Beyin hücrelerinin kendi aralarındaki haberleşmeyi sağlayan dopamin adlı maddenin yetersizliğinden kaynaklanan sıklıkla 60 yaş üzeri kişileri etkileyen ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Beynin supstantia nigra adı verilen bir bölümündeki sinir hücrelerinin ölmesine neden olan parkinson hastalığı, sıklıkla titreme ve anormal hareketlere sebep olur. Tedaviler semptomlara yardımcı olabilir.
Parkinson belirtileri herkeste farklı olabilir. Erken dönemde çok hafif ya da fark edilmez düzeydedir. Sıklıkla vücudun bir tarafında başlar. Hastalığının ilerleme süreçlerinde de başladığı taraftaki seyri daha ağırdır.
Parkinson Hastalığı belirtileri arasında olabilecek dikkat edilmesi gereken diğer işaretler;
Beyinde hücreler arası iletişim sağlayan dopamin üreten hücrelerin bilinmeyen nedenlerle hasarı sonucu ortaya çıkan ilerleyici bir klinik durumdur. Diğer titreme bozukluklarından ayırt edebilmek için dopamin tedavisi başlanır. Olumlu sonuç alınması parkinson tanısını güçlendirir. Bir kişinin parkinson hastalığına neden yakalandığının tanısı tam olarak teşhis edilememektedir, muhtemel şüpheler arasında gen, belirli toksinlere maruz kalma gibi biz dizin sebebin gerekçe olabileceği düşünülmektedir.
RİSK FAKTÖRLERi
KOMPLİKASYONLARI
Yukarıdaki belirtilere ek olarak;
Parkinsona özgü bir test yoktur. Hekimin hastanın öyküsünü iyi anlaması ve fiziki muayene bulguları önemlidir.
Radyolojik görüntüleme : SPECT, MR, PET, Beyin Ultrasonu tanıyı doğrulamakta yardımcı yöntemlerdir.
Kan Testleri : Benzer şikayetlere neden olan diğer hastalıkları dışlamak için önemlidir.
Medikal Tedavi: Özellikle beyinde eksik üretilen dopamin ilaç tedavisi, belirtileri kontrol altına almakta çok önemlidir. Ancak olası yan etkileri nedeniyle yakından izlenmesi gerekir. İlacın solunum ve damar yolu gibi farklı uygulama yöntemleri vardır. Aynı amaçla dopamin agunisti ilaçlar, MAQ İnhibitörleri ve benzeri medikal ilaç uygulamaları söz konusudur.
Cerrahi tedavi: Medikal tedaviye cevap alınamayan ya da ilaç yan etkileri nedeniyle yeterli doz verilemeyen hastalarda cerrahi yaklaşım yeğlenir.
Bu kapsamda;
YAŞAM BİÇİM DEĞİŞİKLİKLERİ
Beslenme alışkanlıkları : Liftten zengin beslenme (Akdeniz mutfağı), omega 3 yeterli sıvı alınması kuvvetle önerilmektedir.
Egzersiz : Kasların gücünü artırabilme, dengenin korunabilmesi, anksiyete ve depresyonun azaltılmasın da ilaç tedavisi kadar önemli bir yaklaşımdır. Özellikle yürüme, yüzme, bahçe işleri, dans gibi faaliyetler mutlaka hayatınızda olmalıdır.
Düşmelerden kaçınma : Gerek doğru fizik hareketlerinin yapılabilmesi, gerekse düşmelerden kaçınma konusunda yetkin bir fizik tedavi kliniğinden yararlanmak yaşamımızı güçlendirecektir.
Alternatif Tıp Uygulamaları : Özellikle ağrı, yorgunluk ve depresyon gibi komplikasyonların kontrol altına alınmasında diğer tedavi yaklaşımlarıyla birlikte alternatif tıp uygulamaları da yer almaktadır.
Bu kapsamda;
Parkinson hastalığı semptomları görünmeye başladığında, genellikle ilerleyen ve kötüleşebilen bir hastalıktır. Semptomlar kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir, ne kadar hızlı kötüleştiği, ne kadar şiddetli hale gelebildiği de kişiye göre değişebilmektedir. Erken semptomları görmezden gelmek veya yok saymak kolay gelebilir, sağlığınızı ihmal etmemeniz gerekir.
Yukarıdaki parkinson semptomları görünmeye başladığında doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
Sağlık Rehberi
Kanda kreatinin düşüklüğü nedir nasıl tedavi edilir?
Vücutta sıvı atımı nedir? Elektrolit dengesizliği tedavisi
Obezite kaç kiloda başlar?
Ödem nedir?
Çocuğum üstün zekalı mı nasıl tespit ederim?
Hemoglobin seviyesini nasıl arttırabilirsiniz?
Gastrit belirtileri nelerdir?
MS Multiple Skleroz Hastalığı nedir?
Saç Ekimi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Kalp krizinin belirtileri nelerdir?