Randevu Al

Diş Kistleri

Diş Kistleri

Diş Kistleri Nedir?

Diş kistleri, sessiz bir şekilde diş köklerine ya da diş etlerine ilerleyen bir diş hastalığıdır. İçerisinde hava, sıvı ya da kısmen katı madde bulunduran bir kesecik türü olup, kendi içinde gelişen ve çene kemiğini işgal eden bir yapıya sahiptirler. Eğer iltihap toplanmışsa bunlara apse de denir. 20 yaş gömülü dişlerin çevresinde zaman zaman kistik yapılar oluşabilir. Bu kistler uzun süre belirti vermeyebilir. Genelde hastalar bu oluşumu fark edemez, özellikle iltihaplanma olmazsa yıllarca fark edilemeyebilirler. Dişlerin köklerinde veya çene kemiğinin herhangi bir yerinde gelişen diş kistleri, sinsice ve ağır bir şekilde ilerler. Kistler, bulunduğu bölgede büyüme gösterip, bu esnada birçok çene kemiğine de zarar verebilir ve çene kemiğinde erimeye kadar giden büyük problemlere yol açabilirler.

 

Diş Kistleri ve Ağrı

Kistler, karıncalanma, halsizlik gibi yakınmalara neden olabilir, bazıları ağrıya yol açarken, bazıları da hiçbir belirti vermez. Oluşan enfeksiyon diş kökünü öldürürse ağrı hissi yaşanmaz. Dişte genellikle bir ağrı oluşturmadığından, hastalığın erken tanınması da mümkün olmaz. Diş kistleri, oluştuğu yerde gelişim gösterdikçe, köklerin etrafındaki yumuşak dokularda şişlikler oluşmaya başlar; oluşan bu şişlikler beraberinde ağrıya yol açar. Ağrı, ani ve beklenmedik bir şekilde kendini hissettirebilir, diş etine, çeneye ve yüze kadar yayılabilir. 

 

Diş köklerinde şişme, ağrı gibi şikayetler, kist rahatsızlığını açığa çıkarabilir. Ağrıların şiddetlenmesiyle birlikte, dışarıdan fark edilecek boyutta şişlikler oluşur ve kistli bölgedeki diş daha da hassaslaşır. Diş kistinin dolayısıyla ağız kokusunun ortaya çıkmasıyla birlikte, ağrıda belirgin bir artış gözlenir, hatta dişte sallanma hissedilir. Kistin oluşturduğu irinin akmaya başlaması, ağrının hafiflemesine, kişinin ise halsizleşmesine yol açar.

 

Diş Kistlerinin Zararlı Etkileri Nelerdir?

  • Yavaş yavaş ilerleyerek yanlarındaki kemiği zedeleyebilirler. 
  • Oluştukları bölgede yer kapladıkları için çene dokularının yerlerini kaydırarak, kemik kayıplarına yol açarlar, 
  • Bölgedeki dişleri de içine çekebilir, mevcut hizasından dışarı doğru itebilirler.
  • Çene kemiğinde büyümeye sebep olabilirler. Bu süreçte ağrı hissedilmediği için bu büyüme fark edilemez.
  • Bölgedeki sinirlere baskı yaparak yüzde his kayıplarına sebep olabilirler.
  • Kistten kaynaklı dişte oluşan enfeksiyon, çevre dokulara, diş köklerine ve çevredeki kemiklere kadar yayılabilir, kemiğe ulaştığında ise diş kayıplarına yol açarlar.
  • İrinler oluştuysa, çene zedelenmesi gibi ciddi sorunlara neden olurlar.
  • Kist keseciğinde bulunan sıvı zamanla kana karışarak, enfeksiyonun iç organlara kadar yayılmasına neden olabilir, böylelikle hayati ve çok ciddi sağlık problemleri meydana gelebilmektedir. 

 

*Diş kistlerine geç kalınmadan tedaviyle müdahale edilmelidir !

 

Diş Kistleri Neden Oluşur?

  • Diş yaralanmaları ve travmalar,
  • Diş çürükleri,
  • Yanlış beslenme,  
  • İyi yapılmamış diş tedavileri, 
  • Dişleri fırçalamayı ihmal etmek, hijyen eksikliği.

 

Diş Kistlerinin Riskleri Nelerdir?

Kistler tedavi edilmezse giderek büyürler, komşu dişlerin kaybına ve çene kemiğinin kırılmasına sebep olabilirler. Uyku problemlerine, özellikle geceleri uyku zorluklarına bunun sonucunda da yorgun uyanmaya ve halsizliğe yol açarlar. Kistin içinde bulunan herhangi bir mikroorganizma kan yoluyla kalp, eklem ve böbreklere yerleşebilir ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. 

 

Tedavi

Uygulanacak tedavi yöntemi kistin durum ve türüne göre değişkenlik gösterir. Diş kisti cerrahi operasyonları, küçük boyutlu kistlerde kolay olabilmektedir. Kistler, diş çekildiğinde diş yoluyla ağızdan çıkabildiği gibi bazen diş çekilse de çenenin içinde gizli kalabilirler. Bu da ileri yaşlarda büyümüş çene kistlerine dönüşür. Bu sebeple diş çekimlerinde diş kisti varsa diş kökündeki kistin de temizlenmiş olması gerekir.

 

Bazı kistler çok büyük olduğu için çenenin kırılmasına neden olabilirler. Bu yüzden işlem öncesinde bir tomografi istenilebilir. Çekilen tomografi sayesinde kistin neden olduğu kemik kaybının önceden tespiti sağlanır. Üç boyutlu tomografi sayesinde çene kistlerinin çok net bir şekilde belirlenmesi, cerrahinin çok daha güvenli yapılması sağlanmaktadır.

 

  1. İlaç tedavisiyle iyileşme sağlanamadığı durumlarda kistin, mutlaka cerrahi yöntemlerle çıkarılması gerekir. 
  2. Cerrahi bir müdahale ile kist bulunduğu bölgeden alınır.
  3. Apse oluşmuşsa, ağrıyı dindirmek için ilk etapta kistte oluşan iltihap kurutulur.
  4. İltihap kaynaklı ağrılar için hastaya bir süre antibiyotik kullanması önerilir. 
  5. Apsenin ilk yerleştiği bölgedeki kalıntılar temizlenir.
  6. Gerektiğinde kanal tedavisi uygulanır (kanal tedavisi; diş özünde kalan enfeksiyonlu bölgenin temizlenmesini ve dişin kökünde hissedilen baskının önüne geçilmesini sağlar).
  7. Kist içinde genelde sıvı bulunduğundan, kist bölgesi iyice temizlenir. Kaldırılan parça kist boşluğu içine yatırılır ve antiseptik bir tampon yardımıyla tespit edilir. 

 

Cerrahi işlem sona erdikten sonra belli aralıklarla diş kontrollerinin yapılması çok önemlidir. Böylece diş kistinin neden olduğu kemik kaybının iyileşme süreci izlenmektedir.