Randevu Al

Bebeklerde göz muayenesi ne zaman yapılır?

Yenidoğan bebeklerde ilk yılda göz muayenesine ihtiyacın olduğunu çoğu ebeveyn bilmemektedir. Oysaki doktorunuz ilk yıl her ziyarette bebeğinizin gözlerini kontrol etmelidir. Bebeğiniz prematüre ise ve 34 haftadan daha kısa sürede doğmuş ise ailesinde katarakt, göz tümörü gibi kalıtsal rahatsızlıklar var ise, doktorunuz mutlaka bebeğinizin göz muayenesini gerçekleştirmelidir.

Göz hastalıklarını erken teşhis ederek tedavi ederseniz, çocuğunuzun yaşam boyu görme sorunlarından kurtularak genel sağlığının iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Neden yenidoğan bebekler için göz muayenesi yapılmalıdır?

Bebeğinizin doğumda yaptırdığı göz muayeneleri iyi bir başlangıçtır, tabii sadece iyi bir başlangıç kararıdır. Eğer göz sağlığına dair şikayetleri var ise, tedavinin henüz gelişim aşamasındayken başlayabilmesi için ilk bir yıl içerisinde bulgulara ulaşmak tedavi için büyük avantajlar sağlar. Bebeğiniz büyüdükçe görme yetisi de gelişecektir, ilk olarak hareket eden nesneleri fark edecek, bir haftalık bir bebekse yüz ifadelerini (anne ve baba gülümsemeleri) gibi detayları fark edebilecektir. Biraz daha uzun sürer ama bir sonraki aşamada ise renkleri fark edebiliyor ve biraz da derinlik algısı kazanacak. Göz kasları çalışmaya başlayacak aynı zamanda.

Ebeveyn olarak her anına tanık olduğunuz için çocuğunuzu en iyi siz tanıyabilirsiniz, gözlerinin içe veya dışa döndüğünü fark ederseniz, şüpheniz var ise göz bebekleri fotoğraflarda beyaz görünüyor ise doktorunuzu aramanız önemli olabilir. Erken doğumlarda, bebeğiniz eve gelmeden önce göz muayenesinden geçtiğinden emin olmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer muayene yapılmadıysa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzdan randevu istemenizi tavsiye ederiz.

Yenidoğan bebeklerde göz sağlığı tanısı nasıl elde edebilirsiniz?

İlk yıl boyunca göz veya görme sorunlarına karşı sık karşılaşabileceğiniz belirtiler şunlardır;

  • Şaşılık; bebeğinizin gözleri aynı hizada değildir, veya birlikte hareket etmediğini düşünüyorsanız.
  • Nistagmus; gözleri ilk 3 aydan daha uzun süre zıplıyor veya oynuyor gibi görünüyor ise
  • Gözünüzde herhangi bir yaralanmaya yada travmaya bağlı fiziksel bir değişim görülüyor ise
  • Görme duyularının sağlıklı bir gelişime sahip olmadığından şüpheleniyorsanız

Mutlaka doktorunuza danışın, unutmayın bir çok hastalık doğru zamanda teşhis edildiğinde çok daha hızlı tedavi edilebilmektedir. Doktorunuza gitmeden önce bebeğiniz ile ilgili tüm danışabileceklerinizi not almanızı tavsiye ederiz, bebeğinizin rahat bir muayene geçirmesi için rahat hissedebileceği, sessizce oynayabileceği oyuncağını da yanınızda getirebilirsiniz.

Bebek göz sağlığı muayenesinde bulunmasını tavsiye ettiklerimiz ;

  • aile göz sağlığı veya görme sorunları öyküsü
  • göz kapakları ve göz kürelerinin kalem ışığı muayenesi; göz bebekleri aynı boyutta mı? , göz kapakları sıkı mı, sarkık değil mi? enfeksiyon, hastalık, gözyaşı sorunları veya alerji belirtisi var mı?
  • göz hareketi kontrolü; bebeğiniz doktor bir nesneyi hareket ettirdiğinde ne kadar iyi takip ediyor?
  • Işık tepki testi; bebeğinizi karanlık bir odaya götürün, böylece göz bebekleri açılacaktır. Bu bebeğinizin gözlerinde kırmızı refkleks aramak için yada anormal bir tepki, katarakt veya tümör gibi sorunların kontrolü için daha rahat bir zemin oluşturabilir.

Çoğu doktor bebeklerin ve çocukların gözlerini nasıl kontrol edeceğini bilse de, bir göz sağlığına dair rahatsızlığı olmasa da başka bir muayeneyi önerebiliriz. Uzmanların çocuklarda görme taraması konusunda farklı görüşleri olabilir, doktorunuza sizin için neyin doğru olduğunu mutlaka danışın.