Randevu Al

Çocuklarda Alerjik Hastalıklar

Alerji Nedir?

 

Alerji, normalde çoğu kişide hiçbir sorun oluşturmayan, inhalasyon (hava yolu), dokunma veya ağızdan alma yoluyla vücudumuza giren alerjen olarak isimlendirilen ve bağışıklık sistemimiz tarafından yabancı olarak algılanan maddelere verilen abartılı fizyolojik bir yanıttır. Eskiden alerjik hastalıklara oldukça nadir rastlanırken son 30-40 yılda bu oran ciddi oranda artmıştır. Bunda sanayileşme, alınan gıdalar, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler gibi çok sayıda faktör etkili olmuştur.

 

Vücudumuz normalde kendini bakteri ve virüslere karşı savunur.  Ama bazen de toz, polen ya da küf mantarların karşı da bunu yapar.

 

Bağışıklık sistemimiz, immunoglobin E (IgE) olarak isimlendirilen antikorları bu yabancı maddelerle savaşmak için gönderir. Her bir alerjen için spesifik bir IgE vardır. Bu evrede, inflamatuar maddeler- histamine, sitokinler ve lökotrienlerde salınır ve olaya katılır. Bunların sonucunda bazen istenmeyen şiddetli alerjik bulgular ortaya çıkar.

 

Alerjik Reaksiyon Nedir?

 

Alerjik reaksiyon ciltte, gözlerde, midede, burunda, sinüslerde, boğazda, akciğerlerde bulguya sebep olabilir. Bütün bu organ sistemlerinde inhale etme (hava yoluyla alma), yutma ya da cilde temas etme yoluyla maruz kalındığında vücudu alerjenlerden savunmaya çalışan bağışıklık sistemi hücreleri bulunmaktadır. Bu alerjik reaksiyonlar aşağıdaki bulgulara sebep olabilir:

 

  • Mevsimsel ya da alerjik rinit (burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burun kaşıntısı, kulaklarda ya da boğazda kaşıntı olur)
  • Allerjik konjonktivit (gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma olur)
  • Atopik dermatit ve egzema (ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kuruluk olur)
  • Ürtiker (kurdeşen veya kaşıntı izleri)
  • Kontakt dermatit
  • Astım (havayolu problemleri: solunum sayısında artma, öksürük, wheezing – hışıltı olabilir)