Randevu Al

Öksürüğe ne iyi gelir?

Öksürüğünüz mü var? Ve basit bir öksürük diyerek doktora danışmaktan kaçınıyor musunuz? Uzmanlar, insanların doktora gitmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesinin öksürük şikayeti olduğunu belirtiyor. Yılda 30 milyondan fazla kişi öksürük şikayeti ile doktora danışıyor. Şikayetlerinizden kurtaracak ve sizleri rahatlatacak ilk adım, sahip olduğunuz öksürüğün türünü ve buna neyin sebep olduğunu belirtlemektir. Ardından semptomlarınızı göz önünde bulundurarak sizin için en uygun tedavi tercih edilebilir.

Öksürük çeşitleri nelerdir?

Öksürüğün en temel fonksiyonu sizleri korumasıdır, öksürük sayesinde akciğerlerinize ve soluk borunuzdan size ait olmayan zararlı şeyleri dışarı atmanızı sağlar. Örneğin solunan kirli hava, yiyecek gibi fakat öksürüğün kaynağı sadece bunlar olmayabilir, öksürüğün ne kadar süreceği de öksürüğe sebep olan kaynağa bağlı değişkenlik gösterir.

Öksürük çeşitlerini sınıflandırmak bu sebepten dolayı de önemlidir,

Üretken öksürük, prodüktif öksürük; Islak öksürük olarak da adlandırılan bu öksürük mukus ve balgam çıkartmanıza sebep olur.

Kuru öksürük, üretken olmayan öksürük; Bu öksürük balgam veya mukus çıkarmayan kuru bir öksürüktür.

Akut Öksürük; Aniden oluşan ve 2-3 hafta süren öksürük.

Subakut Öksütük; Bu tip enfeksiyon geçirdikten sonra devam eder ve 2-3 hafta sürebilir.

Kronik öksürük; Bu öksürük, 8 hafta veya daha uzun süren ve tıbbi müdahale gerektirebilen bir öksürüktür.

Refrakter Öksürük; Bu öksürük tedaviye yanıt vermeyen kronik öksürük için verilen isimlendirmedir.

Öksürük neden olur? Neden öksürürüz?

Öksürüğün birçok yaygın sebebi vardır, virüs kaynaklı öksürükler en yaygın sebeplerden biridir. Soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklar kaynaklı “üretken” öksürüklere sebep olan hastalıklara yakalanabiliriz. Akciğerlerinizden mikroplu mukusun dışarı atılmasını sağlayan öksürük, çoğunlukla birkaç gün içerisinde geçer. Ancak soğuk algınlıklarında bazen kuru öksürükler haftalarca sürebilir. Bunun nedeni öksürüğün akciğerlerinizi tahriş etmesi, bunun da daha fazla öksürüğe yol açması olabilir.

Alerji ve astım kaynaklı öksürük, eğer varsa alerjiniz bir tetikleyiciyi solumak akciğerlerinizin aşırı tepki vermesine neden olabilir. Onları rahatsız eden şeyi öksürerek dışarı atmaya çalışabilir. Alerjiniz olmasa dahi soğuk hava, sigara dumanı veya güçlü parfümler de akciğerlerinizi rahatsız edebilir. Burunlarınız tıkalı olduğunda mukus burnunuzdan boğazınıza doğru damlar ve öksürmenize neden olur. Soğuk algınlığı, grip ve sinüs enfeksiyonları, alerjiler ve diğer sorunlardan kaynaklı burun akıntısı yaşayabilirsiniz.

Mide ekşimesi yaşadığınızda, mide asitleri genellikle geceleri boğazınıza geri döner. Nefes borunuzu, ses tellerinizi ve boğazınızı tahriş edebilir ve öksürmenize neden olabilir.

Koah, diğer saydığımız tüm etmenlerden çok daha ciddi bir durumu işaret eder. Amfizem, kronik bronşit ve kronik obstrüktif astım gibi hastalıklar hava yolunuzdaki tüpleri (bronş tüpleri) ve oksijeni kanınıza geçiren ve karbondioksiti uzaklaştıran küçük keseleri (alveoller) zayıflatır. Sigara içmek KOAH’ın en yaygın nedenidir. Akciğer iltihabı, uyku apnesi, ilaç yan etkileri de öksürüğünüz için tetikleyici olabilir. Geçmeyen öksürükleriniz için mutlaka doktorunuza danışarak, ayrı bir rahatsızlığınızın olmadığından emin olmanızı öneriyoruz.

Öksürük nasıl tedavi edilir?

Öksürük birçok etmene bağlıdır, tedavide etmenlerin sebep olduğu detaylara göre değişkenlik gösterebilir. Tedavi yöntemleri için

  • İlaçlar.  Öksürük ilaçları birçok şekilde yardımcı olabilir. Bastırıcılar öksürme isteğinizi azaltır. Balgam söktürücüler mukusu inceltir ve öksürmeyi kolaylaştırır. Doktorunuza danışarak, sizlere uygun bir öksürük ilacı önermesini isteyebilirsiniz.
  • Evde öksürük tedavisi  Sıcak sıvılar içebilir, sıcak, nemli havayı soluyabilir ve sıcak çaya bir kaşık bal ekleyerek boğanızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Tetikleyicilerden kaçının. Alerjiniz veya astımınız  varsa, evinizden alerjenleri uzaklaştırın. Evcil hayvanlarınızı yatak odanızdan uzak tutun. Polen mevsiminde havayı filtrelemek için klima kullanın. Etkilerini hemen görmeyeceksiniz, ancak sizi rahatsız eden şeylerden uzak durursanız, kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.
  • Doktor gözetiminde tedavi; Astım, asit reflüsü, KOAH ve diğer tıbbi rahatsızlıkların tetiklediği öksürükler özel tedavi gerektirir. İhmal etmeden doktorunuza danışabilirsiniz.
  • Zaman.  Yaygın virüsler en olası nedenlerdir. Bazen öksürük, virüs gittikten haftalar veya aylar sonra bile sürebilir. Zamanla hava yollarınız iyileşecek ve öksürük duracaktır.

Öksürük şikayeti ile ne zaman doktora başvurulmalı?

Çoğu uzun süren öksürük zararsızdır. Ancak nedenlerini kendi başınıza çözemezsiniz. Öksürüğünüz 1 hafta sonra düzelmiyorsa, doktorunuzu aramanın zamanı gelmiştir. Öksürüğünüz günlük yaşantınızı ve çalışma yeteneğinizi etkiliyorsa veya aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle birlikteyse en kısa sürede doktorunuza görünün:

  • Nefes almada zorluk
  • Göğüs ağrısı
  • Devam eden mide ekşimesi
  • Kan tükürmek
  • Ateş veya gece terlemeleri
  • Uyku sorunu