Mide bulantısı çoğu zaman sindirim sistemi rahatsızlıkları, besin-ilaç zehirlenmesi, alkol-nikotinin aşırı tüketimi, migren, gastrit-ülser, gıda intoleransı, stres-anksiyete, gebelik, araç tutması(hareket hastalığı) veya ilaç kullanımına bağlı(kemoterapi vs.)ikincil olarak yaşadığımız nedenlerden dolayı midenin üst bölümünde hissedilen bir rahatsızlıktır.
Bulantı ile ilişkili semptomlar arasında baş dönmesi, kusma, baygınlık, ağız kuruluğu, ishal, ateş, karın ağrısı ve idrara çıkmada azalma bulunur.
Mide bulantısı birçok tıbbi tedavinin de yaygın bir yan etkisidir, ancak buna katlanmak durumunda değilsiniz. Mide bulantınızı yönetebilmek için yapabileceğiniz şeyler var, ilaç kullanımı, alternatif tıp da dahil, doktorunuzun reçetelendireceği ilaçlar da bulantılarınızı hafifletebilir.
Peki mide bulantısı durumunda nelere dikkat etmeliyiz?
Mide bulantısı için deneyebileceğiniz bazı tamamlayıcı veya alternatif tıp tedavileri de vardır . Çoğu alternatif tıp tedavisinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Kendinizi daha rahat ve kontrol sahibi hissetmenize yardımcı olabilirler. Bu seçeneklerin çoğu güvenli olsa da, herhangi bir tedaviye başlamadan önce sağlık uzmanınızla görüşün. Mide bulantısına yardımcı olabilecek bazı tedaviler şunlardır:
Diğer önlemler işe yaramazsa, doktorunuz mide bulantınıza yardımcı olacak bir ilaç yazabilir. Farklı tipteki ilaçlar farklı tipteki mide bulantıları için işe yarar. Belirli ilaçlar hakkında sorularınız varsa doktorunuza danışın. Bazı tipteki mide bulantısı ilaçları şunlardır:
Sağlığınızı etkileyecek her türlü semptomun çözümü için sağlık personellerine mutlaka danışmanızı tavsiye ederiz, doktorunuzun kullanımınıza müsaade etmeyeceği ilaçları kullanmaktan kaçınmanız sağlığınız için önemlidir.
Sağlık Rehberi
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 madde
Tüp mide ameliyatı için kimler uygundur?
Ses tellerinde nodül tedavisi
Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Lipödem nedir? belirtileri ve tedavisi
Bromelain nedir?
Migren botoksu kimler için uygundur?
Lenfödem nedir?
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu nedir?