Randevu Al

Omuz Ağrısı

Omuz; üst kol, kürek kemiği ve köprücük kemiği tarafından oluşan vücudun en hareketli ve en karmaşık eklemidir. Eklemin sağlam yapısı, eklem etrafındaki yumuşak dokular tarafından sağlanır. Dolayısıyla omuzda yumuşak doku hasarları sık görülür. Omuz ağrısı; bel ve boyun ağrılarından sonra üçüncü sıklıkla görülen bir ağrıdır. Yaşla beraber görülme sıklığı artar.

 

1) OMUZ SIKIŞMA SENDROMU

 

Omuz sıkışması, en sık görülen omuz ağrısı nedenidir. Kolumuzu kaldırmamızı sağlayan kasların tendonlarının ve bu bölgedeki kesenin kemik yapılar altında sıkışması ile oluşan ağrılı bir durumdur. Elini, omuz seviyesi üzerinde kullanan kişilerde daha sık görülür. Omuzun ön tarafında geceleri uyandıran ağrı tipiktir. Omuz hareketlerindeki tutukluk gittikçe artarak zaman içerisinde hastanın giyinme, soyunma gibi günlük aktivitelerini etkiler. Gerekli tedavi yapılmaz ve önlemler alınmaz ise tendonların tamamen yırtılması ile sonuçlanabilir. Tedavisinde kolun istirahate alınması ve baş üzeri seviyesinde kullanılmaması önemlidir. Eklem içi kortizon enjeksiyonlarından hastalar çok fayda görür. Fizik tedavi modaliteleri ve uygun egzersiz programına devam edilmesi çok önemlidir.

 

2) DONUK OMUZ

Omuz ağrısı ile birlikte; omuz hareketlerinin gittikçe kısıtlanmasıyla gelişen bir durumdur.
En sık 40 – 60 yaş arası görülür. Kadınlarda daha sıktır. Genel popülasyonda %2 – 5 görülmekte iken diyabetli hastalarda görülme sıklığı %40'a kadar çıkar. Nedeni bilinmemekle birlikte küçük travmalar önemli bir faktördür. Sinsi başlangıçlı ağrı, önceleri hareketle artarken daha sonra istirahat ile de devam eder. Uykudan uyandıran ağrı tipiktir. Tutukluk giderek tabloya eklenir. Özellikle elin baş üzerine ve belin arkasına gittiği hareketlerin yapılması güçleşir.
Ayrıntılı bir hikâye ve fizik muayene ile donuk omuz tanısı konur.
Radyolojik ve laboratuvar incelemeleri diğer patolojileri dışlamak için kullanılır.
Tedavide en önemli nokta hastanın bilgilendirilmesidir. Ağrıyı azaltmak ve takibinde omuz hareketlerinde artış sağlamak tedavinin hedefidir. Ağızdan ilaç tedavileri, eklem içi enjeksiyonlar ve fizik tedavi ajanları tedavide kullanılır. Altı ay ve daha üzün süre fizik tedaviye rağmen fonksiyonel özürlülüğün devam ettiği vakalarda cerrahi yöntemler denenir.

 

3) KALSİFİK TENDİNİT

Şiddetli omuz ağrısına neden olur. Omuz tendonları üzerinde kristallerin çökmesi ile oluşan yumuşak dokuda kireç birikimidir. Basit radyoloji grafi ile tanı konabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programı yanı sıra kalsifik lezyona enjeksiyon uygulamaları da fayda verir.

 

4) ROTATOR MANŞON TENDİNİTİ

Rotator manşon; kol hareketini sağlayan dört önemli kastan oluşur. Supraspinatus tendonunun kemiğe yapışma yerinde kanlanmanın az olması ve kolun omuz seviyesi üzeri pozisyonunda  kanlanmanın daha da azalması tendonda inflamasyona neden olur. Omuzun ön ve üst kısmında lokalize, künt bir ağrı görülür. Tedavinin erken döneminde istirahat, medikal tedavi ve fizik tedavi ajanları kullanılır. Ağrı kontrolü ile beraber koruyucu egzersiz programına geçilir.