Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijeni organlarınıza ve dokularınıza taşıyan ve karbondioksiti akciğerlerinize geri taşıyan demir içeren bir proteindir..
Düşük hemoglobin seviyeleri , aşağıdaki gibi semptomlara yol açabilen anemi nedeniyle ortaya çıkabilir :
Hemoglobin düzeyi, tüm kanda desilitrede (dL) bulunan gram (gr) cinsinden hemoglobin miktarı olarak ölçülür (1 dL = 100 mL).
Hemoglobin için normal aralıklar yaşa, etnik kökene ve cinsiyete göre değişir:
Farklı anemi türlerinin farklı nedenleri vardır:
Aneminin diğer yaygın nedenleri şunlardır:
Demir eksikliği, düşük hemoglobin seviyelerinin en yaygın nedenidir. Daha fazla demir açısından zengin yiyecekler yemek, hemoglobin üretimini desteklemeye yardımcı olabilir ve bu da ayrıca kırmızı kan hücrelerinin yapısını korumaya yardımcı olur. Demir açısından zengin yiyeceklere örnekler şunlardır:
Günlük önerilen demir alımı yaşa, kiloya, beslenmeye göre değişebilse deDüzeyine ve cinsiyete bağlı olarak yetişkin erkeklerin genellikle günde 8 mg’a kadar demire ihtiyacı vardır ve 18-50 yaş grubundaki kadınların ise günde yaklaşık 19 mg demire ihtiyacı vardır.
C vitamini, demirin daha iyi emilmesine yardımcı olabilen taşıyıcı açısından zengin bir atomdur. A vitamini ve beta-karoten de vücudun demiri etkili bir şekilde emmesine ve kullanmasına yardımcı olur. C vitamini açısından zengin besinlere örnekler şunlardır:
19-64 yaş aralığındaki yetişkinlerin günlük 40 mg C vitaminine ihtiyacı vardır. Günlük beslenmenizden ihtiyacınız olan tüm C vitaminini alabilmelisiniz .
Folat, hemoglobin üretimi için gerekli olan bir B vitamini türüdür. Vücudunuz, oksijeni iletmeye yardımcı olan hemoglobinin bir parçası olan heme oluşturmak için folatı kullanır. Bu nedenle folat tüketimini artırmak hemoglobin seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir. Bazı harika folat kaynakları şunlardır:
Elmalar, sağlıklı bir hemoglobin sayısı için gerekli olan demir ve diğer besinler açısından zengindir. Her gün bir elma yiyebilir veya günde iki kez yarım fincan elma ve pancar suyuyla yapılmış meyve suyu içebilirsiniz. Nar ayrıca demir, kalsiyum, lif ve protein açısından zengindir ve bu da hemoglobin seviyelerini artırmaya ve sağlıklı kan akışını desteklemeye yardımcı olabilir.
Kahverengi pirinç, kolesterol sorunları ve mideyle ilgili sorunlar dahil olmak üzere çeşitli hastalıkları önlemeye yardımcı olabilen bir süper besindir . Ayrıca demir açısından zengindir ve kanda hemoglobin üretmeye yardımcı olabilir. Kahverengi pirinç her 100 gramda 0,52 mg demir içerir.
Bitter çikolata%80’den fazla kakaonun kandaki hemoglobin seviyelerini doğal olarak iyileştirdiği bilinmektedir. Besin maddeleri, mineraller ve antioksidanlarla dolu olmasının yanı sıra bitter çikolata demir açısından da zengindir ve orta boy bir bar günlük önerilen demir alımının %6,9’unu içerir.
Isırgan otu, B vitaminleri , demir ve C vitamini açısından zengin bir baharat olup hemoglobin seviyelerinin artmasına yardımcı olabilir.
Vücudunuzun demir tutma kapasitesini engelleyebilecek yiyecekleri yememeye çalışın, özellikle de hemoglobin sayınız düşükse. Demir blokerlerinin bazı örnekleri şunlardır:
Doktorunuz hemoglobin seviyelerinize bağlı olarak demir takviyeleri yazabilir . Demir takviyeleri demir seviyelerini birkaç haftadan aya kadar kademeli olarak artırmaya yardımcı olacaktır. Son derece düşük hemoglobin seviyelerine sahip kişilerin demir enjeksiyonlarına veya kan transfüzyonuna ihtiyacı olabilir .
Sağlık Rehberi
Jinekomasti nasıl tedavi edilir?
Göze perde inmesi neden olur?
Akıllı Lens Operasyonu Nasıl Yapılır?
Erken Boşalma Nedir?
Astigmat nedir?
Skolyoz nedir?
Oruç Tutarken İlaçlarınızı Nasıl Almalısınız?
Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?
Gebelik zehirlenmesi nedir?
Safra kesesi iltihabı nasıl temizlenir?