Alerji; alerjen denen bazı maddelerin vücuda girmesi ve/veya temas etmesi sonucunda duyarlı kişilerde ortaya çıkan bazı hastalıkları içerir.
Alerjenler; çevremizde bulunan ve vücudumuzda çeşitli tepkisel yanıtlar oluşturan maddelerdir. Alerjenler arasında polenler (çiçek tozları), mantar sporları (rutubet, küf), hayvan deri tüy ve döküntüleri, akarcık (mite) denilen ev tozunda üreyen alerji böcekleri, hamam böceği, bazı besin maddeleri ve ilaçlar sayılabilir.
Alerjik hastalıklar nasıl ortaya çıkar? Son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde alerjik hastalıkların genetik yollarla geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolayısıyla ailesinde herhangi bir alerjik hastalık öyküsü olan çocuklarda alerjik hastalık gelişme riski oldukça yüksektir Ancak genetik yatkınlık her zaman tek başına geçerli değildir. Çevresel faktörler genetik faktörler ile birlikte ya da tek başına alerjik hastalıkların ortaya çıkışında önemli rol oynamaktadır. Hava kirliliği ve özellikle sigara dumanına maruz kalmak, küflü, rutubetli ortamlarda bulunma, ev tozu akarı, polenlerle temas, katkı maddeli yiyeceklerin tüketilmesi alerjik hastalıkların gelişmesinde rol oynamaktadır.
Alerjik hastalarda hangi yakınmalar görülür? Alerji hangi organı tuttuysa ona ilişkin bulgularla ortaya çıkar. Örneğin; akciğer etkilenirse öksürük, nefes darlığı belirtileri ile kendini gösteren astım hastalığı gelişir. Burun etkilenirse sık hapşurma, burun kaşıntısı ile belirti veren alerjik nezle, göz etkilenirse gözde kaşıntı, kızarıklık, sulanma belirtileri ile kendini gösteren alerjik göz nezlesi gelişir. Cilt etkilendiğinde ise kurdeşen, alerjik şişlik veya egzema ortaya çıkabilir. Nadir görülmekle birlikte ani tansiyon düşmesi, aşırı kaşıntı, kızarıklık ve ardından gelişen alerjik şok tablosu ile kişinin hayatını tehdit eden, ölümle sonuçlanabilen anafilaksi ortaya çıkabilir.
Bu nedenle yukarıda belirtilen şikayetleri olan hastalar mutlaka “Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı” uzmanlık belgesi olan bir hekime başvurmalıdır. Alerjik hastalıklar tedavisi uzun yıllar süren, düzenli aralıklarla özellikle mevsim geçişlerinde hastanın daha dikkatli ve sık izlenmesini gerektiren, ilaç tedavisinin yanısıra beslenme ve yaşam alışkanlıklarının, çevresel faktörlerin düzenlenmesini gerektiren bir hastalık grubudur. Erken ve doğru teşhis çocuğa zarar vermeden, Onu sosyal yaşamdan koparmadan, en az ilaçla ve en kısa sürede tedaviyi beraberinde getirecektir. İlerleyen yıllarda ise sağlıklı bir erişkin olarak toplumsal hayatta yerini alabilecektir.
Tıbbi Birimler