SÜT DİŞLERİ
Süt dişi doğumdan yaklaşık 6 ay sonra ağız içinde görüntü vermeye başlar. Süt dişleri 2.5 -3 yaşında tamamlanan dişlerdir. Toplam sayıları 20 adet olan süt dişleri çocuğun beslenmesi yanı sıra düzgün konuşabilme becerisi için de önemlidir. Kalıcı dişlerin düzgün sürebilmeleri için kalıcı dişlere rehberlik etmeleri gerekmektedir.
Süt Dişlerinin Önemi
Süt Dişi Travmaları
Süt dişlenme döneminde çocuklarda en sık karşılaşılan travma şekli, dişlerin tamamen yerinden çıkması ya da dişin çene kemiği içerisine gömülmesi şeklinde olmaktadır. Travma nedeniyle yerinden çıkan süt dişleri tekrar yerine yerleştirilmez. Süt dişi travmaları, sıklıkla okul öncesi dönemde özellikle küçük çocukların dengelerini sağlamakta zorluk çekmeleri nedeni ile görülür. Olayın oluş zamanı dişin etkilenme miktarını ve tedavi planını etkiler. Olayın gerçekleştiği yere bağlı olarak, tetanoz açısından da risk durumunu değerlendirmek gerekebilir. Eğer bilinç kaybı, kanama, denge kayıpları, baş ağrısı, kusma, bulantı, konuşma zorlukları gibi genel sağlık durumu ile ilgili problemler ortaya çıktıysa, en kısa sürede bir diş hekimine başvurulması gerekmektedir.
Aileler ve çocuklarla ilgilenenler diş travmalarına karşı hazırlıklı olmalarıdır. Travma ile diş hekimine başvuru arasında geçen süre, tedavinin başarısını etkiler.
Tedavi
Süt dişlerinde bir rahatsızlık varsa; kalıcı dişlerde olduğu gibi tedavi edilmelidir. "Nasıl olsa değişecek!" düşüncesiyle bu dişlerin çekilmesi pek çok problemlere yol açabilir.
Çocuklarda;
Süt Dişlerine Hangi Tedaviler Uygulanabilir?
Çocuklar genellikle çok şiddetli ağrılarla hekime getirilmektedir. Tedavi ve koruyucu tedavi uygulamalarının gerekliliği, çocuğun ağız hijyeni, yaşı, dişteki çürük derinliği, altından gelecek daimi dişlerin konumu gibi birçok faktöre bağlı değişkenlik göstermektedir.
Sıklıkla uygulanan tedaviler;
Biberon Çürüğü
Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekelerin oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Çocukluk döneminde yaygın olarak görülen ve “biberon çürüğü” olarak bilinen bu durum, yanlış beslenme sonucu gelişen enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
Çocuklarda Ağız – Diş Bakımı
Ağız ve Diş Sağlığı
20 Yaş Dişleri
Apikal Rezeksiyon
Çene Cerrahi
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
Diş İmplantı
Diş Kistleri
Estetik Diş Hekimliği - Gülüş Tasarımı
Fissür Örtücüler
Flor Uygulamaları
Kanal Tedavisi, Dolgu (Endodonti)
Koruyucu Önlemler
Lamine Diş
Ortodonti
Pembe Estetik
Protetik Diş Hekimliği
Sinüs Lifting
Süt Dişlerinin Önemi
Zirkonyum Kaplama