Hiç kuşkusuz COVID-19 pandemisi yaşamımız üzerinde çok ciddi etkilere sahiptir. Birçoğumuz stres kaynağı olabilen, endişelendirici durumlarla karşılaşmaktayız. Bu uyaranlar hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ciddi duygu durum değişimlerine neden olmaktadır. Sosyal mesafe gibi mutlaka uymamız gereken kurallar COVID-19 yayılımını önlemek için gereklidir. Fakat kendimizi yalnız ve izole hissetmemize neden olarak stres ve anksiyete düzeyini arttırırlar. Bu nedenle stresle başa çıkmayı öğrenmek hem siz hem de çevrenizin bu stres etkenlerine karşı dirençli olmasını sağlayacaktır.
Stres şu gibi belirtilerle karşımıza çıkabilir:
COVID-19 pandemisi döneminde stres, endişe, yas ya da üzgünlük gibi süreçler yaşanmaktadır. Aşağıda kendinizi ve sevdiklerinizi bu stresten nasıl koruyacağınızı anlatmaya çalıştık:
STRESLE BAŞ ETMENİN SAĞLIKLI YOLLARI
Televizyon izlemeye yada çeşitli yeni haberleri okumaya ve dinlemeye ara verin: Bu kapsamda sosyal medya takibini de sınırlamak iyi bir yaklaşım olacaktır. Olan bitenden haberdar olmak elbette yararlıdır fakat sürekli pandemiyle ilgili şeyler duymak keyif kaçırıcı ve endişe yaratıcı olabilir. Haber izleme zamanlarınızı günde 1-2 kere ile sınırlayın ve kendinize telefon, televizyon ve bilgisayar ekranından uzak kalacağınız zaman aralıkları yaratın.
Vücudunuza özen gösterin:
Zamanınızı iyi değerlendirin ve sizi eğlendirecek aktiviteler yapmayı ihmal etmeyin.
İnsanlarla iletişim kurun: Sizi iyi anlayan insanlarla konuşun ve paylaşımda bulunun. Sosyal mesafe kuralları dahilinde yada online ve sosyal medya aracılığıyla insanlara ulaşın ve konuşun.
Kendi stresinizi iyi yönetmeniz, size diğer insanlara da yardım etmeniz konusunda güç verecektir. Sosyal mesafe kurallarının önemli olduğu bugünlerde arkadaşlarınız ve ailenizle iletişim halinde olmanız büyük önem taşır. Diğer insanlara telefon ve görüntülü görüşme yoluyla ulaşmanız hem size hem de sevdiklerinize yalnız olmadığınızı hissettirecek ve izolasyon duygusundan sizi kurtaracaktır.
Sağlık Rehberi
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi
Bromelain nedir?
Migren botoksu kimler için uygundur?
Lenfödem nedir?
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu nedir?