Lazer göz ameliyatı, halk arasında “göz çizdirme” olarak bilinmektedir. Günümüz modern insanı gerek uzak gerekse yakın için gözlük ve kontakt lenslerinden kurtulup daha konforlu bir görme ve yaşam kalitesi arzulamaktadır. Bu konuda kullanılan yöntemlerden biri de korneanın lazer ile yeniden şekillendirilmesidir. Tüm dünyada miyop, hipermetrop ve astigmatın düzeltilmesinde en sık kullanılan yöntem bu olmakla beraber bu cerrahiye uygun olmayan gözlerde göz içerisine lens de yerleştirilebilmektedir.
Lazer ile Göz Tedavisi;
Kırma kusurlarının düzeltilmesinde çeşitli lazer yöntemlerinin (PRK, No-touch, SMILE gibi) mevcut olmasına karşın dünyada en sık kullanılan ve en çok tecrübenin oluştuğu yöntem LASİK’tir. LASİK cerrahisi, modern sistemler kullanılarak bıçak kullanılmadan Femto Lazer yardımıyla gerçekleştirilir (i-LASİK). Bu cerrahinin en önemli avantajı güvenlik ve hassasiyettir.
PRK: Kırma kusurları durumlarında kornea tabakasının lasik tedavisi için yeterli kalınlıkta olmaması halinde, kornea yüzeyindeki epidel tabakası kazınarak eksimer lazer ile altta kalan kornea dokusuna yeni şekil vererek gerçekleştirilmektedir.
NO TOUCH LAZER– Göze dokunulmadan, temas olmadan yapılan lazer tedavisidir.
Halk arasında ‘kartal gözü’ olarak da adlandırılan bir teknoloji (Wavefront Teknolojisi) ile kişiye özgü lazer tedavisi de yapılmaktadır.
Lasik | Femtosaniye Lazer (Femto Lasik-Göz Çizdirme) | İ-Lasik (Kişiye Özel Lasik) |
Miyopi , hipermetropi ve astigmaztizma gibi kırma kusurlarının eximer lazerle düzeltilmesi işlemidir. | Özellikle korneası ince olan daha önce göz cerrahi girişimleri uygulanmış hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Femtolasik yöntemiyle astigmat, miyop, hipermetropi gibi refraksiyon kusurlarında tam düzelme hedeflenmekle birlikte ameliyat sonrası 0,50 derecenin altındaki değerler başarı olarak kabul edilir ve gözlük kullanımına gerek olmaz. | Femtosaniye lazer ve eksimer lazer cihazları ile uygulanan bu yöntem, özellikle; Yüksek astigmatizma, Korneada düzensiz kusurlara bağlı sapmalar olması (aberasyon) Kişinin daha önce katarakt kornea nakli gibi göz ameliyatı geçirmiş olması durumlarında uygulanır. Kişinin gözlüksüz veya kontak lenssiz görme seviyesinin ve görüş kalitesinin artırılmasını sağlar. |
LASIK’ten önce, prosedür sırasında ve sonrasında neler bekleyebileceğinizi göz doktorunuz ile görüşebilirsiniz. Can Hastanesin’de gerçekleştirdiğimiz Lasik göz ameliyatları öncesinde, göz doktorunuz tıbbi geçmişinizi öğrenerek, göz muayenenizi gerçekleştirecektir. Bu muayenede korneanızın kalınlığı, refraksiyonu ve göz tansiyonunuzu ölçmek için testler yapılabilir. Can hastanesinde muayenelerinizde aklınıza gelebilecek tüm soruları uzmanlarımız ile paylaşabilirsiniz, memnuniyetle sizlere yardımcı olunacaktır. Genel muayene ve kontrollerin ardından, ameliyat için bir randevu planlayabilirsiniz.
Sert bir lens kullanıyorsanız , değerlendirmenizden en az 3 hafta önce lensleri kullanmamanız tavsiye edilebilir. Değerlendirmenizden en az 3 gün önce diğer kontakt lens türlerini takmamanız gerekecektir. Cerrahın reçetenizi inceleyebilmesi için gözlüklerinizin yanınızda olduğundan emin olun.
Ayrıca lazer göz ameliyatı öncesi;
Cerrahi operasyon ağrısızdır, konforludur. Gözler sadece damla ile uyuşturulur, bir gözün cerrahisi birkaç dakika sürer. İki göz için ameliyathanede kalış süresi yaklaşık 15 dakikadır. Doktorunuz gözlerinizi uyuşturmak için size damla verecektir. Ayrıca hafif bir sakinleştirici de isteyebilirsiniz.
Korneanızda ince bir flep oluşturmak için mikrokeratom veya femtosaniye lazer adı verilen bir alet kullanılmaktadır. Alttaki dokuyu yeniden şekillendirmek için başka bir lazer kullıldıktan sonra, flebi tekrar yerine koyacaklar ve ameliyat tamamlanacak.
LASIK prosedürünün kendisi genellikle yaklaşık 20 dakika sürer. Ameliyattan sonra sizi eve götürecek birinin yanınızda olması gerekir, eve dönüş yaparak dinlenebilirsiniz.
Sağlık Rehberi
Jinekomasti nasıl tedavi edilir?
Göze perde inmesi neden olur?
Akıllı Lens Operasyonu Nasıl Yapılır?
Erken Boşalma Nedir?
Astigmat nedir?
Skolyoz nedir?
Oruç Tutarken İlaçlarınızı Nasıl Almalısınız?
Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?
Gebelik zehirlenmesi nedir?
Safra kesesi iltihabı nasıl temizlenir?