İstirahat sırasındaki kalp hızınızı ölçmek adeta kalp kasınızın bir kesiti ve kalp fonksiyonunuzun anlık bir göstergesi gibidir. Sağlığınızı değerlendirmenin en etkili ölçüm yollarından biri olan nabız ölçümünü 30 saniye içerisinde kendi kendinize yapabilirsiniz.
Uygulamak çok kolaydır:
Tansiyon ve kan kolesterol düzeyleri ile birlikte değerlendirildiğinde nabız hızınız sağlığınızın önemli bir göstergesidir. Genel bir bilgi olarak düşük kalp hızı sağlığın ve vücudun ne derece fit olduğunun belirtecidir. Ayrıca düşük kalp hızı birçok kalp damar hastalığı olasılığının da düşük olduğunu gösterir. Aynı şekilde yüksek kalp hızı da artmış kalp damar hastalıkları riskini beraberinde getirmektedir.
2013 yılında 3000 erkek üzerinde yapılan ve tıp literatürünün önemli yayınlarından “Heart” dergisinde yayınlanan bir çalışmada, 3000 erkek kalp damar hastalıkları yönünden 16 yıl takip edilmiş ve yüksek kalp hızı artmış kilo, düşük fiziksel aktivite, yüksek kan basıncı ve artmış kan yağları ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca araştırmacılar yüksek kalp hızının, kalp damar hastalıklarına bağlı erken ölümün de bir göstergesi olduğunu keşfetmişlerdir.
Düşük kalp hızı ise fiziksel sağlığın ve fitnessın bir göstergesi olsa da özellikle halsizlik ve baş dönmesi ile kendini gösteren bazı elektriksel kalp ritim bozukluklarının da bir belirtisi olabilir.
Kalp Atım Hızımızı Ne Sıklıkta Ölçmeliyiz?
Kalp hızınızı haftada birkaç kez ve günün farklı zamanlarında ölçmeniz önerilir. Kalp hızının stres, anksiyete, belli ilaçlar ve yaşam tarzından etkilendiğini de akılda tutmak gereklidir.
Kalp hızını düşürerek normal seviyelerde tutmanın bir yolu da düzenli egzersiz yapmaktır. 55 yaş grubundaki erişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada, her hafta etkin egzersiz yapan grubun, etkin düzeyin altında egzersiz yapan gruba göre daha düşük kalp hızlarına ulaştığı saptanmıştır.
Kalp Hızını Doğru Ölçmek İçin İpuçları