Randevu Al

Septoplasti: Septum Deviasyonu nasıl düzeltir?

Deviasyonlu septum, burun boşluğunu ikiye bölen kemik ve kıkırdak olan burun septumunun önemli ölçüde merkezden uzak veya eğri olduğu ve nefes almayı zorlaştırdığı bir durumdur. Çoğu insanın solunum yollarının boyutunda bir tür dengesizlik vardır. Aslında, insanların %80’inin, çoğunun bilmeden, burun septumunda bir tür yanlış hizalama olduğu tahmin edilmektedir. Sadece daha ciddi dengesizlikler önemli solunum sorunlarına neden olur ve tedavi gerektirir.

Septoplasti nedir?

Septoplasti, nefes alma sorunlarına çözüm arayanlar için yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat, burun içindeki septumun doğuştan ya da sonradan aldığı şekil bozukluklarını düzeltir. Bu sorun, nefes almayı zorlaştırır ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Septoplasti operasyonu, burun yolunu açarak normal nefes almayı sağlar. Aynı zamanda, burun duvarı çarpıklığını düzelten bu işlem, kişinin hayat kalitesini artırır. Estetik ve sağlık açısından faydalı olan bu ameliyat, kişilere büyük avantajlar sunar.

Septum Deviasyonu nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Bazı insanlarda septum deviasyonu, burun eğriliği doğuştan gelmektedir. Bazı durumlarda ise yaralanma, travma kaynaklı da oluşabilmektedir. En yaygın belirtiler arasında ise burun tıkanıklığı bulunur, nefes alma güçlüğü gibi yaşadığınız sorunların sebebi burun eğriliğiniz, burun septum deviasyonu olabilir. Tekrarlayan sinüs enfeksiyonları da septum deviasyonunun bir işareti olabilir.

Belirtiler;

  • Burun kanamaları
  • Yüz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Uyku sırasında yüksek sesle nefes alma ve horlama
  • Bir veya her iki burun deliğinin tıkanması
  • Uyku sırasında gürültülü solunum
  • Belirli bir tarafta daha rahat uyuyabilme

Uyku apnesi hastalarının çoğunda burun septumunda deviasyona rastlanmaktadır.

Septum Deviasyonu tanısı nasıl konulur?

Kulak Burun Boğaz uzmanı, hastanın hasta geçmişi ve rahatsızlıklarına dair şikayetleri dinledikten sonra burun içerisini inceleyerek deviasyonlu septum teşhisi oluşturabilir. Genel itibariyle muayenede sizlere yöneltilebilecek sorulardan bazıları şunlardır;

  • Nefes almada zorluk mu çekiyorsunuz?
  • Uyumakta zorluk çekiyor musunuz veya sık sık horluyor musunuz?
  • Sinüs enfeksiyonu ne sıklıkla yaşanıyor?
  • Bu belirtileri ne kadar zamandır yaşıyorsunuz?
  • Belirtileriniz ne kadar şiddetli?
  • Burnunuzda herhangi bir yaralanma veya travma oldu mu?
  • Burun kanaması geçmişiniz var mı?
  • Bu semptomlar için herhangi bir ilaç kullanıyor musunuz veya kullanıyor musunuz?
  • Koku alma duyunuzda azalma mı var?

Fiziksel muayene burun deliklerinizin içini görmek için birkaç ekipman içerebilir. Doktorunuz burnunuzun içini görmek için bir ışık ve muhtemelen burun deliklerinizin daha iç kısımlarını görmek için aydınlatılmış tüp şeklinde bir kapsam kullanabilir. Bir burun spekulumu burun deliği yollarını dikkatlice açarak doktorunuzun daha iyi bakmasını sağlar. Burun tıkanıklığı giderici sprey uygulamadan önce ve sonra septumunuzun nasıl göründüğünü görebilirler.

Muayeneniz sonrasında doktorunuz veya KBB uzmanınız septum deviasyonunuz olup olmadığını ve bundan sonraki adımlarınızın ne olması gerektiğini teşhis edebilecektir.

Septoplasti Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci

Septoplasti ameliyatı için hazırlık, hastanın sağlık durumunu ve burun yapısını değerlendirmekle başlar. Ameliyat öncesi değerlendirme, hastanın genel sağlık durumunu, alerjilerini ve ilaçlarını detaylıca inceler. Bu, ameliyatın güvenliğini sağlamak için önemlidir. Septoplasti konsültasyonu, cerrahın hastayla yüz yüze görüşerek burun muayenesi yapmasını sağlar. Bu süreçte, hastanın ameliyat beklentilerini ve endişelerini dile getirmesi önemlidir. Cerrahi öncesi talimatlar, ameliyat öncesi ve sonrası hastanın izlemesini içerir.

Septoplasti ameliyatından önce doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek, fiziksel muayene yapacak ve burnunuzun çeşitli açılardan fotoğraflarını çekecektir. Septoplasti sırasında, cerrah burun içinden çalışarak septumda küçük bir kesi yapar ve burun deliklerinin nefes alma alanını eşitlemek için gereken fazla kemik veya kıkırdağı çıkarır. Septum iyileşirken sabitlemek için buruna iç ateller veya yumuşak dolgu malzemesi yerleştirilebilir. Septoplasti, yapılan işe bağlı olarak genellikle bir ila bir buçuk saat sürer. Ameliyattan 3 ila 4 saat sonra eve gidebilmelisiniz. Bazen hastalar hastanede bir gece kalırlar. Septoplasti tek yapılan işlemse, ameliyattan sonra çok az şişlik veya morarma olmalıdır . 

Septoplasti ameliyatı sonrasında iyileşme süreci

Septoplasti ameliyatı sonrası, septoplasti iyileşme süreci çok önemlidir. Hastalar, doktor önerilerine çok dikkat etmelidir. İyileşme süreci, hastanın özelliklerine ve ameliyatın kapsamına göre değişir. Septoplasti sonrası öneriler arasında tuzlu su ile burun lavajı yapmak, fazla hareket etmemek ve yatakta başınız yüksek pozisyonda uyumak var. Bu yöntemler, konforunuzu artırır ve iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca, sigara ve benzeri zararlı maddelerden uzak durmanız ve bol su içmeniz önerilir.

İyileşme dönemi boyunca, anormallik veya beklenmedik durumla karşılaşırsanız, hemen bir doktora başvurun. Kanama, şiddetli ağrı veya solunum güçlüğü gibi belirtiler, ciddi durumlara işaret edebilir. Programlı takip randevularına devam etmek, olası sorunları önler.