Sedef hastalığı, en sık dizlerde, dirseklerde, gövdede ve kafa derisinde kaşıntılı, pullu yamalarla döküntüye neden olan bir cilt hastalığıdır. Sedef Hastalığı uzun süreli (kronik), tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır. Ağrılı olabilir, uykuya engel olabilecek ve gündelik yaşamda konsantre olmayı azaltacak döngüler yaratabilir. Sedef hastalığına genetik olarak yatkın olan kişilerde, enfeksiyonlar, kesikler veya yanıklar, belirli ilaçlar rahatsızlığa sebep olabilir.
Sedef Hastalığının semptomlarını yönetmenize yardımcı olacak bazı tedaviler mevcuttur, ayrıca sedef hastalarının yaşam kalitesini yükseltebilecek, yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirecek uygulamaları da deneyebilirsiniz.
Görüntüsü kişiden kişiye değişen, kepek benzeri pullanma noktalarında vücudun büyük bir kısmında büyük döküntülere kadar değişen yamalı bir görüntü ortaya çıkabilir. Ciltte kahverengi veya siyah ten üzerinde gri pullu mor tonlarında ve beyaz ten üzerinde gümüş pullu pembe veya kırmızı tonlarında olmak üzere renkleri değişen döküntüler, küçük pullanma lekeleri (genellikle çocuklarda görülmektedir.), kanayabilen kuru, çatlamış cilt, kaşıntı, yanma veya ağrı, birkaç hafta veya ay boyunca alevlenen ve sonra azalan döngüsel döküntüler mevcut olabilir.
Her biri farklı belirti ve semptomları içeren çeşitli sedef hastalığı türleri vardır;
Plak tipi sedef hastalığı; En yaygın sedef hastalığı türü olan plak tipi sedef hastalığı pullarla kaplı kuru, kaşıntılı, kabarık deri lekelerine (plaklar) neden olur. Az veya çok sayıda olabilir, genellikle dirsek, sırtın alt kısımlarında ve kafa derisinde görülür. Deri rengine bağlı olarak lekelerin rengi değişir. Etkilenen cilt, özellikle kahverengi veya siyah ciltte geçici renk değişiklikleriyle (postinflamatuar hiperpigmentasyon) iyileşebilir.
Tırnak Sedef Hastalığı; Sedef Hastalığı el ve ayak tırnaklarını etkileyerek çukurlaşmaya, anormal tırnak büyümesine ve renk değişiklikliğine neden olabilir. Psoriatik tırnaklar gevşeyebilir, tırnak yatağından ayrılabilir (onikoliz). Şiddetli hastalık durumlarında tırnağın parçalanmasına yol açabilir.
Guttat sedef hastalığı; Guttat sedef hastalığı öncelikle genç yetişkinleri ve çocukları etkiler. Genellikle strep boğaz gibi bakteriyel bir enfeksiyon tarafından tetiklenir. Gövde, kollar veya bacaklarda küçük yuvarlak şekillerde, pul pul lekelerle kendini gösterir.
Ters (inverse) Sedef Hastalığı; Çoğunlukla kasık, kalça ve göğüslerin deri kıvrımlarını etkiler. Sürtünme ve terleme ile kötüleşen iltihaplı deride düz lekelere neden olur. Mantar enfeksiyonları bu sedef hastalığını tetikleyebilir.
Püstüler sedef hastalığı; Nadir bir tip olan püstüler sedef hastalığı, belirgin irin dolu kabarcıklara neden olur. Yaygın yamalar halinde, avuç içi yada ayak tabanlarının küçük bölgelerinde ortaya çıkabilir.
Eritrodermik sedef hastalığı; Sedef hastalığının en az yaygın türü olan eritrodermik sedef hastalığı, tüm vücudu yoğun kaşıntı veya yanmaya neden olan soyulan bir döküntü ile kaplayabilir. Kısa süreli (akut) veya uzun süreli (kronik) olabilir.
Sedef hastalığınızın olabileceğinden şüphelendiğinizde, bir uzman ile mutlaka görüşmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca aşağıdaki durumlarda da tıbbi yardım almanı gerekebilir; Şiddetli veya yaygın hale geldiyse, rahatsızlık veya ağrıya sebebiyet veriyorsa, cildinizin görünümü hakkında endişe duymanıza neden oluyorsa, düzelme ve iyileşme olmuyorsa…
Sedef hastalığının, cilt hücrelerinin normalden daha hızlı büyümesine neden olan bir bağışıklık sistemi sorunu olduğu düşünülmektedir. Plak tipi sedef hastalığı olarak bilinen en yaygın sedef hastalığı türünde, bu hızlı hücre döngüsü kuru, pullu yamalarla sonuçlanır. Sedef hastalığının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Enfeksiyonla savaşan hücrelerin yanlışlıkla sağlıklı cilt hücrelerine saldırdığı bir bağışıklık sistemi sorunu olduğu düşünülmektedir. Araştırmacılar hem genetiğin hem de çevresel faktörlerin rol oynadığına inanmaktadır. Bu durum bulaşıcı değildir.
Sedef hastalığına yatkın olan birçok kişi, hastalık bazı çevresel faktörler tarafından tetikleninceye kadar yıllarca belirti göstermeyebilir. Yaygın sedef hastalığı tetikleyicileri arasında, hava durumu, soğuk ve kuru koşullar, kesikler veya sıyrıklar, sigara içiciliği, aşırı alkol tüketimi ve bazı ilaçlar sebep olabilmektedir. Çoğunlukla sedef hastalığı çocukluk çağında başlamaktadır.
Sedef hastalığınız var ise, obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, çölyak gibi hastalıklara yakalanmaya daha yatkın olabilirsiniz.