Randevu Al

PRP(Platelet Rich Plazma), trombositten zengin plazma ile yapılan tedavi  uygulamasının kısaltılmış adıdır.

 

Kan; kan hücreleri ve plazmadan oluşur. Kan hücrelerinden biri olan trombositler pıhtılaşmayı başlatarak  kanamayı durdurmaktan sorumlu hücrelerdir. İçerdikleri büyüme faktörleri ve  sitoksinler  ile hasarlı dokularda  iyileşmenin başlaması ve devamında  önemli rol oynarlar.

 

Nasıl Uygulanır?

 

PRP işlemi için hastadan alınan kan santrifüj yapılarak ayrıştırılır ve tam kanda bulunan trombosit sayısının 3-5 kat daha fazla trombosit içeren plazma elde edilir. Trombosit sayısı artmış, dolayısıyla yüksek dozda büyüme faktörü ve sitokin içeren plazma hasarlı alana uygun teknik ile enjekte edilir.

 

PRP uygulaması ardından  vücudun tamir mekanizmaları harekete geçer; dokularda hücre yenilenmesi hızlanır, kollajen sentezinde artma, kanlanmada artma görülür.

 

Kimlere Uygulanır?

Tendon hasarlarında, tenisçi dirseği, golfçü  dirseği, topuk dikeni, spor yaralanmaları, omuz yırtıkları, diz kireçlenmeleri PRP nin etkin olarak kullanıldıkları alanlardır.

 

Beklenen Etkileri

 

Uygulama öncesi kortizon, kan sulandırıcılar ve nonsteroid anti inlamatuvar gibi  ilaçların kullanılması uygun değildir. Tedavi öncesi 10 gün ve tedavi sonrasında 2-4 hafta  nonsteroid anti inlamatuvarlar yasaklanır. 

 

Tedavi sonrası 24-48 saat süre ile inflamatuar cevaba bağlı lokal ısı artışı ve ağrı olabilir. İstirahat ve buz uygulaması ile rahatlama sağlanır. İki günlük istirahat sonrası tolerans sınırında eklem hareket açıklığı egzersizlerine başlanır. 2-3 hafta içinde  germe ve egzentrik güçlendirme egzersizlerine başlanır.