediğine bağlı olacaktır.
Başlıca tedavi yöntemleri şunlardır:
Kompresyon tedavisi bazen lipödemi yönetmeye yardımcı olabilir. Uzman tedavisi sizi değerlendirecek ve en uygun kompresyon tipini önerecektir.
Lipödemin kesin nedeni bilinmemektedir. Bunun nedeni aşırı kilolu olmanız değil; sağlıklı bir kiloda olsanız bile yine de lipödeme sahip olabilirsiniz.
Hormonlarınızdaki değişikliklerden kaynaklanıyor olabilir:
Bazen lipödem genetik sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Yukarıda yazan belirtileri ve şüpheleri taşıdığınızda mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
Lipödemin tipik belirtileri şunlardır:
Selülit, cildin altında biriken ve cildin topaklı veya çukurlu görünmesine neden olan yağdır. Lipödemin aksine, selülit yalnızca kozmetik bir durumdur ve ağrıya neden olmaz.
Lipödem, obezite veya lenfödem ile karıştırılabilir. Vücudunuzun sizi enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olan lenf sistemi, vücudunuzda lenf adı verilen bir sıvıyı hareket ettirir. Lenf, sıvının geçtiği lenf damarları veya düğümleri eksik, hasarlı veya çıkarılmış olduğu için biriktiğinde, bu birikmeye lenfödem denir. Hem lipödem hem de lenfödem şişmeye neden olabilir, ancak lipödem lenf birikmesinden kaynaklanmaz.
Lipödem lenfödeme yol açabilir. Lipödem ile birlikte, zamanla yağ hücreleri lenf sisteminizin damarlarını tıkayabilir. Bu tıkanıklık lenf sıvısının düzgün drenajını önleyerek lenfödeme yol açar .
Lenfödem tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon, yara iyileşmesinin gecikmesi, fibrozis adı verilen skar benzeri dokunun oluşması ve bacaklarda deri sertleşmesi gibi sorunlara yol açabilir.
Lipödem lenfödemden farklı olarak alt bacaklarda (ayaklar ve ayak bilekleri) değil, üst bacaklarda başlar ve önceki ameliyatlarla ilişkili değildir. Genellikle her iki bacağı da etkiler.
Lipödem, yağ dokusunun vücudunuzda nerede biriktiğine göre farklı tiplerle adlandırılır.
Tip I : Yağ dokusu kalça ve basenlerinizin çevresinde toplanır.
Tip II : Yağ, kalçalarınız ile dizleriniz arasında birikir.
Tip III : Yağlar kalça ile ayak bilekleri arasında bulunur.
Tip IV : Yağlar kollarınızdadır.
Tip V : Yağlar baldırlarda birikir.
Bazen, farklı tipte lipödemleriniz bir arada olabilir. Örneğin, kollarınızda lipödem yağı olan tip IV nadirdir ve genellikle alt vücutta tip II veya III yağ birikimiyle birlikte görülür.
Lipödem bazen benzer semptomlara sahip başka bir şey olarak yanlış teşhis edilir. Hiçbir test lipödemi teşhis edemez, bu nedenle bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tıbbi geçmişinizi alarak ve etkilenen bölgelerin dokusunu hissetmeyi içerebilen fiziksel bir muayene yaparak bunu teşhis edebilir.
Sağlık uzmanınız lipödem hastalarında yaygın olan birkaç şey hakkında size soru sorabilir veya bunları kontrol edebilir, bunlar arasında şunlar yer alır: her iki bacakta simetrik olarak büyüme, baskı uygulandığında ağrı veya hassasiyet, kolay morarma ve etkilenen bacaklar ancak etkilenmeyen ayaklar. Ayrıca, ikinci ayak parmağının üzerindeki cildi sıkıştırmak olan “Stemmer işareti”ni de kullanabilirler. Cilt kalınsa ve kaldırılması zorsa, bu lipödemden ziyade lenfödeminiz olduğu anlamına gelebilir.
Sağlık uzmanınız ayrıca lipödeminiz olup olmadığını öğrenmenize yardımcı olmak için testler isteyebilir.
Bu testler şunları içerebilir:
Vücudunuzun iç kısmının görüntülerini sağlayan bir tarama olan
MRI (manyetik rezonans görüntüleme)
BT taraması , kemiklerinizin ve yumuşak dokularınızın görüntülerini sağlayan bir taramadır
Ultrason, ses dalgalarını kullanan bir görüntüleme testidir
DEXA taraması , kemik yoğunluğunu ölçen bir görüntüleme testidir
Nükleer tıp görüntüleme , radyoaktif bir madde enjekte edildikten sonra vücudun bazı bölgelerinden gelen radyasyonu bularak görüntüler oluşturan bir taramadır.
Sağlık Rehberi
Bel fıtığı ameliyatından sonra uygun uyku pozisyonu nedir?
Lasik göz ameliyatından sonra ne kadar süre güneş gözlüğü takmak gerekir?
Yenidoğan sarılığı nedir?
Ürtiker kurdeşen nedir?
Uyku apnesi nedir? belirtileri nelerdir?
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi