Konjonktivit , çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen ve tedavi edilebilir göz rahatsızlıklarından biridir . Genellikle “pembe göz” olarak adlandırılır, göz kapağının iç kısmını ve göz küresinin beyazını kaplayan ve göz kapağı ile göz küresinin nemli kalmasına yardımcı olan doku olan konjonktivanın iltihaplanmasıdır .
Virüsler, bakteriler, tahriş edici maddeler (şampuan, kir, duman, havuz kloru) veya alerjenler ( alerjiye neden olan maddeler) konjonktivite neden olabilir . Bakteri veya virüslerin neden olduğu pembe göz, kişiden kişiye kolayca yayılabilir, ancak derhal teşhis edilirse ciddi bir sağlık riski oluşturmaz; alerjik konjonktivit bulaşıcı değildir.
Pembe gözünüzün alerjilerden mi yoksa enfeksiyondan mı kaynaklandığını bulmak önemlidir , çünkü her durumun farklı tedavileri vardır.
Alerjik konjonktivit, gözlerin alerjenlere (polen, toz, hayvan tüyü gibi) maruz kalması sonucu meydana gelen bir iltihaplanma türüdür. Alerjik reaksiyonların neden olduğu bu durum genellikle iki gözde birden görülür ve gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Alerjenlere karşı gözlerin verdiği bu tepki, uygun tedavi ve alerjenlerden korunma önlemleriyle kontrol altına alınabilir.
Alerjik göz iltihabının belirtileri şunlardır:
Alerjik konjonktivitte bu belirtiler genellikle her iki gözde de görülür (her zaman aynı oranda değil). Bu kalıcı belirtilerden herhangi birine sahipseniz göz doktorunuza (göz hastalıklarını tedavi etmek üzere eğitim almış doktor ve cerrah), optometriste (göz hastalıklarını tedavi etmek üzere eğitim almış doktor) veya aile hekiminize görünün.
Alerjiyle ilişkili pembe göz, alerji antihistaminiklerle tedavi edildiğinde veya alerjen ortadan kaldırıldığında tamamen ortadan kalkabilir . Bu nedenle, tedavinin ilk aşaması alerjenin ortadan kaldırılmasıdır. Bu, dışarıda şapka takmak ve alerji mevsiminde yüzünüzü sık sık yıkamak gibi şeyleri içerebilir. Doktorunuz ayrıca aşağıdakilerden birini veya birkaçını kullanmanızı önerebilir:
İmmünoterapi : Alerji aşıları, alerjilerden kaynaklanan pembe göz tedavisinde etkili olabilir. Aşılarla aynı özleri içeren oral tabletler de mevcuttur.
Oküler (topikal) dekonjestanlar : Bu ilaçlar gözdeki küçük kan damarlarını daraltarak kızarıklığı azaltır . Uzun süreli kullanım için önerilmezler. Bu damlaları birkaç günden fazla kullanmak aslında semptomları kötüleştirebilir.
Oküler (topikal) antihistaminikler : Bu ilaçlar, alerjinin bu semptomlarına neden olan kimyasal olan histaminin etkilerini bloke ederek kızarıklığı, şişliği ve kaşıntıyı azaltır . Hem reçetesiz hem de reçeteli olarak mevcuttur.
Oküler (topikal) kayganlaştırıcılar: Alerjik konjonktiviti olan kişilerde genellikle yeterli gözyaşı üretilmez ve bu da semptomların kötüleşmesine neden olur. Gerektiğinde kayganlaştırıcı damlalar her saat kullanılabilir.
Oküler (topikal) steroidler : Diğer ilaçlar işe yaramazsa, doktorunuz konjonktivit semptomlarını hafifletmek için steroid göz damlaları reçete edebilir. Bunlar doktorunuzun gözetiminde kullanılmalıdır, çünkü gözün içinde yüksek basınca neden olabilir ve bu da görme hasarına yol açabilir. Doktorunuz ayrıca oküler steroidler kullanılmadan önce herpes gibi viral göz enfeksiyonlarını da kontrol etmelidir. Bu damlalar ayrıca katarakt riskini artırabilir, bu da görüşü bozabilen göz merceğinin bulanıklaşmasına neden olabilir.
Oküler (topikal) mast hücre stabilizatörleri (örneğin Cromolyn ): Bu ilaç, özel hücrelerin histamin salmasını önleyerek çalışır. Semptomlar ortaya çıkmadan önce başlandığında en iyi şekilde çalışır.
Yukarıdaki ilaçların sistemik (oral) versiyonları : Bunlar şiddetli vakalarda kullanılır.
Alerjik göz iltihabının semptomlarını hafifletmek için:
Alerjik pembe göze karşı en iyi savunma iyi bir saldırıdı; Alerjilerinizi tetikleyen maddelerden kaçınmaya çalışın. Bir alerji uzmanı, belirli tetikleyicilerinizin ne olabileceğini belirlemek için test yapabilir.
Örneğin, alerjik konjonktiviti olan bir kişinin kahve içmesinde doğrudan bir sakınca yoktur. Ancak, kahve ve kafein içeren içecekler bazı bireylerde vücudu uyarıcı etkisi nedeniyle alerji semptomlarını artırabilir. Özellikle kafein, vücutta stres hormonlarını (adrenalin gibi) yükseltebilir ve bu durum, vücudun alerjenlere verdiği tepkiyi daha belirgin hale getirebilir.
Her bireyin alerjik tepkileri farklı olabilir, bu yüzden kahve veya diğer kafein içeren içecekler alerjik semptomlarınızı etkiliyorsa bu içeceklerden uzak durmak en iyisi olacaktır. Genel olarak, bol su içmek ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek alerjik konjonktivitin belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Eğer kahve içtikten sonra semptomlarınızda bir artış gözlemliyorsanız, bu konuda bir doktorla görüşmek iyi bir fikir olabilir.
Sağlık Rehberi
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi
Bromelain nedir?
Migren botoksu kimler için uygundur?
Lenfödem nedir?
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu nedir?